Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
21.9.2006

Česnek rozhodl v prodloužení derby

6. kolo, čtvrtek 21.9.2006, Sparta - Slavia
Sparta
3:4p
2:1, 1:1, 0:1 - 0:1
Slavia

Branky a nahrávky: 4. Forman (Niko, Pacovský), 17. Husák (Bříza), 25. Tůma (Dvořák) - 7. Česnek (Gaisler, Nestrašil), 21. O. Doležal (Stejskal), 42. T. Doležal, 61. Česnek. Vyloučení: 11:12. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0.

Sestavy

Sparta

Kocián - Grin, Koranda, Veselý, Drvota, Šimon, Husák, Niko(C), Dvořák - Kudláček, Pacovský, Kubů, Tůma, Chára, Svatý, Kolář, Mišner, Bříza, Forman, Hybner, Pekárek

Slavia

Furch - Tichý, Barák, Humpolíček, Stejskal(C), Gaisler, O. Doležal - Sýkora, T. Doležal, Uleščenko - Nestrašil, Petráň, Česnek - Koudela, Žejdl, Mavrojanidis - Poletín, Palaščák, Wszolek

P r a h a - První letošní derby dorostu přineslo vyrovnaný hokej, hodně branek a pro derby tradiční tvrdou hru. Mladí slávisté museli pokaždé dohánět vedení Sparty a po šedesáti minutách bylo skóre nerozhodné. Dokonce i přes to, že poslední minuty třetí třetiny dohrávali edenští ve třech. Sparťané nevyužili velkou příležitost, která jim byla naskytnuta a v první minutě prodloužení inkasovali. Hrdinou večera se stala letní posila ze Znojma, útočník Jan Česnek. Nová slávistická akvizice si v zápase připsala dvě branky, přičemž tu druhou právě v prodloužení. Domácí hráči i trenéři prohru těžce nesli a nakonec nedošlo ani na závěrečné podání rukou.

Hosté začali zostra. Hned po vhazování se probil Stejskal až mezi kruhy a jeho střela rozvlnila síť. Ovšem jen boční. Tentýž hráč byl po chvíli vyloučen a Sparta si zahrála první přesilovku. Začátku derby chybělo pořádné tempo. Ve čtvrté minutě zaspala slávistická obrana, Miroslav Forman si skvěle položil Furcha a uklidil puk do brány. V sedmé minutě sudí vylučoval i na druhé straně a Slavia přesilovku vzápětí využila. Od modré poslal puk na branku Gaisler a po teči Česneka skončil puk za Kociánem. V oslabení se proháčkoval až před sparťanského gólmana Nestrašil, ale na rozdíl od průniku střela se mu příliš nepovedla. Spartě nebyla uznán gól v 11. minutě. Po velkém závaru a zmatku v brankovišti Slavie dostali sparťané puk do brány. Hlavní rozhodčí však branku neuznal, protože Furch přišel při této situaci o masku. Utkání plynulo celkem rychle, bez častého přerušování. Na ledě to bylo vyrovnané, oba brankáři museli být stále v pozoru. Nebezpečnější šance měla ovšem Sparta. Již tradičně bylo derby značně vypjaté a hráči se navzájem nešetřili. Tři a půl minuty před koncem vystřelil tahem od modré čáry Husák, a jeho nepříliš prudká střela propadla za Furcha. Domácí tým vstřelená branka povzbudila a pustil se do soupeře aktivněji.

Druhou třetinu začala Slavia v početní výhodě, která se po chvíli dokonce vylepšila. Kocián za zdržování hry dostal menší trest a nabídl soupeři 5 na 3. Slávisté příliš dlouho s využitím neváhali. Na modré napřáhl Ondřej Doležal a vyrovnal na 2:2. Následovalo další vyloučení sparťana a tak hosté pokračovali ve dvojnásobné přesilovce. Šancí měla Slavia dost, ale Kocián držel vyrovnaný stav. Za chvíli hrála přesilovku pro změnu Sparta. Husákova tvrdá střela od modré pouze rozezvučela tyč. Třicet vteřin před vypršením slávistického trestu šla Sparta opět do vedení. Furch sice první střelu zastavil betonem, ale Tůma mu puk vyškrábl a zametl za brankovou čáru. Pěknou akci předvedli dva sparťanští Davidové. Kubů nahrával od mantinelu a na jeho přihrávku si najel Tůma. Ten projel do třetiny slavie a jeho střelecký pokus těsně míjel vzdálenější tyč. O pěkné akce nebyla nouze ani na druhé straně. Česnek zatáhl puk do pásma, předvedl rychlou zasekávačku, obtočil se kolem svého strážce a jeho svižná střela skončila na konstrukci. Pět minut před koncem třetiny se Slavii naskytla další šance zahrát si přesilovku 5 na 3, a to minutu a půl. Bránící sparťanská trojka však zachytila puk, Stejskal vzápětí musel faulovat a poslal Slavii do čtyř. Kacián měl i tak plné ruce práce. Velkou šanci, už při plném počtu hráčů na ledě, měl Petráň. Po Česnekově pasu dostal puk před odkrytou bránu, ale spartanský obránce mu v pravou chvíli zablokoval hůl.

Hned po úvodním buly fauloval Niko Tomáše Doležala a Slavia hrála přesilovku. Sám faulovaný o chvíli později potrestal Spartu a vyrovnal na 3:3. Domácí také dostali výhodu přesilové hry, ale slávistická čtyřka se skvěle bránila a do ničeho soupeře nepustila. Při další z přesilových her, tentokráte Slavie, se do dobré šance dostal Nestrašil. Avšak místo jeho bekhendové střely skončil v bráně on sám. V polovině poslední části byla Slavia pod velkým tlakem. Dobrá střela Ondřeje Pekárka skončila na tyči. Oba týmy se v útočení střídaly. Vždy měl jeden z nich delší dobu velký tlak a následně to bylo opačně. V posledních minutách zápasu dostala Sparta k dispozici přesilovou hru 5 na 3 a i při ni fauloval opět slávista. Domácí si chvíli, při signalizovaném vyloučení, zahráli dokonce 6 na 3. V čase 57:31 si domácí trenéři vyžádali oddechový čas. Sparta v posledních minutách, díky nedisciplinovanosti slávistů, dostala velkou šanci rozhodnout zápas. Hosté se prohřešili proti pravidlům opět a v jednu chvíli seděli na trestné lavici dokonce čtyři hráči v červeném. Sparťané však byli při všech těchto přesilovkách bezzubí. K uzamčení ve třetině i kombinaci se dostali, ale k pořádné střele nikoli. Navíc sami faulovali a dohrávali třetinu ve čtyřech. Jednu vteřinu před sirénou se už sparťané z branky radovali. Brána však v době střely byla už delší dobu posunutá a tak gól nemohl platit.

Šedesát minut nerozhodlo a na řadu přišlo prodloužení. Na jeho začátku ještě doznívali slávistické tresty a tak se začalo ve čtyřech proti třem. Na konci první minuty, když už byly oba týmy v plném počtu, ujeli tři slávisté na dva obránce Sparty. Tato útočná akce branku nepřinesla, ale Jan Česnek dojel puk za bránou a z úhlu nahodil na Kociána. Sparťanský gólman si ho nešťastně srazil do vlastní brány. Domácí těžce nesli porážku. Mezi skupinkami hráčů se po skončení zápasu, před podáním rukou strhávali menší potyčky a jeden ze sparťanů dokonce házel rukavice směrem na hlavního rozhodčího. Na podání rukou nakonec ani nedošlo.

Ohlasy trenérů

Rudolf Dlouhý (trenér, HC Slavia Praha)

"Derby proběhlo tradičně. My jsme měli první třetinu docela ustrašenou. Pak jsme se trochu osmělili a ve druhé třetině byla naše aktivita daleko lepší. Zápas byl vyrovnaný. Pořád nahoru dolu. Vždycky jsme dotahovali. Zaplať pán bůh, že jsme to uhráli a zápas jsme zremizovali. V závěru byla velká nedisciplinovanost našich hráčů, že jsme třetinu dohrávali ve třech. V prodloužení už to bylo o štěstí. Ale jinak k derby to asi patří."
Autor Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více