Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
26. června 2007

Chceme znovu hrát jako v mistrovské sezóně, říká Vladimír Růžička

Hokejisté Slavie Praha se pomalu chystají na dovolenou. Generální manažer a trenér mužstva Vladimír Růžička však odpočívat nebude, protože se chystá na osmý ročník letní hokejové školy, která nese jeho jméno. Až škola skončí, vyjede slávistický šéf na led s A-mužstvem. A pokud se jednou stane znovu trenérem reprezentace, bude chtít současně trénovat aspoň slávistickou juniorku nebo dorost. Nedokáže si totiž představit, že by kromě světového šampionátu stál na střídačce jen čtyři týdny v sezóně. S Vladimírem Růžičkou jsme si povídali také o tvorbě slávistického mužstva pro sezónu 2007/08 nebo o draftu jeho syna Vladimíra.

Dnes je 26. června. Tak dlouho, jako letos, jste byl bez hokeje naposledy v sezóně 1999/00, kdy vám sezóna skončila o pouhý den dříve. Jak moc vám teď hokej chybí?
Určitě se těším na novou sezónu. Hokej se hraje dost dlouho a člověk si samozřejmě chce také trochu odpočinout. Odpočíval jsem ale s hokejem, protože jsem sledoval mistrovství světa či play-off NHL. Bylo to tedy pasivnější, ale pořád se to točilo okolo hokeje. Teď se Slavií už dva měsíce trénujeme na suchu a doufám, že budeme dobře připraveni na následující sezónu. Ta bude určitě těžká, protože, jak je v posledních letech patrné, týmy v extralize jsou velice vyrovnané. Budeme se určitě chtít probojovat do play-off.

Slavia zatím představila tři posily - obránce Karola Slobodu s Romanem Němečkem a útočníka Tomáše Micku. Přece jen, fanouškům, kteří nehltají zprávy z extraligy každý den, asi tato jména mnoho neříkají...
Mužstvo pomalinku mění svou tvář. V poslední době jsme totiž až příliš sázeli na hvězdy a moc se nám to nevyplácelo. Snažíme se dívat do budoucna a chceme se trochu vrátit k tomu, co jsme úspěšně praktikovali před několika lety. Tehdy jsme měli úspěchy a podařilo se nám vyhrát titul, i když jsme tolik hvězd v mužstvu neměli. Hvězdy samozřejmě potřebujeme, ale musíme si přiznat i to, že už nemáme takový rozpočet, jaký jsme měli před dvěma nebo třemi roky, ale pořád budeme figurovat mezi šesti nebo sedmi kluby, které jsou na tom v extralize ekonomicky nejlépe. Nebudeme určitě na špici, ale třeba na pátém nebo šestém místě, co se týká financí. Z těchto důvodů jsme se rozhodli pro určité hráče, kteří nemají tak vysoké smlouvy, jaké na Slavii třeba dříve bývávaly.

Proč jste si vybral do kádru právě tyto hráče?
Tomáš Micka je náš hráč, který hrál v Kanadě, pak působil v Trenčíně a v Ústí. Toho jsem viděl v sezóně hodněkrát. V play-off bych ho hodnotil jako jednoho z nejlepších hráčů, co jsem v první lize viděl. Jsem moc rád, že se nám ho podařilo získat. Co se týče Němečka, ten odehrál velmi slušné sezóny ve Znojmě. Hrál hodně s Bičánkem, takže byl hodně vytěžovaný. Je to vysoký defenzivní obránce, což my potřebujeme. Na Karola Slobodu jsme měli velice dobré zprávy. Hrál ve Slovanu Bratislava, poslední sezónu pak velice dobře ve Skalici, na konci sezóny jsme ho hodně sledovali a nakonec se pro něj rozhodli.

Z kádru odešli z vašeho rozhodnutí brankář Hronek a útočníci Havel s Dlouhým, ve Slavii nebude pokračovat ani Lotyš Jass. Zajímáte se o to, kde budou hrát? Plánujete nějakou podobnou posilu ze zahraničí, jakou byl Maris Jass?
Marise Jasse jsme do týmu získali, když jsme měli určité problémy se zraněnými hráči. Určitě nám ze začátku pomohl, ale pak už to nebylo takové, jak bych si to představoval. Nebylo to na to, aby zůstal v klubu delší dobu. Co se týče ostatních hráčů, těm skončily smlouvy. Tihle hráči se pohybují v nějaké finanční výši a rozhodli jsme se, že těmto hráčům už smlouvy navyšovat nebudeme. Pro příklad, hráči, který bere osmdesát nebo sedmdesát tisíc korun, nemohu nabídnout pětatřicet nebo čtyřicet tisíc, protože vím, že to samozřejmě nevezme. Tyto hráče už jsme ani neoslovili.

Slavii opouští Vladimír Sobotka, který podepsal smlouvu v NHL. Hypoteticky, i když mu to jistě nepřejete, se může stát, že mu trenér Bostonu Claude Julien nedá šanci a Sobotka se v týmu neprosadí. Probírali jste spolu možnost jeho případného návratu do Slavie?
Tohle teď nemá cenu tak dopředu probírat. Vláďa tady odehrál dvě velice dobré sezóny, a i když to byl hodně mladý hráč, patřil v mužstvu ke klíčovým hráčům. Bohužel byl delší dobu zraněný, ale určitě mu NHL přejeme. Vláďa chce v Bostonu určitě uspět a nemá smysl se zabývat tím, že se nám vrátí zpátky.

V NHL nemá uzavřenou smlouvu třeba Josef Vašíček, k hokeji se vrací Žigmund Pállfy. Je reálné, že by se někdo z nich mohl objevit v dresu Slavie?
Se Žiggym jsem mluvil. Ten je zatím ve Skalici a neděláme v tuto chvíli žádné plány. Co se týče Pepy Vašíčka, je to náš hráč a pokud by se rozhodl jít hrát do České republiky, určitě bychom o něj měli zájem. Hrál za nás už během lock-outu NHL, ale myslím si, že ještě bude chtít hrát v NHL.

Dovolte ještě dvě jména - Jan Novák a Viktor Ujčík. Oba hráči odehráli významnou část kariéry ve Slavii a ani jeden z nich zatím nemá uzavřenou smlouvu pro příští sezónu...
U Honzy Nováka se teď jedná o tom, kde bude hrát příští rok. Má nabídky ze Švýcarska i Ruska, takže uvidíme, ale ve Slavii hrát určitě nebude. Viktora Ujčíka brát do týmu nebudeme. Slyšel jsem, že snad o něj má zájem Sparta, ale my už změny v mužstvu dělat nebudeme.

Slavii postihla ještě jedna změna. Trenérský triumvirát opustil Ondřej Weissmann, který bude trénovat litvínovské juniory...
Trenéry u A-mužstva budeme já a Jirka Kalous. Hráče nám budou pomáhat sledovat Jiří Veber a pan Hlavatý z Hradce Králové. Nechceme brát hráče podle kanadského bodování, to často klame. Potřebujeme vědět, jak nám hráč typově zapadne do mužstva a já nemám čas jezdit tolik na jiné zápasy, protože často hrajeme.

Změňme trochu téma. Pomohly loňské změny systému české extralize? Mám na mysli především zavedení předkola play-off nebo zrušení baráže.
Rozšíření play-off určitě extralize pomohlo. Předkolo přineslo vynikající zápasy. Slavia v tu dobu nehrála, takže jsem jich spoustu měl možnost vidět a úroveň play-off tu určitě ještě zvedlo. Co se týká rozšíření na patnáct klubu, to podle mě extralize neprospívá. Myslím si, že do budoucna - v horizontu pěti nebo šesti let - by mělo hrát extraligu už jen dvanáct mužstev. Vím, že to není jednoduché a nikdo tomu není moc nakloněn, ale co se týče sportovní stránky, tak to by extralize určitě prospělo.

Jaký máte názor na vyloučení Vsetína z extraligy?
Podívejte se, tohle je velice těžká otázka. Myslím si, že Vsetín ligu v minulosti hodně oživil, získal šest titulů. Do extraligy postoupil spolu s námi, on z prvního místa, my ze druhého, hrál pak dlouho na špici, ale v poslední době hráli to, co hráli. Byly nastolené nějaké podmínky, se kterými všechny kluby souhlasily. Právník, který zastupuje APK, přišel s určitými body, které Vsetín nesplnil a my jsme se uvnitř klubu dohodli, že když někdo nesplní tyto podmínky, tak zvedneme ruku proto, aby takový klub nepokračoval dál. Klub je spojený s mojí osobou a osobou našeho prezidenta, ale o tomhle jsme rozhodovali všichni jako společníci. Není to o tom, jestli zvedne ruku Petr Bříza, Vláďa Růžička nebo Pavel Setikovský, ale tihle manažeři jsou klubem pověření a tím to zkrátka vadne.

Alex Ferguson je pro mnohé fanoušky svého klubu tím, který trénuje Manchesteru United od chvíle, kam až sahá jejich paměť. Ve Slavii je to u vás obdobné. Uvažujete o angažování nového trenéra ve Slavii a případném návratu k reprezentaci?
To je těžké. Slavii chci určitě vést dál. Co se týče trenérské práce, určitě nastane doba, kdy Slavii trénovat nebudu. Samozřejmě, potom budu muset vyhledat a navrhnout nějaké trenéry, ale ohledně reprezentace je to složitější. Ve Slavii chci určitě pokračovat, pro mě tu hokej v žádném případě nekončí ani v okamžiku, pokud by syn Vláďa měl za rok nebo za dva odejít zkusit štěstí do NHL. Co se týká národního mužstva, je to asi nejvíc v hokeji a je to něco, co se nedá jen tak odříci. Pokud přijde hokejový svaz s nějakou nabídkou, tak to budu zvažovat, ale na druhou stranu zase nejsem ve čtyřiačtyřiceti letech tak starý, abych musel během dvou let trénovat národní mužstvo. Nejsem žádný spasitel, jak pořád čtu v novinách. Určitě bych na tu práci chtěl mít klid. Rád bych se obklopil lidmi, kterým hodně věřím a rád bych pomohl k výsledkům, na které je český národ momentálně už trochu zvyklý. Češi jsou už zvyklí na zlaté medaile a myslím si, že do budoucna to bude hodně těžké, protože jsme si moc zvykli na to, že jsme jezdili z turnajů první a když se vrátíme druzí nebo třetí, tak už to nebereme tolik jako to zlato.

Dovedete si představit, že byste skloubil dohromady Slavii a reprezentaci?
Určitě bych nechtěl trénovat klub i národní mužstvo. Na trénování klubu i národního mužstva je potřeba mít klid. I kdybych byl jmenován trenérem nároďáku, určitě bych chtěl i nadále fungovat jako generální manažer Slavie. Navíc bych ještě určitě chtěl být na střídačce, ať už u juniorů nebo u dorostu. Myslím si totiž, že pro trenéra je strašně důležité, aby byl na střídačce po celý rok. Ne dělat jen čtyři týdenní akce za sezónu a pak jet na mistrovství světa. A-mužstvo bych souběžně trénovat nechtěl, ale dorostence či juniory určitě, abych zůstal pravidelně na střídačce a na ledě a nevypadl z toho.

Slavia rozvíjí spolupráci s prvoligovým Havlíčkovým Brodem. Jak moc jste s touto spoluprací spokojeni a co všechno to Slavii přináší?
Loňská sezóna už potvrdila, že ta spolupráce bude velice dobrá. Tehdy jsme byli domluvení ústně, nyní jsme to stvrdili písemně. Výborně nám to klape s Gustou Žákem (generální manažer HC Rebel Havlíčkův Brod - pozn. autora). Kdykoliv bylo něco potřeba, vždycky jsme si vyhověli, a to jak směrem z Havlíčkova Brodu k nám, tak i obráceně. Určitě budeme chtít spolupracovat a věřím, že to bude stejně dobré, jak to bylo doposud.

Angažovali jste nového marketingového manažera ing. Jana Kratochvíla, který dříve působil v Pardubicích. Je hlavním důvodem tohoto kroku snaha zvýšit návštěvy v Sazka Areně?
Nás situace Slavie nenechává v klidu. Potřebujeme hodně pracovat s fanklubem. To je pro nás hodně důležité, protože si slávistických fanoušků strašně moc vážíme. Na druhou stranu to ale není tak jednoduché. Chceme získat příznivce nejen do fanklubu, ale je spousta dalších fanoušků, kteří třeba nejsou úplně skalní fanoušci, ale byli bychom rádi, aby si udělali cestu do Sazka Areny a možná třeba do budoucna se z některých, především těch mladších, slávisti po určité době stanou. Je to hodně důležité pro hokej a pro náš klub.

Jaký je rozpočet klubu pro nadcházející sezónu? Plánujete ještě nákup dalších posil?
Rozpočtem se zabývá prezident klubu Míra Tvrdý a obchodní manažer Láďa Blažek. Náš rozpočet se oproti minulým rokům snížil, ale výši rozpočtu uvedeme na tiskové konferenci před zahájením extraligové sezóny. Posily už žádné neplánujeme. Chceme do hry zapojit naše mladé hráče.

Teď o víkendu probíhal draft, kde bylo draftováno jen pět Čechů, nejméně od roku 1988. Říkáte si, že aspoň nebudou odcházet mladíci do Ameriky nebo vás to číslo spíše mrzí?
Ročník 1989 není tak silný jako jiné. Navíc byl letos draftován i Michal Řepík z ročníku 1988, takže z ročníku 1989 byli draftováni jen čtyři hráči, včetně Jakuba Voráčka, který byl vybrán v první desítce, což je velice dobré. Co se týká dalších hráčů, tak k tomu, že ti hráči nejsou vepředu, přispěly i výsledky. Na druhou stranu to, že je někdo draftovaný, je hodně málo k tomu, aby se o něm tvrdilo, jaký je to hokejista. Dneska draft znamená, že kluby mají pro draftované hráče přednostní právo podpisu smlouvy do dvou let. Jsem přesvědčený, že bylo v prvním kole draftováno hodně hráčů, kteří zkrátka nikdy hokej hrát nebudou. To je dokázané. Na draftu moc nezáleží, ale viděl jsem graf od roku 2000 s počtem draftovaných hráčů v poslední době a jejich počet se každý rok snižuje. Trochu to potvrzuje názory, že hokej jde u nás v posledních letech, a to včetně mládeže, trochu dolů. Rád bych ale podotkl, že někdy máte prostě lepší ročník a někdy horší, to tady bylo vždycky. Ročník 1990 je naproti tomu velice dobrý, jsou tam šikovní hráči a zdá se, že bude v příštím roce draftováno daleko více hráčů. Na druhou stranu, zítra se koná juniorský draft a 15 až 20 kluků má zájem odejít do Kanady hrát jejich juniorskou soutěž. Odliv hráčů je pořád hodně veliký a musíme se zabývat tím, jak je tady udržet. Ať tam třeba tři nejlepší odejdou, ale nemůže tam odejít dvacet hráčů. Měli bychom ale také otevřít oči. Hokej je prostě o ekonomice. Peníze jsou důležité proto, aby se tu vychovávali dobří hráči a aby se tu ti mladí hráči udrželi. A finanční stránka tu není taková jako za mořem. NHL je jednak velice kvalitní soutěž a samozřejmě také velice dobře finančně ohodnocená.

Draft jste určitě sledoval také z pohledu otce. Jak jste spokojený s tím, že si syna vybral Phoenix? Měl jste ohledně draftu nějaké tajné přání?
Musím říct, že vás v tom asi zklamu, vůbec jsem to nesledoval. Byli jsme na nějaké návštěvě a teprve, když jsme jeli domů, tak mi volal Petr Svoboda, který zastupuje mého syna, do auta, že si Vláďu vybral jako 103. Phoenix s trenérem Waynem Gretzkym a manažerem Donem Maloneym, který tam teď přichází. Určitě s ním nějaké plány mají, ale řekl jsem jednonačně, že hráči by tady měli zůstávat a zatím nenadešel čas odejít. Vláďa na sobě musí hodně pracovat, aby se mohl zlepšovat. Zatím mu hodně chybí k tomu, aby mohl vůbec vjet do NHL. To, že byl draftovaný, vůbec nic neznamená.

Chystáte se na další ročník hokejové školy Vladimíra Růžičky. Jaká bude účast a co děti čeká?
Hokejová škola začíná 8. července, bude trvat celkem 14 dní, každý běh potrvá týden. Máme dětí opravdu hodně, každý týden 110 dětí. Doufám, že si to kluci dobře užijou, protože je to takový hokejový tábor pro ně. Některé děti jezdí k vodě, tihle kluci-hokejisti sem. Vždycky si tu kluci vytvoří dobrou hokejovou partu, protože přijíždějí často z klubů dva nebo tři. Budou tu mít dobrý trénink, dobrou zábavu. Devětkrát až desetkrát absolvují přípravu na ledě. Nebude chybět ani příprava na suchu, určitě si kluci zahrají fotbálek nebo basketbal a další hry. Na ledě to bude zaměřené hlavně na to, aby se zlepšili v bruslení, vedení kotouče a samozřejmě si kluci zahrají i proti sobě. Doufám, že se zlepší. Za ten týden se toho moc udělat nedá, ale za deset tréninků už nějaké zlepšení je možné vidět. Posoudit to pak musí rodiče, kteří samozřejmě vědí, jak jejich děti hrají a poznají, jestli jim to něco dalo. Na druhou stranu taky chci, aby se děti bavily a musím říci, že máme obrovskou návratnost v naší hokejové škole. Bude do toho hodně zapojený Jirka Kalous, já budu prakticky pořád na ledě se všemi trenéry, brankáře bude mít na starosti reprezentační trenér gólmanů Radomír Daněk. Máme tady trenéry, kteří už dlouho trénují mládež ve Slavii, jako Luboš Koňák nebo Ruda Dlouhý. Co je důležité a co mě zajímá je to, aby se tu dětem líbilo, aby byly spokojené a aby se něco naučily.

Jste znám jako velice pracovitý člověk. Plánujete nějakou dovolenou? Jak budete odpočívat?
Do 4. července budeme trénovat, od 8. pak začíná hokejová škola, takže já tu dovolenou prožiju s dětmi a s hokejovou školou. S dětmi se vždycky tak nějak nastartuju a 22. července pak vyjíždíme na led s áčkem. Po sezóně jsem už odpočinutý dost.

Velké rozhovory Vladimíra Růžičky na hc-slavia.cz

12.1.2007: S takovou hrou, jakou předvádíme nyní, nemůžeme být v play off úspěšní
7.10.2006: Tolik inkasovaných branek mě nemůže nechávat klidným
26.7.2006: Růžička: Máme stále jen ty nejvyšší ambice
17.7.2006: Nejsem plážový typ, říká Vladimír Růžička
5.5.2006: Růžička: Myslím si, že letos se hrál v play off vynikající hokej
3.5.2006: Chtěl bych, aby kvalita českého hokeje zůstala zachována, říká Vladimír Růžička
2.5.2006: Duda se Žabkou opouštějí Slavii
22.4.2006: Musím před hráči smeknout, říká Vladimír Růžička
10.3.2006: Vladimír Růžička: Musíme se z toho ponaučit
30.8.2005: Nechceme nic jiného než titul, říká Vladimír Růžička
28.8.2005: Když se něco rozhodne, tak by se to mělo respektovat, říká Vladimír Růžička
26.3.2005: Chtěl bych mít Slavii zase takovou, jaká byla před rokem - bojovnou, tvrdou a rychlou, říká Vladimír Růžička
18.3.2005: Mrzí mě, že už lidé v Praze nemohou přijít na hokej, říká Vladimír Růžička
12.11.2004: Vladimír Růžička: Na prvním místě rodina, hned v závěsu Slavia
21.7.2004: Chceme hrát stejný hokej, jaký jsme hráli
29.3.2004: Vladimír Růžička: Jdeme do kopce, který je hodně strmý
14.1.2004: Nebylo to jednoduché rozhodnutí, ale stojím si za ním, říká Vladimír Růžička
25.9.2003: Vladimír Růžička: Namísto štěstí, kterého se nám vloni dostávalo, máme letos smůlu
21.5.2003: Vladimír Růžička: Z každé porážky mě málem trefil šlak
28.2.2002: Ubrečený Gretzky Růžičku zklamal

Kdo je Vladimír Růžička?

Vizitka Vladimíra Růžičky
17.4.2006: Welcome to NHL, Rosie!
27.9.2002: Vladimír Růžička: Mám rád jednání z očí do očí.
Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více