Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
4. ledna 2003

První gól v Edenu potěšil Radka Dudu

Jako v ráji si musí připadat poslední dobou hokejisté Slavie. Jejich herní pohodu tentokráte odnesli keramici z Plzně a z Edenu si odvezli pětibrankový nášup. Fantastického Romana Málka nedokázali překonat ani jednou a dovolili mu vychytat už desátou letošní nulu. Velký zápas proti svým bývalým spoluhráčům odehrál Radek Duda, když se trefil poprvé ve slávistických barvách na domácím ledě. Jednu branku přidal i Adam Šaffer, hrající v nezáviděníhodné pozici třináctého útočníka.

Reprezentační útočník Radek Duda měl v utkání speciální motivaci, po výměně do Slavie nastoupil proti svému bývalému klubu podruhé. Návrat na zápodočeský led, ale už v červenobílých barvách, si prožil 17. listopadu loňského roku, teď měl za sebou domácí publikum. “Já jsem se na utkání hodně těšil, čekal jsem dobrý zápas, hodně nasazení a kontaktů. Nepřipouštěl jsem si, že bychom mohli prohrát. Myslím, že už od první minuty jsme k tomu vítězství směřovali.“ Důležité momenty duelu se odehrávaly už na začátku, slávisté se dostali brzkým gólem Petra Sailera ze třetí minuty do vedení a pak ubránili dlouhotrvající přesilovku Plzně pět na tři. V době, kdy putoval na trestnou lavici jeden hráč za druhým, moc dobrá nálada na střídačce Slavie nepanovala. Pokyny byly jasné. “Hlavně to udržet. Tam se vlastně lámal chléb, kdy oni nedali góla a tím pádem se dostali trochu do kolen. Kdyby tu přesilovku proměnili, tak by se to utkání vyvíjelo asi trochu jinak, ale nestalo se tak a my jsme pak zvyšovali náskok.“ Ve výborně odehraném oslabení o dva muže viděl jeden z důvodů pozdějšího vítězství Slavie i Adam Šaffer. “Když se ubrání přesilovka pět na tři, tak to tým zvedne. Málič to skvěle odchytal a kluci co tam byli perfektně ubránili. Asi to bylo rozhodující pro další vývoj zápasu.“ Keramici tak možná přišli o zbytky sebevědomí, které po příjezdu do Edenu měli. Pohoda byla před utkáním jasně na straně Slavie, daleko lépe se hraje ze druhého místa než z desátého. “Určitě, hokej je hodně o sebevědomí, Plzeň tady začala dobře, hrála bez respektu. Trošku je pak srazil první náš gól a ta nevyužitá přesilovka 5 na 3. Pak bylo vidět, že už je na ledě jen jedno mužstvo,“ viděl zásadní rozdíl v psychice mezi oběma týmy Radek Duda. Do konce první třetiny přidala Slavia druhý gól a byla jak se říká na koni. “Za stavu 1:0 je to tam vlastně stále otevřené, můžou to srovnat a když se dá ten druhý gól, tak se hraje hned líp a člověk si více věří,“ naznačil další důležitý moment utkání Adam Šaffer.

V 25. minutě měla Plzeň dvě velké šance – nejprve neuspěl v nájezdu Dušan Andrašovský a pak se neprosadil z bezprostřední blízkosti branky Romana Málka ani Viktor Ujčík. Slávistický brankář své mužstvo podržel a definitivně jej navedl na vítěznou cestu. ”To je forma, Roman chytal supr. Na střídačce už jen zíráme. S klukama se vždycky jen na sebe podíváme, že to není možné, co on chytí,“ opěvoval výkon Romana Málka a nutno říci, že po právu, Adam Šaffer. K oslavným “písním“ se přidal i Radek Duda: “Já osobně jsem takového gólmana nezažil, Romanovi to strašně přeju, je to nevídaně pracovitý, cílevědomý a skromný kluk. A to ho dělá takovým brankářem a člověkem, jakým je.“ Málek vychytal už desátý shut – out v letošní sezóně a o jeden tak překonal svůj vlastní extraligový rekord z předešlého utkání s Třincem. “To je určitě rarita, trošku to pak vždycky dostane sežrat,“ usmíval se Adam Šaffer. Před Málkem stojí další výzva – překonat rekord s nejdelším počtem minut bez inkasované branky. Zatím ho drží někdejší brankář Třince Martin Vojtek s 218 minutami. Málek naposledy inkasoval branku ve 49. minutě od Pardubic, pak přišly tři nuly – v Havířově a doma s Třincem a Plzní. Jeho současná hodnota neprůstřelnosti tak činí 191 minut.

Dosti radosti si v zápase užil i Radek Duda. V duelu proti bývalému klubu se chtěl vytáhnout, bylo na něm vidět, že moc chce dát gól. Povedlo se mu to v 38. minutě v přesilové hře. A byla to zároveň jeho první vstřelená branka v Edenu. “Určitě mě to potěšilo, těch šancí co tomu gólu předcházelo, bylo spousta. Saily mě krásně našel a pak už nebylo problém dát gól. Samozřejmě mám o to větší radost, že jsem tu bariéru konečně odboural, na Slavii jsem nemohl pořád dát gól a byl to snad i můj úplně první v extralize tady na Slavii v životě,“ radoval se úspěšný střelec s jednaosmdesátkou na zádech. Branku vstřelil blíže k sektoru hostů a neodpustil si po ní gesto směrem k plzeňským fanouškům. “Trochu mě tam pošťuchovali, řvali – sražte ještě Dudu a na ty nadávky jsem nezapomněl. O radost z gólu jsem se tedy chtěl podělit i s nimi.“ Od jeho odchodu ze západu Čech se rozhořel nejdříve v médiích a poté i na ledě ostře sledovaný souboj Duda – Řezníček. Trošku napětí bylo mezi nimi cítit i v Edenu. “To snad ani ne. Já ho jako člověka neuznávám a prostě dneska to byl můj protihráč, jeho práce byla aby mě eliminoval a od toho se odvíjel náš souboj. On je bek, já útočník, takže těch soubojů tam bylo samozřejmě víc. A nemyslím si, že by on chtěl někoho zranit nebo já, to neexistuje. Prostě hraješ pro tým a jediné co se cení je vítězství,“ vyloučil nějaké úvahy o pomstě. Plzeňský kapitán mu nepřirostl k srdci, tím se Radek Duda netají, “oblíbený“ byl v pátek Řezníček i u slávistických fandů. “On je takový, když to řeknu hodně otevřeně – hajzl na ledě. Jeho hra mi připomíná jeho chování v osobním životě, víc k tomu asi nemám co říct.“ Naopak k atmosféře na zimním stadionu se vyjádřil rád, Eden se slušně zaplnil a poprvé v letošní sezóně dorazila do Vršovic návštěva přes čtyři tisíce. “Bylo to super, hokej se hraje pro lidi, čím víc jich přijde, tím líp se hráčům hraje. Dneska to byla myslím nejlepší atmosféra, možná ještě s Pardubicemi, co jsem tady v Praze zažil,“ pochvaloval si.

Gólem se v utkání uvedl i dvaadvacetiletý útočník Adam Šaffer. Krásnou trefou zvyšoval v 31. minutě na 3:0. “Tam vlastně šel Honza Fadrný s Milanem Antošem napadat a já jsem si počkal vzadu. Milan mě perfektně našel, tak jsem to nějak vystřelil,“ hodnotil svou gólovou akci. Puk zavěsil kolem lapačky Libora Barty do horního růžku branky. “Já ani nevím, kam to přesně šlo. Chtěl jsem co nejrychleji vystřelit, protože tam byl už kolem mě bek.“ Do “černého“ zamířil po dlouhé době, naposledy skóroval ve 20. kole proti Havířovu. “Já jsem hlavně rád za každý čas na ledě, teď hrajeme vlastně na třináct útočníků, takže se tam moc nedostanu,“ narážel na svou současnou pozici v týmu. Patří mu role třináctého útočníka, do hry nastupuje nepravidelně a točí se v různých útocích. Ani to mu však neubírá na nasazení a chuti do hry, dravým stylem se na ledě prosazuje. “Já jsem byl v Kanadě dva roky a tam jsem zažil něco podobného, že trenéři to takhle točili. Nějak nad tím nepřemýšlím a ani mi to nevadí. Když tam jdu, tak se snažím prostě hrát co nejlíp.“ Slavia je tak v polovině série domácích utkáních, zatím může panovat v Edenu s plným bodovým ziskem spokojenost. Dalšími soupeři Slavie budou České Budějovice a Karlovy Vary, pak se po delší době vydá na zápas ven. S kolika body v následujících dvou duelech počítá Adam Šaffer? “Já nevím, určitě chceme všechno vyhrát. Nebude to žádná sranda, ale budeme prostě chtít vyhrát i v neděli a v úterý.“ Slavia ve třetí čtvrtině základní části jen vyhrává, momentálně drží hokejisté z Edenu sérii osmi vítězství v řadě a bezpečně okupují druhé místo v tabulce. Před nimi zůstávají už jen Pardubice. Chystá se snad ještě ze strany Slavie atak na první místo? “No nevím, jdeme od zápasu k zápasu. To už nějak pak vyplyne ze situace.“ Extraliga má za sebou 35 kol, slávisté mají na poslední nepostupové místo náskok 21 bodů a postup by jim neměl uniknout. A tak je možná na čase přemýšlet už o možném soupeři ve čtvrtfinále playoff. “O tom jsme se ještě s klukama nebavili, playoff je docela daleko. Uvidí se, na koho narazíme. Ale žádný soupeř, kterého bychom si přáli, není,“ uzavřel další úspěšný večer Slavie Adam Šaffer.

Naopak špatnou náladu měl po utkání bývalý slávista a nyní útočník Keramiky, Radek Matějovský. Plzeň se v Edenu vůbec střelecky neprosadila a byla z toho jasná porážka, skoro až debakl 0:5. Podle důrazného forvarda s číslem 71 na drese byla hlavním důvodem prohry malá agresivita plzeňských hráčů. "Měli jsme více nahazovat puky přes modrou čáru za jejich obranu a snažit se je dojíždět. Měli jsme být prostě více agresivní." Když už se přece jenom dostala Plzeň do šance, stál jí v cestě skvělý Roman Málek. Třikrát ho vyzkoušel i Radek Matějovský, ale bezúspěšně. "Roman je dobrý gólman a vůbec mě to nepřekvapuje," uvedl na adresu slávistického brankáře a jeho rekordního počtu nul v sezóně. Ještě minulou sezónu hrál za Slavii, nyní už sleduje výsledky svých bývalých spoluhráčů zpovzdálí. Skutečnost, že už není v Edenu, ho zas tak nemrzí. I když při pohledu na tabulku si přestupem na západ Čech pohoršil. "Určitě toho nelituji. Jsem v Plzni rád."

Autor Miroslav Votava, David Schlegel
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více