Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
28. září 2006

První gól s hořkou příchutí

P r a h a - Od dorosteneckých let působil rodák z Havlíčkova Brodu ve Slavii. Na konci své juniorské štace se vrátil domů, aby pomohl mateřskému Rebelu k postupu do první ligy a letošní sezónu tam i začal. Slavia se ovšem dostala do krize a před zápasem v Českých Budějovicích povolala své odchovance. Lukáš Endál nastoupil za hlavní tým poprvé a nevedl si vůbec špatně. Byl u výhry nad Třincem, ale i u prohry se Spartou. Právě při tradičním derby vstřelil svou první extraligovou branku.

Začátky ve Slavii

Do Prahy přišel Lukáš Endál z Havlíčkova Brodu v sezóně 2002/2003. Hned ve své první dorostenecké sezóně ve Slavii ukázal, že na počítání jeho kanadských bodů nebudou stačit jen prsty obou rukou. V dorostu to byl přímočarý hráč, kterého zastavilo až hrazení za brankou soupeře, potom co vstřelil branku. Přechod o kategorii výše bývá obtížný a první sezóna v juniorech nedopadla zrovna podle útočníkových představ. Za to v dalších dvou mohli trenéři na Endálovi stavět. Jeho kvalit si všimli i trenéři reprezentace do dvaceti let a v deseti zápasech za národní tým si připsal šest bodů za dvě branky a čtyři asistence.

Minulá sezóna

Minulou sezónu provázela vytáhlého útočníka zranění a dobře na ni určitě vzpomínat nebude. "Loňská sezona pro mě určitě nebyla ideální, jak jsem si představoval". Na jejím konci však zamířil do rodného Havlíčkova Brodu vypomoci svému mateřskému týmu v baráží o první ligu. Návrat to byl vítězný a Havlíčkův Brod má letos prvoligovou příslušnost. "Naštěstí to celé dopadlo dobře a postoupili jsme."

Povolání zpět

Slavii se vstup do nového ročníku příliš nevydařil a vymetala poslední příčky tabulky. Původní plán na zapracování juniorů do hlavního týmu musel stranou a Vladimír Růžička mladší, Jakub Sklenář či Jiří Jebavý u "áčka" prozatím skončili. Jejich místa nahradili o něco starší mladíci, kteří působí v nižších soutěžích. Kromě Jiřího Doležala to byl právě i Lukáš Endál. S tím, že se do Prahy vrátí tak brzy příliš, nepočítal. "Určitě jsem nečekal, že bych mohl takhle rychle za Slavii nastoupit. Teď uvidíme, jak to bude vypadat v průběhu sezóny. Ale osobně moc nepočítám s tím, že bych tam zůstal déle."

Slávistická krize

Od Slavie se před sezonou určitě nepočítalo s takovým umístěním. V čem Endál vidí příčiny? "To je velice těžké říci. Prostě se nedaří. Slavia má smůlu. Chtělo by to trochu více štěstí. Osobně ale věřím tomu, že mančaft je kvalitní a že se brzy zvedne a co nejrychleji půjde nahoru." Do Slavie nepřicházel za příjemných podmínek. "Situace to určitě nebyla příjemná, ale v kabině byla nálada docela dobra, určitě ne nijak napjatá."

Utkání na jihu Čech

Se zápasem v Českých Budějovicích však asi nebylo vedení příliš spokojeno. "Utkání nakonec dopadlo, jak dopadlo. Nemyslím si ale, že bylo nějak špatné, spíše naopak. Škoda, že se nevyhrálo v základní hrací době, ale alespoň byl bod." Endál se v zápase poprvé dostal na extraligový led. "Byl jsem rád, že jsem mohl nastoupit za Slavii. Zápas jsem si užil. Bylo to pro mě nádherné. Určitě to byl pro mě velký zážitek. Super." Při jeho premiéře mezi muži přihlížela zápasu i televizní kamera. "Určitě jsem byl hodně nervózní. Poprvé a hned v televizi. Jako premiéra to byla opravdu síla."

Derby pražských S

Takový další silný zážitek muselo být bezesporu pražské derby. Byla v něm Sparta opravdu lepší? "Nedá se říci, že by byla lepší. Myslím, že to bylo vyrovnané utkání. Bohužel chybělo trochu štěstí. Nepadly nám branky v první třetině. Naopak Sparta ty góly dokázala dát. Pak už to pro nás nebylo tak lehké a prohráli jsme." Atmosféra po prohraném derby nebyla v kabině asi moc dobrá, že? "Po utkání byl v šatně klid. Hráčům se moc mluvit nechtělo. Nikomu nebylo zrovna nejlépe."

První extraligová trefa

Dá se říci, že měl myšlenky trochu rozporuplné, přecejen dal svojí první branku mezi muži. "Byl jsem strašně šťastný, že mi to tam padlo." Druhá branka Slavie padla v 54. minutě po chybě sparťanského gólmana. "Začalo to mou nahrávkou na Vláďu Sobotku, který to dobře nastřelil. Dušan Salfický jel pro puk za bránu. Neviděl ale Michala Vondrku, který mi to nádherně hodil, a já už to dával skoro do prázdné branky." A jestli má šťastný střelec schovaný puk? "Jo, určitě. Už ho mám doma."

Co dál?

Vladimír Růžička řeší krizi i příchodem nových tváří. Do Slavie se vrací cestovatel Leoš Čermák, který bude v Praze pouze na hostování, a Martin Hlavačka. Produktivní obránce zakotvil ve Slavii natrvalo. Zůstane v sestavě Pražanů ještě místo pro snaživého forwarda z Havlíčkova Brodu? "Tak tohle vůbec nevím. Zatím žádné zprávy, jestli budu pokračovat ve Slavii, nemám." Nadále bude válet v první lize za Rebel. "Jsem spokojený, týmu se daří. Ovšem sám od sebe bych určitě čekal víc."


Autor Adam Vandrovec
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více