Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
FANOUŠCI
6. února 2007

Fanklub se sešel v hotelu Slavia

V neděli 4.února se v hotelu Slavia v areálu SK Slavia Praha uskutečnila valná hromada Fan-Clubu (dále jen FC). Obsahem jednání, které trvalo bez několika minut čtyři hodiny, bylo několik podstatných bodů, zejména pak nízká návštěvnost, která trápí nejen slávistické fanoušky, ale i samotný klub. I proto se této zajímavé akce přímo zúčastnil Miroslav Tvrdý (prezident klubu), Vladimír Růžička (generální manažer) a Josef Beránek (kapitán týmu).

7696. Taková byla průměrná návštěva na domácí zápasy Slavie v Sazka Areně v předminulé sezoně. Diváky lákala nová neokoukaná hala, ale také zámořskými hvězdami nabitý kádr. V době, kdy v NHL panovala výluka, mnozí fanoušci chodili jen na osobnosti typu Pálffyho, Stümpela nebo Vašíčka. Hned další sezonu, po návratu těchto es do zámoří, návštěvnost rapidně klesla. Z hlediště ubylo v průměru 2329 lidí na zápas. Pokles se však bohužel nezastavil ani v právě probíhající sezoně. V současné chvíli, kdy do konce základní části extraligy čekají Slavii ještě dva domácí zápasy, se návštěvnost zastavila na čísle 4238. Za dva roky tak z ochozů zmizelo téměř tři a půl tisíce lidí! A to už je pořádná cifra.

Se současnou situací tak vcelku pochopitelně není slávistické vedení spokojeno. V neděli proto hledalo s nejvěrnějšími fanoušky co nejvhodnější řešení, které by se přibližovalo představám obou stran. Předběžně se počítá s tím, že od příští sezony by byli citelně zvýhodněni ti členové fanklubu, kteří by si do určitého, předem stanoveného, data zakoupili permanentku. Zvyšovat by se přitom neměla ani cena lístku na jedno utkání pro zbylé členy FC, kteří si permanentku nepořídí. Zbylé vstupenky, které zůstanou členy FC nezakoupeny, by šly do prodeje pro ostatní fanoušky za cenu jen o málo vyšší. „Tyto kroky jsou, podle mého názoru, dobrou nabídkou pro fanoušky. Pořád si však myslím, že největším lákadlem jsou kvalitní výkony mužstva přímo na ledě,“ myslí si prezident klubu Miroslav Tvrdý. Zmínil také, že by na hokej rád přilákal i fanoušky Slavie z jiných sportů. „Třeba ty fotbalové, ale nejen je. Jedná se i o volejbal, házenou a jiná sportovní odvětví.“

Slavia musí za pronájem vysočanské haly platit Sazce nemalé peníze. „Ta částka skutečně není zanedbatelná. Ale je fakt, že určitou slevu máme. Neplatíme třeba tolik, kolik hudební kapely při svých koncertech. Oproti nim jsme tu přeci jen stálým hostem,“ říká Tvrdý. Slavia tak pobytem v Sazka Areně bohatne jen díky příjmům ze vstupného. Výtěžek z občerstvení, parkovného či skyboxů a klubových sedadel tak jde mimo klub.

Mnoho lidí dává slávistickému vedení za vzor rivala z Holešovic a jeho práci s fanoušky. Po příchodu generálního manažera Viliama Sivka se na Spartě vztah s příznivci zlepšil. Jak však poznamenal Miroslav Tvrdý, Sparta má výhodu v tom, že sparťanů je, i podle průzkumů, více než slávistů. To, že se počtem příznivců Slavia se svým městským sokem měřit nemůže, dobře ví i kapitán Josef Beránek. „Těžko můžeme Spartě v tomto ohledu konkurovat. Je to dlouhodobě fungující klub. Vezměte si, jak dlouho je naopak v extralize Slavia. Chce to čas a trpělivě bojovat o ještě nevyhraněného fanouška,“ objasňuje situaci Beránek.


V budoucnu by mohla přijít řada změn, které by slávistické příznivce mohly nabudit a vtáhnout je tak více do hry. V současné době se pracuje na nové hymně, kterou pro Slavii vytváří známá skupina Alkehol. Není rovněž vyloučeno, že by se možná již od příští sezony v Sazka Areně objevil slávistický maskot a moderátor, kteří by měli za úkol vyburcovat diváky k co největšímu povzbuzování svého týmu. „Osobu moderátora však musíme vhodně vybrat. Není to snadné,“ dobře ví slávistický kouč.

Po příští sezoně by měla být vedle Sazka Areny dostavěna malá hala s kapacitou 3000 lidí. Pokud by se současná návštěvnost nezvýšila, je možné, že by se některé zápasy s „neatraktivními“ soupeři, na které by přišlo méně jak právě tři tisíce lidí, odehrály právě v v ní. Všichni však doufají, že k takovému kroku vůbec nebude třeba.

Vlasák a slávistický srdcař? Znám větší srdcaře...

Velký rozruch vznikl mezi fanoušky při prosincovém odchodu Tomáše Vlasáka do Švédska. Samotný hráč si posléze začal s trenérem Růžičkou vyměňovat názory přes média, a tak řada slávistických příznivců vůbec netušila, jak se na celou záležitost koukat. Zvláště když zpočátku sbírali informace jen z jedné strany – Vlasákovy. „My jsme se s Tomášem při jeho odchodu jasně domluvili, že celou záležitost nebudeme veřejně komentovat. On mi to slíbil. A jsem rád, že u toho našeho jednání byli přítomni i jeho agent pan Volek a Jirka Kalous, asistent trenéra. Ten jeho slib tedy slyšeli i oni,“ vrací se do minulosti Růžička. O to více pak byl překvapený, když se v televizi a novinách dozvěděl o hráčově reakci. „Úplně mě to šokovalo. Je jasné, že po tom, co Tomáš napovídal, jsem se musel ozvat i já.“ Růžičku také pořádně nadzvedla hráčova slova o svém slávistickém srdci. „To jsou jen takové řečičky. Znám spoustu větších slávistických srdcařů. Pepík Beránek, Michal Sup a další. Nebo Vláďa Sobotka. Před sezonou mohl odejít do NHL, kde by měl velmi slušný plat. On ale jasně řekl, že ještě rok zůstane ve Slavii. Toho si velice cením,“ říká.

Fanoušci však takovéto informace od počátku neměli, proto na následující zápas zorganizovali protest proti odchodu trojnásobného mistra světa. „Musím říct, že ty transparenty se mě osobně velmi dotkly. Není pravda, že s hráči nejednáme slušně,“ mrzelo Miroslava Tvrdého. Sám však uznal, že své v tom sehrála i nedostatečná komunikace mezi Slavií a jejími příznivci.

Na závěr valné hromady, kterou obě strany označily za nesmírně prospěšnou, byl fanklubem oceněn Josef Beránek, který v nedělním zápase v Liberci nastoupil ke svému šestistému zápasu v československé, potažmo české extralize.

Foto: Martin Šnajdr

Autor Jan Škvor
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více