Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
25. prosince 2014

Derby s vánočním nádechem. Slavii čeká na svatého Štěpána třetí souboj o Prahu

Zatímco ve většině českých domácností pozvolna doznívá sváteční nálada, v táborech slávistů a sparťanů se již všichni připravují na třetí derby letošní sezony. Opět se očekává velká bitva, nic na tom nemění ani tabulkový odstup mezi oběma celky, jenž je značný. Sešívané čeká první zápas pod novým trenérem a se Slovákem Gregorem budou chtít zlomit sérii neúspěchů. Bilance z předcházejících duelů se Spartou je vyrovnaná. Jak dopadne střetnutí, které startuje v pátek v 18:20?

31. kolo: HC Sparta Praha vs. HC Slavia Praha

Údaje před
31. kolem

Porovnání týmů
15-4-1-10
celková bilance
8-2-1-17
3.
postavení v tabulce
14.
99:73
skóre
60:95
54
získané body
29
993
Radegast index - týmy
824
Jaroslav Hlinka (10+20) – 27 b.
nejproduktivnější hráč
Jaroslav Bednář (10+19) - 29 b.
Lukáš Klimek – 13 gólů
nejlepší střelec
Jaroslav Bednář - 10 gólů
Jaroslav Hlinka - 17
nejvíce asistencí
Jaroslav Bednář - 19
Michal Barinka - 100
Radegast index - hráči
Juraj Valach - 87
Adam Polášek - 20:41
čas na ledě - průměr na zápas
Tomáš Divíšek - 22:34
458
trestné minuty
522
Michal Barinka – 50 TM
nejtrestanější hráč
David Štich – 69 TM
Filip Novotný – 91,29 %
Rastislav Staňa – 90,32 %
Jan Lukáš – 90 %
úspěšnost brankářů
Dominik Furch - 90,49 %
Adam Svoboda - 86,61%
Filip Novotný – 2,18
Rastislav Staňa – 2,57
Jan Lukáš – 3,33
průměr inkasovaných branek
Dominik Furch - 3,04
Adam Svoboda - 4,05
3,3
průměr vstřelených branek
2,1
32
průměr střel na branku
27

Pod Gregorovým vedením ze dna extraligové tabulky

O pátečním derby hovoří Jan Stránský v rozhovoru, který si můžete přečíst ZDE.

Sešívaným přišla reprezentační přestávka vhod, jelikož se jim před vánočními svátky vůbec nedařilo. Z posledních osmi zápasů dokonce nezískali jediný bod. Z krize, která vyvrcholila až pádem na dno tabulky naší nejvyšší soutěže, je má za úkol vyhrabat Dušan Gregor, nový muž na střídačce červenobílého klubu.

Hra Pražanů se zlepšila již v zápasech s Plzní a Pardubicemi, kdy Slavii vedl Novák, stávající trenér juniorky. Tomu se především úspěšně dařilo eliminovat vyšší počet inkasovaných branek, ani to však na výhru nestačilo. Nyní mohou Gregorovi svěřenci zlomit sérii porážek symbolicky na ledě pražské rivala. „Očekávám, že k tomu všichni přistoupíme tak, jak to takovému duelu přísluší,“ vyzývá nový šéf střídačky. Ten již stihl svůj tým posílit o jednoho borce. Na hostování z Pardubic přišel Jan Kolář, který se letos za Slavii poprvé představí právě na ledě Sparty.

Bilance předchozích střetnutí je vyrovnaná

Derby zpravidla bývá speciálním zápasem, ve kterém se jen těžko určuje favorit. To jednoznačně potvrzují výsledky předchozích zápasů Sparty se Slavií. V úvodu sezony přijeli do O2 areny hráči holešovického celku v roli outsiderů, jelikož se sešívaným vyvedl úvod ročníku. I přesto ve vysočanské hale nezůstal jediný bod, pouze pět branek, které Rolinek a spol. nastříleli.

3:5
Skóre z předchozích klání vyznívá lépe pro Spartu.
Poslední derby pražských „S“ rozhodl v závěrečné minutě Jaroslav Bednář.

Ve druhém případě, na ledě Tipsport areny, to byli sešívaní, komu nebyly nakloněny kurzy sázkových kanceláří. Na druhou stranu si všichni uvědomovali, že ani tentokrát to nebude ze strany jednoho či druhého týmu jednoznačná záležitost, což se také potvrdilo. Vyrovnaný souboj doznal svého rozuzlení až v poslední minutě, když ubojovaný výkon Slavie korunoval brankou v poslední minutě Bednář. Povede se hráčům s červenou hvězdou na dresu obdobný kousek v pátečním duelu zopakovat?

Papírovým favoritem ovšem bude mužstvo s nachovými trikoty. Jandačovým svěřenců náleží nejvyšší patra tabulky ELH, pouze Třinec s Litvínovem jsou na tom bodově lépe. Povedenou reputaci ale trochu kazí výsledky extraligových klání z doby před Vánocemi. Za své mluví dobře rozehraný duel z ledu Varů, který sparťané ztratili, a následně dokonce museli zaplatit pokutu, z níž byly uhrazeny náklady FanClubu na výjezd na západ Čech.

Channel One Cup i se dvěma sparťany

Oproti slávistům, které na mezinárodním poli reprezentovali jen Patera a Kern (Česko U16), měli jejich holešovičtí oponenti výrazně početnější základnu hráčů určených pro mezistátní boje. Největší skupinu sparťanů si vyžádal Vladimír Vůjtek, trenér slovenské reprezentace. Trio Cingel – Mikuš – Ďaloga se však po turnaji Arosa Challange nevracelo do české metropole v nejlepším rozpoložení. Jejich reprezentační výběr totiž obsadil až poslední příčku.

Obdobně se dařilo i dvojici Čechů. Polášek a Eminger, který na ruském Channel One Cupu debutoval, museli skousnout porážky se Švédy, Finy i Rusy. Jen Sabolič se ze své reprezentační štace mohl vracet s dobrým pocitem. Slovinec si ve dvou duelech s Francií připsal čtyři body (3 + 1).

Otázkou zůstává, jestli slovinský reprezentant přenese reprezentační úspěchy i na extraligové bojiště. V naší nejvyšší soutěži dosud posbíral šestnáct bodů. Tým tedy táhnou jiní. Kromě ostřílených borců jako je Hlinka se ve velmi dobrém světle prezentuje Martin Réway. Mladík reprezentující Slovensko dokonce patří v kanadském bodování mužstva na druhou pozici. V derby však bude chybět, jelikož ho čeká juniorské mistrovství světa v Torontu a Montrealu.

Třetí letošní derby je naplánované na pátek, úvodní buly bude vhozeno v 18:20. Pokud nezamíříte přímo do holešovické areny, můžete utkání sledovat prostřednicím textového přenosu nebo na kanálu ČT sport.

Autor David Soumar
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více