Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
27. února 2003

Derby, v kterém půjde jen o čest

Víkendový program extraligy uzavře její základní část. V předposledním kole přivítá Slavia na svém ledě Litvínov. V malém derby již vlastně o nic nepůjde. Chemopetrolu v utkání s Plzní vyschla poslední kapka naděje na postupovou osmičku, slávisté si výhrou v nastaveném čase nad Karlovými Vary defintivně pojistili druhé místo. Motivací by však mohla být pro Slavii stobodová hranice, přijďte ji tedy v posledním domácím zápase před play-off povzbudit!

Náš soupeř
Klub založen: 1945
Trenéři: František Výborný a Jaroslav Hübl st.
Největší úspěchy: Československo - 2. místo (1977/78, 1983/84 a 1990/91), ČR - 2. místo (1995/96)
Posledních pět let: 6.> 9.> 4.> 7.> 13.
Internet: www.hokej-litvinov.cz, www.hc-litvinov.cz
Hvězdy týmu: Vlastimil Kroupa, Petr Klíma, Richard Žemlička


Zápasy Litvínova

Kdysi slavná hokejová bašta, ze které vzešlo osm olympijských vítězů koučovaných Ivanem Hlinkou, se poslední roky potácí v problémech. Od stříbra z roku 1996, kdy byli oporami týmu Petr Franěk, Jan Alinč nebo Tomáš Vlasák, město z pod Krušných hor čeká na větší úspěch, většinou se potácelo na hraně play-off. Před minulou sezónou odešli další kvalitní hráči a Litvínov hrál extraligu s mužstvem plným prvoligových hokejistů. Mužstvo hrálo u dna tabulky a až vítězství v posledním kole na Kladně jej zachránilo před ostudným pádem do baráže.

V úvodu letošní sezóny už se zdálo, že v Litvínově nastávají lepší časy. Na střídačku přišel uznávaný trenér František Výborný a mužstvo posílili Martin Ručinský a Jiří Šlégr, čekající na smlouvy s některým z klubů NHL. Ručinský odehrál jen dva zápasy, Šlégr se zdržel zápasů deset, pak odešel do Omsku. Během této doby Litvínov osmkrát vyhrál a přetahoval se s Pardubicemi o vedoucí místo v tabulce. V životní formě navíc chytal Marek Pinc a vedle hráčů z NHL ohromně vyrostli i další. Po odchodu Šlégra ale nastal propad - v následujících čtyřiceti zápasech vyhrál Chemopetrol jen sedmkrát a jeho pád se zastavil až na 11. příčce. V posledním kole, které sledovaly necelé dva tisíce diváků, sehrál Litvínov "houpačkový" zápas s Plzní. Konečná remíza 4:4 ale nic neřešila ani pro jedno mužstvo.

Hráčský kádr

Brankářkou jedničkou Litvínova je Marek Pinc, záda mu kryje Michal Podolka. Třetí gólman Jaroslav Hübl pomáhá v play-off druhé ligy nedalekému Mostu. V obranných řadách je nejvýraznější postavou Vlastimil Kroupa. Nejproduktivnější obránce Chemopetrolu po dlouhé odmlce na turnaji Baltika opět nakoukl do reprezentace. Zkušeností na rozdávání mají Jiří Kuntoš, Jan Hranáč a Radek Mrázek. Zajímavou postavou je "zlý muž" František Bombic, který přišel na sever Čech z finské Lapeenranty. Fanouškům Slavie jsou jistě známí univerzál Jan Klobouček a robustní Petr Martínek.

Osobnostmi útoku a celého týmu jsou osmatřicetiletý veterán Petr Klíma a stejně starý Richard Žemlička. O výměně Jana Alinče za sparťanského matadora toho bylo napsáno již dost. Třetím do party zkušených třicátníků je Ivo Prorok. V popředí bodování klubu se pohybuje rovněž Tomáš Martinec. Slušně si vedou i bývalí slávisté Viktor Hübl a Ondřej Steiner. Mezi mladíky nejvíce vyčnívá dvojice Lukáš Havel, Lukáš Říha, v posledních zápasech dostali šanci teprve sedmnáctiletí Lukáš Kašpar a Jakub Petružálek.



Historická bilance v extralize
Slavia - Litvínov    35 - 17 6 12 - 101:104 
Postavení v tabulce
 2. Slavia    50 - 26 6 7 2  9 - 144:  82 96
11. Litvínov  50 - 17 1 6 6 20 - 115: 132 65
Co mají oba týmy společného
Souboj Slavie a Litvínova bývá často v nadsázce označován za malé derby. Oběma kluby prošla řada osobností, které mají co do činění se soupeřem. Na straně Slavie je to trenérská dvojice Vladimír Růžička a Ondřej Weissmann, z hráčů mají zkušenosti s černo-žlutými barvami Josef Beránek a David Hruška. Z kádru Chemopetrolu působili v Edenu Jan Klobouček, Petr Martínek, Viktor Hübl, Ivo Prorok a Ondřej Steiner. Na začátku sezóny se do Litvínova vrátili Jan Alinč a Zdeněk Skořepa, ale v jejím průběhu přestoupili do Karlových Varů resp. Třince. V prosinci a lednu, kdy měli Severočeši problémy s brankáři, formou hostování zaskakoval na severu Čech také Lukáš Hronek.
Poslední zápasy
Třinec - Slavia 6:0
Sparta - Slavia 4:2
Slavia - Plzeň 3:2
Slavia - Karlovy Vary 2:1 pp
Č. Budějovice - Slavia 1:2 pp
Litvínov - Znojmo 3:2 pp
Zlín - Litvínov 6:1
Litvínov - Havířov 3:0
Karlovy Vary - Litvínov 4:3 pp
Litvínov - Plzeň 4:4
Sestavy v minulém kole
Málek - Kadlec, Hejda, Graňák, J. Novák, Kolařík, Posmyk - Jaroš, M. Kopecký, Dlouhý - Duda, Beránek, Sup - Krátoška, Kukla, Antoš - Tomica, Fadrný, Šaffer - Z. Novák. Pinc (Podolka) - Martínek, Hranáč, Poživil, Bombic, Kroupa, Ťupa, Klobouček, R. Mrázek - Kašpar, V. Hübl, Žemlička - Trávníček, T. Martinec, Kotrla - Říha, Petružálek, Gombár - Havel, Steiner, Prorok.
Nejproduktivnější hráči
1. Michal Sup 49 - 25+13 - 38
2. Radek Duda 42 - 15+23 - 38
3. Josef Beránek 44 - 10+21 - 31
1. Richard Žemlička 44 - 9+18 - 27
2. Ivo Prorok 46 - 10+14 - 24
3. Tomáš Martinec 50 - 7+15 - 22
Brankáři
Roman Málek 49 - 1.55 - 95,03
Lukáš Hronek 6 - 2.83 - 91,38
Marek Pinc 30 - 2.47 - 92,60
Michal Podolka 15 - 2.56 - 92,42
Autor Lukáš Hykš, Radek Vokál
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více