Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
25. srpna 2008

Dorostenci Slavie zvítězili v karlovarském turnaji

V sedmém ročníku turnaje O pohár hejtmana Karlovarského kraje se výbornými výkony prezentovali dorostenci Slavie. Ve dvoudenním programu ztratili Pražané jen jeden zápas a zaslouženě převzali velký pohár pro vítěze. Dařilo se i individualitám. Nejlepším bekem byl vyhlášen slávista Dan Krejčí.

Konečná tabulka Hejtmanského poháru 2008

1. HC Slavia Praha          4  3  0  1  18:10 6 
2. HC Energie Karlovy Vary  4  3  0  1  18:10 6
3. HC Lasselsberger Plzeň   4  2  1  1  15:14 5
4. HC Litvínov              4  1  0  3  16:19 2  
5. KLH Chomutov             4  0  1  3   6:20 1

Individuální ocenění

Nejlepší brankář: Aleš Příhoda (KLH Chomutov)
Nejlepší obránce: Dan Krejčí (HC Slavia Praha)
Nejlepší útočník: Stanislav Erben (HC Lasselsberger Plzeň)
Nejužitečnější hráč: Martin Frk (HC Energie Karlovy Vary)


Nejlepší bek turnaje Dan Krejčí

HC Energie Karlovy Vary - HC Slavia Praha 2:6

Třetiny: 1:2, 1:2, 0:2. Branky a nahrávky: 6. Hluchý (Konečný), 29. Vachovec (Frk) – 15. Chlapík, 17. Tůma (Semrád), 22. Novák (Hellar), 31. Kotyra (Hertl), 41. Chlapík (TS), 57. Kadlec (Kotyra) .

Sestavy:

HC Energie Karlovy Vary: Nechvátal (od 31. Rauscher) – Valeš, Urbančok, Hluchý, Konečný, Kovář, Lintemer, Liška, Troška, Kverka, Vachovec, Frk, Táborský, Sýkora, Švec, Formánek, Vrána, Svoboda, Záhora, Kubáč, Winkler.

HC Slavia Praha: Mouček (Dlouhý) – Krejčí, Růžička, Semrád, Novák, Hruška, Rittig, Jeník, Hejna, Müller, Chlapík, Hellar, Veber, Hertl, Tůma, Kadlec, Kotyra, Jaškin, Burša, Tomek, Kebrdle.

Svěžejší vstup do utkání měli energetici, kteří mohli využít lepší rozehranosti z prvního sobotního utkání. Slávistický golman Mouček musel prokázat dobrý postřeh a stabilitu zejména při důrazném průniku Frka. Brzy poté už ale inkasoval. V přesilovce napřáhl na modré Konečný a dobře clonící Hluchý tečoval mimo brankářův dosah. Jenže slávisté, pro které to byl první zápas turnaje, se brzy rozkoukali a začali zaměstnávat také Nechvátala v protější brance. Nadějný mladík tak musel brzy kapitulovat. Chlapík využil v 15. minutě početní výhodu a za minutu a půl už Pražané vedli. Na 2:1 upravoval Tůma, kterého nedokázali před brankou domácí obránci pohlídat. V závěru třetiny mohl ještě vyrovnat Frk s Kverkou, jenže jejich obří šanci eliminoval Mouček lemem rukavice a následně neprodyšně uzavřel brankovou čáru i před dorážkami.

Současně se sirénou byl vyloučen Frk a hosté hned po návratu ze šaten trestali. Novák měl na kruhu dostatek času, aby přesně zamířil nad brankařovo rameno. Frk pak svou nedisciplinovanost napravil, když ve dvojnásobné početní převaze pomohl Vachovcovi ke snížení, jenže s přibývajícím časem ubývalo Energii sil. Čerstvá Slavia se snadněji držela v pásmu a v půlce duelu šla opět do trháku. Poté vystřídal Nechvátala ve varské brance Rauscher a do tempa se dostal několika rychlými zákroky.

Jenže ani on nezastavil sešívanou lavinu. Hned po přestávce prchal do úniku Chlapík a zastaven byl až nedovoleným zákrokem. Nařízené trestné střílení šikovný mladík využil efektní stahovačkou. A protože v dalším průběhu se i přes nespornou snahu karlovarští mladíci přes výborně organizovanou obranu Pražanů a pozorného brankaře Moučka neprosadili, nemohlo být o vítězi třetího duelu sobotního programu pochyb. V závěru ještě vyšperkoval hostující vítězství přesnou dorážkou Kadlec.

Ohlasy trenérů:
Karel Mlejnek (trenér HC Energie): Soupeř se představil jako ohromně kompaktní a vyzrálé mužstvo. Abychom s takovýmto soupeře mohli bodovat, budeme potřebovat maximální individuální výkon každého hráče. Čtyři branky jsme dnes dostali po hrubých individuálních chybách, přesto by asi ani tak remíza spravedlivá nebyla.

Jiří Čelanský (asistent trenéra HC Slavia Praha): Odehráli jsme slušné utkání, ale výsledek asi úplně neodpovídá dění na ledě. Do poloviny zápasu to bylo naprosto vyrovnané utkání. Za začátku jsme byli trochu zaskočení dobrou hrou domácích do těla. Pak se má ale podařilo odskočit ve skóre a závěr jsme už dokázali kontrolovat. Do dalšího zápasu bych byl rád, aby se zlepšila disciplína.

HC Slavia Praha - KLH Chomutov 8:2

Třetiny: 2:0 , 4:1, 2:1. Branky a nahrávky: 3. Cikánek (Jaškin), 17. Tomek (Jaškin), 28. Chlapík, 37. Kebrdle (Burša), 38. Hertl (Janoušek), 40. Kotyra (Cikánek), 44. Cikánek (Jaškin), 55. Janoušek (Hertl) – 24. Andrea (Vrkota), 58. Šaržík (Megila).

Sestavy:

HC Slavia Praha: Dlouhý (Mouček) – Krejčí, Růžička, Semrád, Novák, Hruška, Tverďák, Jeník, Hejna, Müller, Chlapík, Hellar, Veber, Hertl, Janoušek, Tomek, Kotyra, Jaškin, Burša, Cikánek, Kebrdle.

KLH Chomutov: Brabec (od 41. Příhoda) – Havel, Andres, Kasal, Škrdle, Kolář, Čeček, Fiala, Čížek, T. Procházka, Vrkota, Chytrý, Taraška, Bauer, Klouček, Šaržík, Lehnert, Megila, Mazánek, Kotous, Hučko.

Proti bojovnému Chomutovu začali slávisté potvrzovat své kvality od prvních okamžiků vzájemného duelu. A hned ve 3. minutě mohli slavit. Cikánek dostal na kruhy od Jaškina přesnou přihrávku a střelou nad beton otevřel účet střetnutí. Urputně bojující Severočeši se trochu paradoxně uklidnili a soupeřovy útoky poměrně spolehlivě likvidovali. Když už se ale zdálo, že by mohli z některého protiútoku pomýšlet na vyrovnání, opařil je po vzorově vyřešeném přečíslení Tomek.

Chomutovští se tak své trefy dočkali až po přestávce. V prostoru mezi kruhy se nejlépe zorientoval Andres a vrátil svůj tým na dohled dalšímu překvapivému bodovému zisku. Jenže Pražané přivezli do Karlových Varů výborně připravený tým. Po necelých čtyřech minutách od Tomkova úspěchu vymyslel další přesnou střelu Chlapík. A když těsně před přestávkou nasypali do chomutovské branky v rychlém sledu tři puky Kebrdle, Hertl a Kotyra, bylo o výsledku rozhodnuto.

Třetí třetina jen potvrdila, co dvě předchozí naznačily. Slavia nadále ukazovala hokejovou kvalitu a zásluhou výborně zvládnutého bruslařského souboje a přesné střele v podání Cikánka nadále zvyšovala skóre. Další korálek na gólovou šňůrku přidal v 55. minutě po pěkném forhendovém blafáku Janoušek. Chomutovští se dočkali jen kosmetické korekce.

Ohlasy trenérů:

Jiří Čelanský (asistent trenéra HC Slavia Praha): S výsledky i produktivitou musíme být spokojení. Samozřejmě ještě vidíme nějaké chyby, ale to snad stihneme do začátku extraligy vypilovat. Teď si musíme užívat vítězství a hrát nadále jednoduchý hokej. Kluci mají šanci se ukázat, a kdy jindy by se měli dobře projevit, než v zápasech, kdy se daří celému mužstvu.

Pavel Táborský (trenér Chomutova): Slavia nám uštědřila pořádnou lekci z hokeje, musíme dál pracovat na posílení kádru.

HC Litvínov - HC Slavia 3:4

Třetiny: 2:2, 0:1, 1:1. Branky a nahrávky: 6. Řehulka, 18. Ptáčník (Strejček), 52. Matai - 5. Veber (Hertl), 16. Tomek (Růžička, Hejna), 22. Rittig (Hertl), 51. Miller (Chlapík, Tomek).

Sestavy:
HC Litvínov: Brýl (Mahdal) – Bittner, Česal, Brettschneider, Strejček, Řádek, Mašek, Hejhal, Jirák, Průša, Řehulka, Smolka, Jurčík, Rychtařík, Steklý, Bedecs, Švarc, Matai, Písařík, Mareš, Ptáčník.

HC Slavia Praha: Mouček (Dlouhý) – Krejčí, Růžička, Semrád, Novák, Hruška, Rittig, Tvrďák, Hejna, Miller, Chlapík, Tomek, Veber, Hertl, Janoušek, Kadlec, Kotyra, Jaškin, Burša, Cikánek, Tůma.

Prozatím suverénní Slavia potvrdila svou psychickou pohodu i na úvod druhého nedělního mače. Už v 5. minutě sehrála pražská parta úspěšnou přesilovkovou kombinaci, na jejímž konci stál Veber. Jenže také Litvínov disponuje silou v ofenzivě, a tak za minutu svítily na ukazateli skóre dvě jedničky. Bleskové přečíslení vyřešil exportní střelou švihem do horního růžku Řehulka. A za chvíli mohl dokonce litvínovský kapitán Smolka po pěkné kombinaci poslat Severočechy do vedení. Střelecké štěstí naopak přálo na druhé straně Tomkovi. Ale protože prakticky z protiútoku dorazil svou předchozí střelu Ptáčník, šlo se do kabin za vyrovnaného stavu 2:2.

Hned na úvod druhé třetiny se po pěkné kombinaci celého útoku prosadil střelou mezi betony slávista Rittig. Přesto bylo patrné, že o přestávce kladli trenéři svým svěřencům především obranné rady. Předchozí ofenzivní manévry obou mužstev rázem ustaly a spousta náporů končila už na dobře postavených šicích na obou modrých čarách. A když už se někdo dostal do palebné pozice, jako třeba osamocený litvínovský Matai, zakročil jeden z výborných brankářů.

Maximální pozornost si pak vysloužila až poslední desetiminutovka zápasu. Možná nejrušnější partie dosavadního průběhu turnaje začala zvýšením slávistického náskoku díky ráně Millera. Jenže vzápětí se Pražané dopustili faulu a Rittig navíc po odpískání zbytečně píchl protihráče holí. Sudí neváhal a poslal Slavii do tří, Rittiga navíc předčasně do šaten. Litvínov bleskově snížil Mataiem a severočeský čardáš v útočném pásmu mohl pokračovat. Hrdinou se ale stal brankář Mouček, který vytěsnil tutovku Jurčíka a krásně lapil i dělovku Bedecse. A velkou smůlu měli chemici i v poslední minutě. Soupeřův brankář neudržel střelu z dálky, toho si ale sudí nevšimli a přerušili hru. Dorážející litvínovský forvard jen smutně sklopil oči. Ani závěrečná power play vylepšená o přesilovku po nesmyslném zákroku Nováka totiž vyrovnání nepřinesla.

Ohlasy trenérů:
Jiří Čelanský (asistent trenéra HC Slavia Praha): Určitě to byl náš nejtěžší zápas. Jsme moc rádi, že jsme si mohli zahrát utkání, ve kterém se týmu úplně nedaří a dokáže jej přesto vyhrát. Takový zápas ukáže, jestli má mužstvo charakter. Samozřejmě se ale trochu stydím za projevy některých hráčů na ledě. Snažíme se to trestat, ale jsou to mladí kluci a asi si tím musí sami projít. Tímto bych se rád Litvínovu omluvil.

HC Slavia Praha - HC Lasselsberger Plzeň 1:3

Třetiny: 1:2, 0:0, 0:1. Branky a nahrávky: 2. Pour (Karpíšek), 12. Erben (Kvapil), 60. Noga (Pitel, Mainer) – 4. Veber (Jaškin).

Sestavy:
HC Slavia Praha: Dlouhý (Mouček) – Krejčí, Růžička, Semrád, Novák, Tvrďák, Rittig, Jeník, Hejna, Tomek, Chlapík, Hellar, Veber, Hertl, Janoušek, Kadlec, Kotyra, Jaškin, Burša, Cikánek, Tůma.

HC Lasselsberger Plzeň: Král (Makarovič) – Karpíšek, Blumentrit, Mrázek, Kvapil, Polívka, Houfek, Culek, Mainer, Noga, Váchal, Černý, Erben, Faschingbauer, Erben, Pejchar, Pitel, Němec, Linhart, Pour, Špaček, Soukup.

Oba týmy se hned na úvod duelu prezentovaly ostrými střelami. Za Plzeň slavil hned po 70 vteřinách Pour, kterého bekhendem na druhé straně napodobil Veber. Vyrovnané utkání pak na dlouhé minuty převážil na stranu Západočechů Stanislav Erben, jehož záhadný zásah prostrčil kotouč za záda překvapeného Moučka.

Další fáze zápasu měly jediného hrdinu. Byl jím plzeňský brankář Tomáš Král. Slávisté bušili do soupeřovy obrany všemi svými zbraněmi, ovšem Král byl jako zeď. Chlapík si už po dobře provedeném blafáku rozmýšlel oslavná křepčení, Jaškin byl před brankářem úplně sám. Plzeňský strážce svatyně byl ale neuvěřitelně mrštný a ve druhém případě prokázal i dostatek invence, když ve druhém případě holí nečekaně vypíchl puk ještě před finální střelou.

Přestože slávisté několikrát sahali po vyrovnání, nakonec je v závěrečné minutě definitivně odsoudil k první porážce na turnaji přesnou dorážkou Noga. I tak si ale svěřenci trenéra Čelanského odvezli z Karlových Varů vítězný pohár pro nejlepší celek víkendového klání.


Předání poháru

Fotografie: Marek Mikeš (HC Energie Karlovy Vary)

Autor Karel Psohlavec
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více