Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
25. dubna 2008

Slavia si v Lize mistrů zahraje s Curychem a Linköpingem

V pátek krátce po poledni byl rozlosován první ročník hokejové Ligy mistrů. Slavii los přisoudil švýcarského mistra SC Zürich Lions a švédského vicemistra Linköpings HC. "Jsme spokojení. Osobně jsem si nepřál hlavně Magnitogorsk. Vidíme šanci z této skupiny postoupit dále," uvedl obchodní manažer Slavie Mgr. Ladislav Blažek.

Slavia sehraje úvodní duel 8. října na domácím ledě s Linköpingem, poté ji čekají dva zápasy na soupeřových hřištích. 29. října zajíždí do Curychu, 12. listopadu se představí v Linköpingu. Základní skupinu zakončí 3. prosince utkáním v Praze s Curychem.

Linköping obsadil v uplynulé ročníku švédské Elitserien druhé místo, čímž vyrovnal své historické maximum z roku 2005. V týmu působí i český obránce Josef Melichar, který má bohaté zkušenosti ze zápasů NHL, kde oblékal dres Pittsburghu. Tým v sezóně vedl Janne Karlsson, od příštího ročníku jej ale na střídačce vystřídá český kouč Slavomír Lener. SC Zürich Lions vyhrál v této sezóně švýcarskou ligu a stal se tak pošesté ve své historii švýcarským šampiónem.

Slavia byla jako vítěz české extraligy zařazena do prvního výkonnostního koše, kde jí dělali společnost mistři ze zemí silné hokejové čtyřky. Už před samotným losováním tedy bylo jasné, že se ve skupině nemůže potkat s finským Oulu, ruskou Ufou a švédským HV 71 Jönköping. Jelikož na sebe v základních skupinách nemohou narazit ani týmy ze stejné země, vyhnula se i vítězi základní části z Českých Budějovic.

První ročník Ligy mistrů bude pro její účastníky zajímavý nejen po sportovní stránce, nezanedbatelnou roli hrají i finance. Již za samotnou účast vyinkasuje každý z účastníků 300 000 eur (asi 7,5 miliónu korun), za každé vítězství v základní skupině pak dalších 50 000 eur. Postupem do semifinále si mužstvo zajistí 200 000 eur, poražený finalista půl miliónu eur, celkový šampión získá rovný milión eur.

Formát turnaje se v mnohém podobá své „fotbalové sestřičce“. Dvanáct účastníků utvořilo čtyři tříčlenné skupiny. Mužstva se mezi sebou utkají systémem doma-venku, do semifinále postupuje jen vítěz skupiny, i tam se týmy poměří dvakrát. Stejně tak tomu bude i ve finále. Hracím dnem hokejové Ligy mistrů je středa, první zápasy skupin odstartují 8. října. Celkového vítěze bychom se měli dozvědět 28. ledna příštího roku.

HC Mountfield, vítěz základní části české extraligy, se v základní skupině utká s ruským mistrem z Ufy a vítězem slovenské extraligy Slovanem Bratislava.

Los základních skupin:
Skupina A: Karpät Oulu (Fin.), Eisbären Berlín, Metallurg Magnitogorsk (Rus.).
Skupina B: HV 71 (Švéd.), Blues Espoo (Fin.), tým z kvalifikace.
Skupina C: Ufa (Rus.), Slovan Bratislava, Mountfield České Budějovice.
Skupina D: Slavia Praha, Curych (Švýc.), Linköping (Švéd.).

Program Slavie:
8. října: Slavia Praha - Linköping
29. října: Curych - Slavia Praha
12. listopadu: Linköping - Slavia Praha
3. prosince: Slavia Praha - Curych

Internetové stránky soupeřů Slavie:
Linköping HC
SC Zürich Lions

Autor Jan Škvor, David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více