Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
10. srpna 2011

Vladimír Růžička: European Trophy má veliký potenciál

Slavia ve čtvrtek vstoupí do zcela neprobádaných vod. Poprvé vyzkouší mezinárodní předsezónní turnaj European Trophy. "Je to pro nás stále jen příprava, ale to neznamená, že nebudeme chtít vyhrávat," říká rázně trenér Vladimír Růžička, se kterým jsme se bavili i o možném vývoji tohoto zajímavého turnaje.

Pane trenére, co si myslíte o projektu mezinárodního předsezónního turnaje klubů?
Věříme, že se tento projekt chytne. Všechny nás mrzí Liga mistrů, která byla vynikající a skončila vlastně díky IIHF. Měla velký úspěch jak u fanoušků, tak u novinářů a klubů. Přesto to dopadlo špatně. Konfrontace evropských týmů je však zapotřebí. Hokej potřebuje nějakou mezinárodní klubovou soutěž a je jedno, jestli tomu budeme říkat Liga mistrů, Evropská liga nebo se budou konat sezónní turnaje. Konfrontace na mezinárodní úrovni má šanci zase hokej posunout o kousek dál.

Na tomto turnaji je hodně zajímavé, že se na jeho organizaci podílejí z velké části samotné kluby. Je to záruka větší stability?
Mohlo by to mít přesah i do budoucna a je to rozhodně přínos a posun dál. IIHF je podle mě neschopná rozchodit takovouto soutěž. Navíc poté, co shodila ze stolu Ligu mistrů. Do tohoto projektu se opřeli Švédové a Finové a spojili se s dalšími hokejovými státy. Je dobře, že to jde mimo federaci a kluby si to řídí sami. IIHF může dělat mistrovství světa a mezinárodní turnaje na reprezentační úrovni. Klubům už toho ale slíbila hodně. S Ligou mistrů slibovali a investice se klubům nevrátily.

Můžeme to nazvat loupeží za bílého dne?
Asi ano. IIHF kluby obelstila. Věnovali jsme LM hodně sportovního i ekonomického úsilí, dostali záruky a přísliby a nic se nenaplnilo.

Pojďme zpět k European Trophy. Může se z ní stát teoreticky do deseti let taková evropská NHL?
Myslím, že ano. Bude to stát hodně peněz, ale propagaci hokeje to může pomoci a možná to je jeho budoucnost. Když se bude dělat tato soutěž na centrální úrovni dobře, tak může vydělávat na televizních právech a sponzorech, tak jako ve fotbalu. Má opravdu veliký potenciál. Je ale opravdu ještě daleko.

Na kterého soupeře se nejvíce těšíte?
Těším se na všechny soupeře ze zahraničí. Bude to pro nás novinka, větší motivace i zpestření přípravy. Stojíme si však za tím, že se chceme připravit na extraligu. Není pro nás priorita tento turnaj vyhrát a maximálně se tomu přizpůsobit. Chceme vyhrávat, ale šanci dostanou různí hráči. Možná i mladí kluci, které máme v Berouně.

Když se bavíme o kádru, nemáte v plánu ještě nějakou posilu? Opět jsem si přečetl, ostatně jak je před posledními sezónami běžné, že Slavia oslabila. Tentokrát však s dodatkem, že i tak bude nebezpečná.
Žádného hráče v záloze nemám. Loni toto družstvo ukázalo, že hokej umí hrát, takže jsme kádr obměňovali minimálně. Těmto hráčům věříme a budeme se snažit hrát podobný hokej jako loni. Kvalita týmů je opět hrozně podobná a kdokoliv může hrát dole o udržení i nahoře play-off. Děláme všechno proto, abychom hráli nahoře!

Závěrem trochu odbočme. Na webu máme soutěž Slavia na cestách, kde se fanoušci fotí v dresech a šálách na nejrůznějších místech u nás i ve světě. Jaké je vaše oblíbené místo, kde byste se vyfotil?
Miluju hory a pravidelně jezdíme s manželkou po sezóně do Alp. Takže bych vylezl na nějaký pěkný vrchol a vyfotil se tam. V zimě nelyžuji, ale horskou turistiku v létě mám moc rád.

Autor Tomáš Houska
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více