Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
28. února 2016

Play-off je tady! V cestě za snem jako první stojí Prostějov

Fanouškům hokejové Slavie začne už za necelých čtyřiadvacet hodin velký svátek. Na zimním stadionu v Edenu odstartuje v pondělí v podvečer čtvrtfinále play-off, ve kterém se sešívaní utkají o postup do další fáze soutěže s Jestřáby z Prostějova. Už první zápas čtyřdílné série bude mít velmi pikantní nádech. Při důležitém střetnutí se bude navíc bojovat i o vítězství v hledišti, do Prahy se totiž chystá početná enkláva prostějovských příznivců.

Čtvrtfinále play-off: HC Slavia Praha vs. LHK Jestřábi Prostějov

Porovnání týmů
4. místo (94 b.)
Postavení v tabulce
5. místo (84 b.)
172:135
Skóre
148:156
Miloslav Čermák (24+23)
Nejproduktivnější hráč
Matouš Venkrbec (18+18)
Miloslav Čermák (24 gólů)
Nejlepší střelec
Matouš Venkrbec (18 gólů)
Žiga Pavlin (7+21)
Nejproduktivnější obránce
Marek Drtina (10+22)
Alexandr Hylák 92,82 %
Úspěšnost brankářů
Luboš Horčička 92,35 %

Na Slavii to po týdenní tréninkové dřině, krátkém soustředí a přátelském zápase s Klatovy konečně vypukne. Play-off už je totiž doslova za dveřmi. „Už aby to vypuklo. Očekávání je velké a všichni se těší,“ řekl o blížících se bojích útočník Tomáš Micka vracející se po zranění.

V pondělním souboji s jedním z houževnatých moravských týmů však slávisty čeká náročná šichta. Prostějovští skončili v tabulce WSM Ligy po základní části na pátém místě a ve čtyřech vzájemných duelech letošního ročníku dokázali červenobílé hned třikrát porazit. Do vyřazovací fáze soutěže se navíc dostali po dlouhých třinácti letech. Proti Pražanům proto budou mít speciální motivaci. Z pohledu výsledku z předchozí sezony, kdy skončili na 14. místě, navíc nemají co ztratit.

Miloslav Čermák se v zápasech s Prostějovem ukázal jako velice platný snajpr. Ze čtyř vzájemných duelů bral šest kanadských bodů za pět vsítěných branek a jednu asistenci.

Velkými plány ale rozhodně nešetří. „Za postup do play-off jsme nesmírně šťastní. Do sezóny jsme šli s velkými ambicemi, protože oproti té loňské se tým výrazně posílil. Věřím, že Prostějov bude žít hokejem a bude tady plný dům. Uděláme všechno proto, abychom neskončili ve čtvrtfinále," prohlásil o postupu do play-off i vytyčených cílech do zápasu se Slavií útočník Lukáš Luňák.

Slavii se na Jestřáby nedaří, dosud je porazila jen jednou

Slávisté si mohou vzít příklad ze zápasu 3. ligového kola, jež se odehrálo v polovině září na moravském ledě. V něm dominovali vítězstvím 3:2. To však vybojovali až po samostatných nájezdech, při nichž trenéři předvedli skvělý taktický tah, když do brány poslali místo stabilně chytajícího Hyláka mladého Dominika Frodla. Sešívaná dvojka svoje mužstvo podržel dvěma úspěšnými zákroky a rozhodující hokejovou penaltu pak proměnil nejproduktivnější hráč Pražanů Miloslav Čermák.

Ve druhém měření sil už byli stejně jako ve všech zbývajících zápasech lepší Jestřábi. Více než dvanáct stovek diváků ve vršovické hale vidělo prohru 2:1, kterou Slavii uštědřili především střelci branek Illéš s Moskalem. Za sešívané se prosadil jen „prostějovský“ specialista Čermák, jenž si proti Jestřábům v průběhu sezony připsal pět střeleckých zásahů a jednu gólovou přihrávku.

1:3
Takovou zápasovou bilanci mají slávisté proti Prostějovu po základní části. Zvítězit nad Jestřáby dokázali v dosavadním průběhu sezony jen jednou, soupeř se oproti tomu radoval hned třikrát.

Recept na zdolání herně nepříjemného prostějovského celku se slávistům nepodařilo najít ani v prosincovém 29. kole, kdy padli výsledkem 2:3. V sestavě Jestřábů tehdy řádili Cetkovský s Dragounem a Venkrbcem, již společně zařídili všechny branky svého mužstva a ze zápasu odcházeli se statistikou 3+4. Cetkovský zaznamenal dva góly a jednu nahrávku, Venkrbec dvakrát asistoval a Dragoun Slavii setnul brankou a asistencí. Dvě slávistické trefy vydřeli Čermák a Mikulík.

Poslední vzájemný zápas patřil opět Moravanům. Slavia v něm znovu prohrála před zraky vlastních příznivců, a to 4:5. Na výhru nestačily ani dvě branky Čermáka, ani střelecké zásahy Hraška a Tuominena. Jestřábům naopak vystřílel triumf agilní Dragoun, který v duelu nasázel hattrick.

Dragoun už válí na Spartě, sešívaným naopak nechybí střelec Čermák

Červenobílým může v sérii hodně pomoci fakt, že v prostějovských řadách bude nejspíš chybět ostrostřelec Dragoun, který se v průběhu sezony přesunul do Sparty na střídavé starty. Navíc je může těšit také forma Miloslava Čermáka, který na Jestřáby umí. Mementem ale musí být kolísavé výsledky a výpadky formy, jež výkony sešívaných provázely v základní části.

„Prostějov bude hodně nepříjemný soupeř. Ty moravské týmy mají svoji kvalitu a pro nás to rozhodně nebude jednoduché.“
- Milan Razým, trenér HC Slavia Praha

„Slavia i v sezóně dokázala, že je velice kvalitním mužstvem. Pro mě měla poměrně dost náladových výsledků. Nad námi vedli 3:0 a od poloviny utkání jako kdyby je to přestalo bavit. Jde o tým, který stabilně sice nepodává standardní výkony, ale je nesmírně zkušený. Určitě chce minimálně do baráže a my jsme si dali jediný úkol: Hodně, hodně jim to znepříjemnit a pokud možno je tam ani nepustit,” zhodnotil svého soupeře trenér Jestřábů Kamil Přecechtěl.

Utkání, které jistojistě nabídne strhující podívanou s řadou skvělých hokejových momentů a báječnou atmosférou, bude na zimním stadionu v Edenu zahájeno v 18 hodin. Do arény by si mělo najít cestu co nejvíce červenobílých příznivců, protože zápas bude určitě stát za to. Hra o všechno začíná.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více