Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. prosince 2002

Hvězda padá vzhůru

Sobotním utkáním se Vsetínem byla završena první polovina této sezóny, a tak je čas pro malé hodnocení, stejně jako po první čtvrtině. Zatímco po ní byla Slavia na devátém místě, po 28 kolech se vyšplhala na druhou pozici. Na poslední příčku zajišťující play-off má nyní náskok 11 bodů. V jednom chorálu slávistických fanoušků se zpívá "Slavie, Slavie, ve svém znaku hvězdu má." Výkony Slavie ve druhé čtvrtině by se tedy s troškou nadsázky daly charakterizovat názvem jednoho filmu sedmadvacetinásobného zlatého slavíka: "Hvězda padá vzhůru."

První čtvrtina soutěže byla hodně ve znamení staré slávistické nemoci, neproměňování šancí. Ani tu druhou nezačali červenobílí nejlépe, bezbrankovou remízou v domácím prostředí s Vítkovicemi. Bylo jasné, že mužstvo potřebuje nějaký nový impulz. A tak se uskutečnila výměna, která doslova šokovala veřejnost i slávistické fanoušky. Slávističtí fanoušci dávají najevo nesouhlas s odchodem Viktora UjčíkaDo konce sezóny odešel na hostování do, slávisty nepříliš oblíbené, Plzně Viktor Ujčík a opačným směrem putovali Radek Duda a Aleš Krátoška. Nečekaná událost zaplnila na několik dní řádky novin i internetových médií. Fanoušci se s odchodem svého idolu nemohli smířit, zvláště po jeho bezprostřední reakci. Svůj nesouhlas dali najevo tzv. "jedenáctkovou akcí", kdy nejprve zveřejnili tiskové prohlášení a posléze v domácím zápase se Znojmem prvních jedenáct minut drželi nad hlavami cedule s číslem Viktora Ujčíka a nefandili.

Nicméně Radek Duda se již v předchozím utkání s Libercem uvedl skvěle a přispěl k historicky nejvyšší výhře Slavie v extralize dvěma góly a stejným počtem přihrávek. Ačkoliv z jeho strany pak nastal útlum a další gól vstřelil až ve Vítkovicích, tedy zápase v němž se přehoupla základní část soutěže do své druhé poloviny, mužstvo začalo šlapat. Důkazem je střelecké probuzení Michala Supa, který se posunul do první útočné formace k zmíněnému Dudovi a Josefu Beránkovi. V předchozích třech letech marně vzpomínal na svou doposud nejúspěšnější sezónu 1998/99, kdy vstřelil 26 branek a na 20 jich přihrál. Nyní má na kontě již 8 gólů a 7 přihrávek a v tabule střelců i produktivity týmu je druhý za Davidem Hruškou. Nepostradatelnému bránícímu křídlu se tedy začalo dařit i v útočné činnosti. Trochu ve stínu celé výměny se ocitl Aleš Krátoška. I on však do týmu výborně zapadl. Premiérovou trefu v sešívaném dresu si připsal v prestižním derby se Spartou a náležitě ji také oslavil. Další góly přidal na "horkých kluzištích" v Třinci a ve Varech a svůj gólový účet prozatím uzavřel výstavní trefou ve Vítkovicích. Připočteme-li k tomu 6 asistencí, získal Krátoška za slávistické barvy stejně bodů jako Radek Duda. Své místo má nyní hráč s číslem 12 na centru vedle Davida Hrušky a Milana Antoše.

Po rekordním výsledku v Liberci porazila Slavia doma Znojmo 5:3. Po něm přišla bezbranková remíza ve Zlíně. Následovalo derby se Spartou, ve kterém červenobílí zvítězili 3:2. Oslava po vítězném derbyKaždý očekával, že další soupeř, beznadějně poslední a trápící se Havířov, bude snadným soustem. Po divokém průběhu zápasu si však Slavia připsala "pouze" dva body za výhru v prodloužení 5:4. Kvůli summitu NATO si Pražané vyměnili pořadatelství s Plzní a Karlovými Vary a čekala je tak v rozmezí 21. - 24. kola série čtyř utkání venku. Tu zvládli na výbornou. Z dvanácti možných bodů jich získali deset. Nejprve vyválčili tři body v nedobytné třinecké tvrzi, kde do té doby nikdo nebodoval. Vzápětí si poradili snadno s Plzní, kde v minulosti také příliš bodů nezískávali. Až v zápase v Budvar Aréně našla Slavia přemožitele, když podlehla Jihočechům 2:3 v prodloužení. Série neporazitelnosti se tak zastavila na číslu 11!. V dalším klání v Karlových Varech pak opět předvedli svěřenci trenéra Růžičky vynikající výkon a odvezli si ze západu Čech vysokou výhru 5:1. Energetici předtím v domácím prostředí desetkrát v řadě neprohráli (6 výher, 2 výhry v prodloužení a 2 remízy). Slavia tak po té třinecké zmařila další sérii. Po dlouhém "tripu" se konečně přesunula do domácího prostředí. V malém derby porazila s přehledem Litvínov 4:0. Poté čekalo sešívané utkání přeloženého 19. kola v Pardubicích. To se neslo především ve znamení souboje reprezentačních brankářů. Nakonec zvítězili domácí tím nejmenším možným poměrem, 1:0. Slavia byla Východočechům více než vyrovnaným soupeřem, ale doplatila opět na spalování šancí. Druhou čtvrtinu završili slávisté remízou na vsetínském Lapači. I odsud si mohli odvézt tři body, ale opět vyhořeli v koncovce a z výrazné převahy, kterou měli půl zápasu, vytěžili pouze jeden gól. Vsetínští pak vyrovanli a ve třetí části byli lepším týmem a sahali po vítězství. Druhou čtvrtinu nutno hodnotit více než pozitivně, snad jen klopýtnutí s Havířovem je malou kaňkou.

O hranici úspěchu či neúspěchu se rozhoduje až v play-off. Z dosavadního průběhu však lze vysledovat, že tak dobře rozjetou sezónu od svého vstupu do extraligy Slavia ještě neměla. Tým, který má ty nejvyšší ambice, konečně začal naplňovat to, co se od něj očekávalo. Vladimír Růžička by rád završil své trenérské působení tou nejvyšší metou, mistrovským titulem. Na něj si brousí zuby hlavně Pardubice, velkou útočnou silou disponuje Třinec a nahoru půjde určitě i Sparta pod vedením nového trenéra Aloise Hadamczika. Cíl je to tedy velice těžký, nikoliv však nereálný. Posledním trenérským tahem k posílení už tak našlapaného kádru bylo angažování (formou hostování) Petra Sailera, který byl doslova vyhozen z Českých Budějovic. Nová posila, Petr Sailer Za něj obětoval Vladimír Růžička zkušeného Josefa Štrauba. Slavia nyní disponuje optimálně složeným mužstvem. Kapitolou samou pro sebe jsou výkony Romana Málka. Statistiky 1,45 gólů na zápas, 95,49% úspěšnost, sedm vychytaných nul jsou jen těžko uvěřitelné. K těmto číslům, jimiž slávistický brankářský klenot útočí na všechny možné rekordy, mu dopomáhá nemalou měrou obrana. Zkušení Kučera s Kolaříkem, ofenzivně naladění Kadlec a Hejda, tvrdou ranou disponující Novák, tvrdý a důrazný Posmyk, talentovaný Graňák. Obránci Slavie se pyšní nejmenším počtem obdržených gólů, v tomto ohledu druhé Pardubice dostaly o 10 branek víc. Společně s Pardubicemi má tým z Edenu také na kontě nejméně porážek po normální hrací době (5). I útok je nadmíru kvalitní. Tři vyrovnané formace, z nichž kterákoliv dokáže rozhodovat zápasy. K tomu dravá juniorská řada, která dostává hodně příležitostí a to i v přesilových hrách. Pokud je vyprázdněná marodka, mají trenéři ještě dva útočníky v záloze. Bude-li Slavia pokračovat v současných výkonech a nebude se trápit v zakončení, může si vybudovat výbornou výchozí pozici pro play-off, která je základem kýženého úspěchu.

Autor Lukáš Hykš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více