Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
PREVIEW
29. srpna 2016

Derby je tady, sešívaní doma hostí Spartu

Pokud se nestane v extralize nic nečekaného a Sparta se nedostane do baráže, čeká nás v úterý jediné derby pražských "S" v této sezóně. Slávistům se zatím v přípravě na novou sezónu daří náramně, a proto doufají, že nastolený trend bude pokračovat i proti největšímu rivalovi.

Sparta v přípravě válí, daří se jí i v Champions Hockey League

Příprava našeho soupeře zatím, podobně jako ta červenobílá, probíhá ve velmi dobré atmosféře. Sparťané v přípravě potkávali výhradně celky ze zahraničí a podařilo se jim porazit Slovan Bratislava, Ingolstadt, Lausanne (vše 4:2) i Ženevu (2:1sn). Jediný tým, který rudý celek dokázal porazit, byl švýcarský Fribourg (6:3)

Tým z Holešovic po těchto zápasech také odstartoval základní skupinu nového ročníku Champions Hockey League, ve které se potkal s týmy Krakova a Färjestadu. První zápas na horké polské půdě zvládla Sparta bez problémů v poměru 7:2, nicméně švédský soupeř se ukázal být mnohem větším soustem a Spartu porazil na jejím ledě 2:1.

I proto byl pro rudé nesmírně důležitý páteční domácí zápas s Krakovem. I přes mohutnou podporu, která do O2 arény z Polska dorazila, nedokázali hosté uhrát ani bod. Když už se pomalu schylovalo k remíze, napřáhl Tomáš Netík z kruhu a v 56. minutě poslal Spartu do vedení 5:4. Na to již hosté reagovat nedokázali a hokejisté Sparty tak mohli slavit postup ze skupiny. Poslední zápas proti Färjestadu odehrají tuto neděli.

Slávisté se vezou na vlně, naposledy doma porazili Martigny

I sešívaní si v přípravě vedou velmi dobře. Stejně jako Sparta zatím prohráli jen jednou, když padli na hřišti Mladé Boleslavi. A nejen, že se daří výsledkově, i herně mohou být slávisté se svou hrou spokojeni. V neposlední řadě i střílí góly - jednatřicet branek v osmi zápasech je velmi dobrá bilance.

Po likvidaci Kladna na jeho ledě se naposledy v Edenu představil švýcarský tým HC Red Ice Martigny. Jeden z nejlepších celků tamní druhé nejvyšší soutěže přijel do Prahy i s trenérem Matjažem Kopitarem, otcem slavného hráče Anže Kopitara.

Antonín Dušek se proti Red Ice trefil podruhé v řadě. Dokoná "hattrick" proti Spartě?

Sešívaní opět předvedli velice dobrý výkon, který korunovali dvěma góly Duška a Drtiny. Když do této rovnice navíc dosadíme čisté konto u červenobílé jedničky Hyláka, dostaneme ve výsledku sedmé vítězství Slavie v letošní přípravě.

„Švýcaři měli ze začátku velmi dobrý pohyb a to nás nutilo hodně faulovat, ale v druhé půli zápasu jsme se jim vyrovnali a již nebyli tak dominantní" hodnotil utkání mladíček v domácím dresu Jan Kern. „Proti Spartě musíme lépe vstoupit do zápasu, podobně jako na Kladně. To bude základ k tomu, abychom mohli porazit i Spartu," dodal na adresu úterního soupeře sedmnáctiletý útočník.

Historicky Sparta mírně ve vedení

Derby pražských "S" patřilo vždy k ozdobě českého hokeje. Po postupu Slavie do extraligy proti sobě odehrály oba celky 107 soutěžních utkání. 50krát se z výhry radovala Slavia, 51krát Sparta. Šest duelů skončilo remízou. Našemu rivalovi navíc vyšel lépe poslední vzájemný duel, který se odehrál v rámci loňské přípravy a ve kterém zvítězila Sparta 5:1. Červenobílí tak mají svému úhlavnímu sokovi z minulého roku co vracet.

Pokud bychom hledali v análech extraligy nejvyšší vítězství Slavie v derby, museli bychom se podívat až do sezóny 2000/2001. Ve 43. kole sledovalo v Edenu 3624 diváků rozebrání soupeře v poměru 7:2, o které se nejvíce zasadil hattrickem v druhé třetině Martin Rousek. Slávisté nyní doufají, že se jim před co možná nejpodobnější kulisou povede tento výsledek zopakovat.

Autor Michal Borovan
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více