Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
8. srpna 2013

Proč nehraje Doležal? Na ledě trénuji s ortézou, vysvětluje útočník

Je členem širšího kádru, přesto ještě neodehrál ani jeden přípravný zápas před novou sezonou. Že by snad Tomáš Doležal upadl v nemilost trenéra Vladimíra Růžičky? Ale kdeže. Vysvětlení je mnohem prostší. Talentovaný hokejista prodělal v létě operaci a nyní čeká, až jeho ruka bude opět stoprocentní.

O zranění Doležala se toho moc nevědělo. A není divu, když s ním dvaadvacetiletý útočník dohrával uplynulý ročník. „Je to tak. Doktoři mi zjistili zlomeninu člunkové kosti v zápěstí. Po sezoně jsem šel na operaci a prakticky celou letní přípravu absolvoval se sádrou na ruce, sundal jsem ji až na samém konci. Tedˇ se do toho pomalu dostávám a ruku rozhýbávám, na tréninku ale hraji pořád s ortézou,“ objasňuje nadějný slávista.

Po fyzické stránce nijak nestrádá, natrénovano má dost. „Kondičně jsem na tom stejně jako všichni ostatní. V letní přípravě i teď na ledě dělám všechno naplno, vynechával jsem jen zvedání činek v posilovně,“ podotýká Doležal. „Když se šlo na led, doktor mi doporučil, ať ještě týden počkám na výsledky lékařských testů. Od té doby se ale snažím jet, co můžu. Nebo spíš, co mi ruka dovolí,“ dodává jedním dechem.

I když se však snaží ostošest, je jasné, že uspíšit uzdravení nemůže. „Měl jsem to zlomené celkem dlouho a pořád s tím hrál, takže nyní je kost sešroubovaná a úplně ještě nesrostla. Hybnost zápěstí není zatím stoprocentní, přesto věřím, že už brzy budu moci naskočit do zápasu. Chtěl jsem hrát už dnes v Ústí. Trenéři se ale rozhodli, že radši ještě zůstanu mimo sestavu. Nemá cenu něco uspěchat,“ uvědomuje si i sám hráč.

Do utkání by tak měl naskočit až 20. srpna proti Mnichovu. Tou dobou už ale bude mít řada jeho spoluhráčů čtyři přípravné souboje za sebou. „Samozřejmě je to škoda. Hned v úvodu přípravy jsem měl oproti jiným handicap, jenž mě může zbrzdit. Trochu mě to štve, ale s tím stejně nic nenadělám,“ krčí rameny.

Šance na to, že se ve Slavii udrží, má pořád slušné. „Pan Růžička mi řekl, že mě chce v létě vyzkoušet a že stejně jako loni mám celou přípravu absolvovat tady v Edenu. Ovšem s tím, že když se potom nevejdu do sestavy, měl bych jít hostovat do Litoměřic,“ říká Doležal, který je připraven na obě varianty.

V první lize ostatně strávil drtivou část minulé sezony, kdy v dresu Medvědů z Berouna nastřádal ve 49 zápasech 16 gólů a stejný počet asistencí. Stal se tak suverénně nejproduktivnějším hráčem mužstva. „Kdybych opět musel na hostování, možná bych byl lehce zklamaný. Pravdou ale je, že když budu lepší než ostatní hráči, tak tady zůstanu. Zkrátka na sobě musím hodně makat. To je ta nejlepší cesta, jak si říct o místo v týmu,“ tvrdí téměř vzorově.

Závěrem pak ještě promluvil o bratrovi Jiřím, jenž na Slavii několik let působil a nyní hájí barvy karlovarské Energie. V paměti utkvěl fanouškům mimo jiné tím, že v play-off dokonale otrávil hru libereckému Petru Nedvědovi. „V kontaktu jsme pořád. Teď když bylo léto, Jirka jezdil na víkendy domů do Prahy, takže ten kontakt byl ještě intenzivnější než dřív. Probíráme spolu všechno možné, dost často si i voláme,“ prozrazuje forvard Slavie.

A neříká mu občas brácha, že se mu po Slavii stýská? „Tak to se musíte zeptat jeho. Po hokejové stránce je ale podle mě ve Varech spokojený. Dostává tam dost prostoru a hlavně hraje extraligu, což je to nejdůležitější,“ uzavírá Tomáš Doležal.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více