Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
22. února 2003

Ostrá zkouška před playoff na jihu Čech

Nejnepříjemnější soupeř letošní sezóny čeká Slavii v nedělním 49. kole. Zatímco loni slávisté vyhráli nad Českými Budějovicemi všechny čtyři vzájemné duely, letos je bilance úplně opačná. Jihočeši si odvezli z Edenu pět bodů, vyhráli i první zápas v Budvar Aréně. Podle tabulky by asi byla favoritem Slavia, aktuální forma spíše nahrává domácím - Č. Budějovice vyhrály šest utkání v řadě, slávisté v posledních čtyrech duelech venku nezískali ani bod.

Náš soupeř
Klub založen: 1928
Trenéři: Jaroslav Liška, Jaroslav Pouzar a Václav Červený
Největší úspěchy: mistr ligy 1951, 3. místo 1995
Posledních pět let: 10.> 5.> 7.> 11.> 12.
Internet: www.hokejcb.cz
Hvězdy týmu: Rudolf Suchánek, Luboš Rob, Filip Turek

Na jihu Čech moc touží po úspěchu, poslední dva roky skončily České Budějovice mimo příčky v playoff (11. > 12.), mají krásnou zrekonstruovanou Budvar Arénu, vedle Pardubic asi nejmodernější z extraligových týmů a chtěly by zde dosáhnout velkého úspěchu. Sezóna však nezačala pro Jihočechy úplně ideálně, v úvodu museli odehrát pár zápasů mimo svojí halu, která byla zasažena velkými srpnovými povodněmi. Po první čtvrtině bylo mužstvo na desátém místě (dva body za osmou Slavií), mezi 10.- 14. kolem zaznamenalo sérii dobrých výsledků bez porážky – mj. výhra 1:0 v prodloužení na Slavii a deklasování Pardubic v domácím prostředí (7:3). Poté České Budějovice střídaly dobré zápasy s horšími, po Vánocích a tedy v nejdůležitějším období však nabraly parádní formu. Ve 14 utkání v roce 2003 jich vyhrály plných deset a vybudovaly si pevnou pozici v postupové osmičce do playoff. Momentálně se Jihočeši vezou na vítězné vlně – šest zápasů s plným bodovým ziskem v řadě. Dokázali vyhrát ve Zlíně a v Plzni (vždy stejným výsledkem 2:1), nejcennější byla výhra v Třinci. Českobudějovičtí patří k nejlepším týmům venku (celkově 3., za Slavií a Pardubicemi), ze 24 utkání získali 35 bodů za devět vítězství v normální hrací době. Navíc se jim daří hra v prodloužení – celkem pětkrát dokázali dát gól (nejvíce ze všech v extralize) v pětiminutovém nastavení a získali tak vždy jeden bonusový bod navíc. Dvakrát se na tom “podílela“ i Slavia – v 10. kole v Edenu 0:1 (Rob), ve 23. kole v Budvar Aréně 2:3 (vítězný gól Sailer). Naproti tomu v domácím prostředí získali Jihočeši “jen“ o pět bodů více než ze hřišť soupeřů a patří jim v tomto ohledu až desátá příčka v extralize. Důležité výhry dosáhli Jihočeši v posledním domácím duelu před televizními obrazovkami – porazili v závěsu číhající Karlovy Vary a na první nepostupové místo nabrali náskok už osmi bodů. Do konce základní části zbývá odehrát čtyři kola a hraje se tedy ještě o dvanáct bodů. Vítězství nad Slavií by České Budějovice vysněnému postupu do playoff hodně přiblížilo, možná by už dalo definitivní jistotu.

Hráčský kádr

Důležitou změnou byla v době nelichotivých výsledků a ne zrovna ideální pohody v týmu událost kolem dvou bývalých opor Českých Budějovic. Dříve byl na jihu Čech první na “odstřel“ trenér, v letošní sezóně se managment mužstva rozhodl pro docela radikální zásah do mužstva. Vyhazov dostali obránce Milan Nedoma a forvard Petr Sailer, jako důvod byl uváděn jejic špatný vliv na mužstvo a Nedomovi také asi moc nepomohlo dobrovolné odevzdání kapitánského céčka. Oba však nezůstali dlouho bez angažmá, rozebrali si je pražské kluby. Nedoma odešel do Sparty, za Sailera získali českobudějovičtí ze Slavie veterána Josefa Štrauba a Petra Míku. Další zásadní změna se udála na střídačce – duo Liška, Červený doplnil bývalý skvělý útočník Jaroslav Pouzar a mužstvo začalo šlapat.

Základním stavebním kamenem současných dobrých výsledků Jihočechů je zkušený gólman Vladimír Hudáček. Jedenatřicetiletý “Hudy“ se loni na jih Čech vrátil po dlouhém cestování snad po všech koutech naší republiky, nejlepší angažmá zažil ve Zlíně. Bývalý reprezentační brankář po slabším rozjezdu chytl skvělou formu a táhne své mužstvo do playoff. Jeho náhradník Josef Kučera se dostal na led jen třikrát, Hudáček chyběl jen v jednom zápase. Největší osobnost mají České Budějovice v obraně. Je jí jihočeský patriot a jedenačtyřicetiletý veterán Rudolf Suchánek. Hraje už svou osmnáctou sezónu v nejvyšší soutěži a je rekordmanem v počtu odehraných utkání – má jich na svém kontě 825! Dokazuje i letos, že ještě v žádném případě nepatří do starého železa – patří k nejproduktivnějším obráncům celé soutěže (5 branek + 22 asistencí). Další dvě opory jihočeské obrany pocházejí ze Slovenska. Urostlí obránci Stanislav Jasečko a Daniel Babka kromě patřičné tvrdosti dokážou vydatně podporovat i útok – Babka patří s 10 brankami k vůbec nejlépe střílejícím obráncům v extralize. V průběhu sezóny přišel ze Sparty výměnou za Milana Nedomu Jan Slavík, před playoff dorazila na jih Čech posila z Litvínova Vladimír Gýna. O post šestého beka se perou talentovaní mladíci Michal Barinka a Josef Jindra.

Králem klubového kanadského bodování je populární Luboš Rob, který zažívá možná nejlepší sezónu ve své kariéře. Střílí důležité góly, navíc týmu šéfuje s kapitánským céčkem na prsou. V produktivitě extraligy patří spolu s třineckým útočným komandem a vítkovickým Jiřím Burgerem k tomu absolutně nejlepšímu. S velkým odstupem je za ním na druhém místě Filip Turek. Šikovný centr vede první útočnou řadu, na křídlech má “hosta“ ze Slavie Petra Míku a slovenského rychlobruslaře Petera Bartoše. Ten se v průběhu celé sezóny herně i střelecky trápil, poslední dny však naznačují nárůst formy. Zkušenosti dodává českobudějovickému útoku Josef Štraub, který přišel na jih Čech výměnou ze Slavie. Do konce přestupního období se spekulovalo o jeho trejdu na Moravu (zájem byl především ze Vsetína), měla zatím stát touha Štrauba přiblížet se více svému domovu. Nakonec v týmu zůstal a odvádí Jihočechům cennou práci. Podobného bojovníka by si do playoff přál asi každý trenér. Zranění trošku brzdí reprezentanta Martina Štrbu, vynechal patnáct utkání, ale přesto je v popředí klubového produktivity. Během sezóny přišel z Liberce výměnou za obránce Petra Gřegořka útočník Stanislav Procházka. Jihočeské fanoušky zaujal subtilní bojovník a navrátilec z Ameriky Zdeněk Ondřej, velkou budoucnost má před sebou jeden z největších českých talentů posledních let, Milan Michálek. Na čas se také stal nejmladším českým reprezentantem v historii, než ho překonal karlovarský Vojtěch Polák. Další významná událost čeká Michálka po skončení sezóny – draft NHL.

Historická bilance v extralize
Č. Budějovice - Slavia    37 - 18 4 15 - 92:89 
Postavení v tabulce
2. Slavia        48 - 26 4 7 2 9  -   140:80   92
6. Č. Budějovice 48 - 20 5 4 1 18 -   138:124  75 
Co mají oba týmy společného
Trejd v letošní sezóně - Petr Sailer do Slavie, na jih Čech Petr Míka a Josef Štraub. Ve Slavii hrál současný obránce Č. Budějovic Jan Slavík. Nepříliš dlouho působil v Edenu Vladimír Hudáček.
Poslední zápasy
Znojmo - Č. Budějovice 1:2
Č. Budějovice - Havířov 4:2
Třinec - Č. Budějovice 3:4
Č. Budějovice - Zlín 4:1
Plzeň - Č. Budějovice 1:2
Č. Budějovice - K. Vary 5:2
Slavia - Sparta 3:1
Pardubice - Slavia 3:1
Slavia - Havířov 4:2
Třinec - Slavia 6:0
Sparta - Slavia 4:2
Slavia - Plzeň 3:2
Sestavy v minulém kole
Hudáček - Gýna, Babka, R. Suchánek, Slavík, Jasečko, Barinka - Míka, Turek, Bartoš - Štrba, Štraub, Rob - Ondřej, Michálek, S. Procházka - Vondrka Málek - Kadlec, Hejda, J. Novák, Graňák, Kolařík, O. Staněk (21. L. Špelda) - Krátoška, J. Beránek, Antoš - Duda, M. Kopecký, Sup - Jaroš, Klepiš, R. Dlouhý - Šaffer, Fadrný, Kukla
Nejproduktivnější hráči
1. Luboš Rob 47 - 22+26 - 48
2. Filip Turek 46 - 15+20 - 35
3. Josef Štraub 45 - 11+21 - 32
1. Michal Sup 47 - 24+13 - 37
2. Radek Duda 41 - 15+22 - 37
3. Josef Beránek 42 - 10+19 - 29
Brankáři
Vladimír Hudáček 46 - 2.53 - 91,80
Josef Kučera 3 - 4.36 - 87,69
Roman Málek 46 - 1.55 - 95,03
Lukáš Hronek 6 - 2.83 - 91,38
Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více