Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
12. února 2014

Rusové nemusí hokejový turnaj v Soči vůbec zvládnout, prorokuje Vladimír Růžička

Už ve středu večer vstoupí do olympijských her v ruském Soči hokejisté České republiky, kteří se na úvod střetnou s houževnatým Švédskem. Jak turnaj dopadne a kdo by měl být největším favoritem, jsme se zeptali legendy Slavie a bývalého kouče národního mužstva Vladimíra Růžičky. Ten se zároveň zastal současného lodivoda reprezentace Aloise Hadamczika, jenž se po zveřejnění nominace ocitl pod palbou kritiky.

Jak jste se na olympiádu těšil a které sporty sledujete?
Těšil jsem se samozřejmě dost. Koukám se na všechno a fandím. Mám rád hlavně skoky nebo lyžování, ale nejvíc jsem se těšil na hokej, to je jasné. Měl by nabídnout to nejlepší, co je momentálně k mání. Doufám, že se nám bude dařit a národ bude spokojený.

Chystáte se do Soči vydat i osobně?
To nechystám. Po posledním zápase jsme měli pár dní volna, ale teď už zase naplno trénujeme. Mně stačí na to koukat v televizi.

Ohledně nominace trenéra Hadamczika bylo v některých médiích hodně dusno. Jak jste to vnímal vy?
Tohle je vždycky strašně těžké. Každý trenér národního mužstva si to musí rozhodnout sám a nést za to plnou odpovědnost, já jsem si to prožil už několikrát. Když turnaj skončí úspěchem, bude to hlavně jeho zásluha, ale platí to i obráceně. Trenér si zkrátka vybral svoje hráče a musel si je obhájit. Co se kolem toho rozpoutalo, jsem moc nepochopil. Máme plno dobrých hráčů, ale všichni jet nemůžou. Chápu, že jsou potom někteří naštvaní, je to logické, ale na tohle nemůže brát ohled žádný kouč.

Vy sám jste s nominací souhlasil?
Nevím, tohle nechci příliš řešit. V bráně to bylo jasné, i útok se mi cekem líbí. Do obrany bych si možná vzal trochu jiné hráče, ale to přece není vůbec důležité. Jiný tým bych složil já, jiný Lojza Hadamczik a jiný třeba Vláďa Vůjtek. Podle mě se to pitvalo až moc. Počkejme si, jak turnaj dopadne, potom budeme všichni chytřejší. Rozhodujícím zápasem je navíc vždycky čtvrtfinále. Od něj se bude všechno odvíjet.

Hodně diskutovaným jménem byl Jiří Hudler. Chápete jeho absenci? Říkalo se, že ani vy jste s ním neměl zrovna idylické vztahy…
Já ale s Jirkou žádný problém nikdy neměl. Zkrátka se mi nevešel do nominace, ale to přece neznamená, že mám proti němu něco osobního. Máte sto dobrých hráčů a vybrat jich musíte pětadvacet, o ničem jiném to není. Ale souhlasím, že si k tomu hráč může říct své, totéž platí pro trenéra. Jen se to nesmí zbytečně moc nafukovat.

Kdo je podle vás v turnaji vůbec největším favoritem na zlato?
To nejde takhle říct, vždycky záleží, jak to mužstvu v danou chvíli sedne. Může vám to lepit v NHL, a na turnaji stejně vyhoříte. Proto si teď vůbec netroufnu odhadovat, jak to může dopadnout. Každý tým je relativně nabitý, nějakého vyloženého favorita tam ani nevidím. Samozřejmě doma hrají Rusové, ale ten tlak na ně bude tak velký, že to nemusí vůbec zvládnout. Je to opravdu zcela otevřené, což se mi na tom moc líbí. Vyhrát může kdokoliv.

A jak podle vás dopadne Česká republika?
Přeju si, abychom skončili co nejlépe, ale uvidíme na turnaji. Je tam Amerika, Švédsko, Finsko… Ti všichni mají stejné ambice jako my.

Autor Ondřej Huml
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více