Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
9. října 2006

Poslední Růžičkův zápas na střídačce?

Další příležitost k protrhnutí šňůry porážek se Slavii naskýtá již v úterý. Do Sazka Areny přijíždějí HC Vítkovice a těžko si mohou domácí hokejisté přát přijatelnějšího soupeře. Ostravskému celku naposledy podlehla 19.9.2003! Úternímu zápasu přidávají na atraktivitě i slova Vladimíra Růžičky, který připustil, že to může být jeho poslední zápas na střídačce Slavie. Přijďte Slavii podpořit, utkání začíná v úterý od 19h.

Náš soupeř
Klub založen: 1928 jako SSK Vítkovice
Trenéři: Miloš Holaň, Mojmír Trličík
Největší úspěchy: 2x mistr ligy (1951, 1981), 7x vicemistr ligy
Posledních pět let: 2.> 5.> 7.> 4.> 7
Internet: www.hc-vitkovice.cz
Hvězdy týmu: Marek Pinc, Petr Hubáček, Jiří Burger, Zbyněk Irgl,

Vítkovice: Hlavní změna – Miloš Holaň hlavním koučem

Kádr ostravského mužstva, jenž v minulé sezoně skončilo na sedmém místě nedoznal v průběhu letní přípravy mnoha změn. A vítkovičtí fanoušci si tak jistě zhluboka oddechli. Na mistrovství světa v Lotyšsku totiž zazářili dvě komety z Vítkovic – Zbyněk Irgl a Petr Hubáček. Ač to v jednu chvíli vypadalo na ochod obou z nich, vedení klubu se tyto opory podařilo udržet. Mrzet tak příznivce Vítkovic může jen odchod obránce Radka Philippa do ruské Ufy, Marka Urama, který ve vítkovických barvách mnoho zápasů nenahrál, do bratislavského Slovanu a Vladimíra Vůjtka ml. , jemuž vypršela smlouva. V kolonce příchodů se žádná zvučná jména neobjevují, což svědčí jen o vhodném doplnění kádru. Ze Slovenska se vrátili dva vítkovičtí odchovanci - David Mocek a Martin Tomášek. Posilou do útoku by se měl stát i ex-znojemský Milan Mikulík. Z Třince se naopak do Vítkovic přestěhoval obránce Lukáš Chmelíř. Dvojkou Marka Pince je mladičký Jakub Štěpánek ze Sarezy Ostrava, který se již v této sezoně do vítkovické branky podíval a rozhodně si nevedl špatně. Patrně největší letní událostí je tak změna na pozici hlavního kouče. Vladimíra Vůjtka st. vystřídal jeho dlouholetý asistent Miloš Holaň.

Síla tkví v prvním útoku a brankáři Pincovi

Vstup do soutěže se však Vítkovicím vůbec nepovedl, a tak právě nad trenérem Holaňem visel Damoklův meč v podobě vyhazovu. Mužstvo v úvodních pěti zápasech ani jednou nepoznalo chuť vítězství, proto byl před hlavního kouče postaven jasný úkol. Vyhrát další zápas s Karlovými Vary, nebo trenérská výměna. Vítkovice Západočechy zdolali 1:0, trenérovi zachránili krk a navíc nastartovali fantastickou bilanci – z posledních sedmi zápasů prohráli ztratili body jen v jediném zápase. Největší zásluhu na tom zejména má vítkovické první komando Irgl – Burger – Hubáček, které se postaralo o více než polovinu gólů týmu. Zezadu hru jistí tradičně výborný Marek Pinc, o čemž svědčí zejména počet inkasovaných branek mužstva – po Znojmu jich mají Vítkovice nejméně. V nedělním kole měli Ostravané volno, jelikož svůj zápas proti Litvínovu předehrávali (3:1).

Slavia: K lepším zítřkům s novými tvářemi

Slavia se již od začátku sezony výsledkově trápí, v posledních sedmi zápasech se ani jednou neradovala z výhry. K lepším výsledku mají mužstvu dopomoci nové posily, jejichž výkony si hlavní kouč Vladimír Růžička pochvaloval. Hru obrany by měli pomoci zlepšit Martin Hlavačka z Liberce, David Turoň - vypůjčený na dva měsíce ze Znojma a lotyšský obránce se zkušenostmi květnového mistrovství světa v Rize Maris Jass. Zejména posledně jmenovaný hráč se jeví velmi nadějně a vloženou důvěru trenérů by měl na ledě plnohodnotně splácet. Další libereckou posilou v kádru vicemistra extraligy je, fanouškům dobře známý, Leoš Čermák, který ve Slavii do prosince hostuje. Výměnou za Tomáše Divíška přichází z Plzně Igor Rataj, který ihned po přesunu do Prahy neskrýval své rozladění. “Tohle jsme opravdu nečekal. Neměl jsem žádné podobné zprávy, takže jsem především překvapený. A také zklamaný,“ říká Rataj, který ale druhým dechem dodává, že to pro něj znamená velkou výzvu.

Série proher stále nebere konce

Naději na protržení mizérie dala Slavii v minulém týdnu první třetina domácího zápasu s Pardubicemi, po které domácí vedli 2:0 a předváděli velice dobrý hokej. Když pak v 21.minutě zvýšil Sobotka na tříbrankový rozdíl, zdálo se o vítězi prakticky rozhodnuto. Slávisté však již poněkolikáté slibně rozehranou partii nedovedli ke zdárnému konci a Moelleru podlehli 4:5. V nedělním zápase v Kladně udělal Vladimír Růžička změnu na brankářském postu, když místo nejistého Fraňka dostal příležitost teprve dvacetiletý Fin Vitali Taskinen. Ačkoliv podal solidní výkon, Slavii to k bodovému zisku opět nepomohlo a na kladenském ledě prohrála již pošesté za sebou.

Skončí Vladimír Růžička jako hlavní trenér?

Úterní zápas s Vítkovicemi tak může být posledním, kdy se na slávistické střídačce objeví na pozici trenéra Vladimír Růžička. “Připadá to v úvahu. Hráčské výměny už dělat nebudu a nějak se zvednout musíme. Propustil bych tak sám sebe.“ Výhra by tyto úvahy slávistického šéfa patrně zahnala zpět do kouta, proto Slavii v následujícím utkání nepůjde jen o tři body, ale i o setrvání svého šéfa na trenérské pozici.



Historická bilance v extralize
 SLAVIA - VíTKOVICE
Celkem:
48   24 – 11 - 13   150:120
Doma: 
24   12 – 4 – 8
Venku: 
24   12 – 7 – 5   
Postavení v tabulce
14. Slavia	12  2 – 0 – 3 – 7  30:47   9
8.  Vítkovice	12  6 – 0 – 1 – 5  23:26  19 
Co mají oba týmy společného
Ve Slavii působil slovenský útočník Radoslav Kropáč. Barvy Vítkovic hájil i současný slávistický forvard Leoš Čermák, jenž v sezoně 2001/02 byl do klubu z Ostravy poslán právě ze Slavie. Hráčská práva na novou slávistickou posilu do obrany Davida Turoňe drží Vítkovice, přestože si za ně Turoň ještě ani jednou nezahrál.
Poslední zápasy
Slavia – Sparta 2:6
Znojmo – Slavia 5:2
Litvínov – Slavia 2:1 s.n.
Slavia – Pardubice 4:5
Kladno – Slavia 2:1
Vítkovice – Liberec 2:1
Mountfield – Vítkovice 1:2
Vítkovice – Znojmo 1:2
Vítkovice – Litvínov 3:1
Vsetín – Vítkovice 1:2
Sestavy v minulém kole
Taskinen - Kadlec, Jass, Hlavačka, Kolařík, Graňák, Turoň - D. Hruška, Beránek, Sup - Bednář, Vlasák, Sobotka - Čermák, Rataj, Dlouhý Pinc - Jurečka, Gulaši, Jasečko, Hudec, Kuboš, Dresler - Irgl, Burger, P. Hubáček - Káňa, Šimíček, Krenželok - Kropáč, R. Procházka, Köhler - Klímek, Tomášek, Seman
Nejproduktivnější hráči
1. Beránek 10 (5+5)
2. Bednář 9 (5+4)
3. Sobotka 7 (4+3)
4. Hruška 6 (4+2)
5. Vlasák 5 (3+2)
1. Hubáček 10 (3+7)
2. Irgl 8 (6+2)
3. Burger 6 (3+3)
4. Jasečko 3 (2+1)
5. Káňa 3 (1+2)
5. Šimíček 3 (1+2)
Brankáři
Franěk 9 – 3.86 – 88.59
Hronek 5 – 4.06 – 84.78
Taskinen 1 – 2.00 – 93.33
Pinc 11 – 2.08 – 94.09
Štěpánek 2 – 2.76 – 92.31
Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více