Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. listopadu 2001

Andrej Jakovenko se objevil v Edenu

Byl u toho, když Slavia postoupila do extraligy. Byl oporou zadních řad a oblíbencem slávistických fanoušků. V našem týmu působil do roku 1999. Pak odešel do Havířova, kde však působil jen krátce. V pátek se do Edenu vrátil jako manažer a vedoucí mužstva AK Bars Kazaň a po skončení přátelského utkání nám ochotně poskytl rozhovor. Jedná se o Andreje Jakovenka.

Působil jste dlouhá léta ve Slavii. Jaký je rozdíl mezi Slavií za Vašeho působení a nynější Slavií?
Ten rozdíl tu samozřejmě je, za mého působení přece jenom Slavia nebyla na tak vysoké úrovni co se týče propracovanosti hry a hlavně složení týmu, naopak teď je to vyzrálý a daleko kvalitnější tým s kvalitním trenérem a množstvím reprezentantů.

Jak vzpomínáte na léta působení ve Slavii?
Byl jsem tu velmi spokojený a ničeho nelituji, byla to zřejmě moje nejlepší hokejová léta a velmi rád na ně vzpomínám.

Po odchodu ze Slavie jste ještě krátce působil v Havířově.
To je pravda, v Havířově jsem působil asi tři měsíce, ale nebylo to ono, což se netýkalo jenom mě, ale i ostatních hráčů a vedení. V Havířově prostě v té době nebylo pro hokej dobré klima a tak jsem se rozhodl po konzultaci s mým managerem na přestupu do druholigového německého klubu Crimil Schau, kde jsem také ukončil svou hokejovou kariéru.

Jak vy hodnotíte úroveň extraligy a ruské superligy?
Než začnu srovnávat úroveň těchto lig tak musím poznamenat, že jsou to jedny z nejlepších lig na světě, ale ruská liga je daleko tvrdší a o něco rychlejší. Naopak česká liga je daleko kombinačnější a nápaditější. Já tyto ligy hodnotím jako absolutně vyrovnané!

Do ruské superligy přišlo letos mnoho hráčů z Čech. Čím mohou pomoci úrovni ruské ligy?
V ruské lize působí mnoho kvalitních hráčů z Čech a dodávají do hry tu výjimečnou techniku, chytrost a cit pro perfektní a nečekané přihrávky, které je proslavily po celém světě.

Vy nyní působíte na manažerském postu v ruské Kazani, jaký je to skok z ledu do manažerského křesla?
Ze začátku to bylo samozřejmě velmi těžké, protože jsem byl v tomto směru dosti nezkušený a ne vše se mi dařilo, ale postupem času jsem si zvykl a dnes už nemám s touto prací vážnější problémy.

Ale nestýská se Vám přece jenom po hokeji?
Ani nevíte jak. Když člověk končí kariéru tak si říká, jak si odpočine a jak se bude věnovat věcem, na které neměl předtím čas, ale postupem času se mu začne stýskat a má chuť se do toho kolotoče, ve kterém byl celý život, vrátit. Je to svým způsobem taková droga, které nelze odvyknout.

A nepohrával jste si s myšlenkou, že budete hrát třeba v nějakém amatérském týmu?
Abych řekl pravdu, tak mě to už také napadlo, ale mé nynější zaměstnání se s tím nedá sloučit a asi nemám už ani kondici na to, abych mohl přinést do týmu něco, co by mu pomohlo.

Tak a nakonec bychom Vás poprosili o tip na vítěze olympijských her.
Já jsem vždy nerad tipoval, protože jsem skoro nikdy nic neuhodl, ale ta éra českého hokeje je skutečně impozantní a Češi jsou pro mne největšími favority, ale musí se počítat i s Kanadou, USA, Finskem, Švédskem a v neposlední řadě i s Ruskem.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme mnoho štěstí
Autor Tomáš Vochozka, Cyril Vochozka
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více