Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
11. září 2016

Cíl pro sezonu? Chci do áčka Tampy, věří si Mašín

V roce 2014 ho draftovala Tampa a obránce Dominik Mašín odešel do neznáma. Nebylo to pro něj lehké. Jiný jazyk, jiní lidé, jiné jídlo. Bývalý slávista se ale nenechal odradit, šel si za svým. A vyplatilo se. V loňské sezoně nasbíral v kanadské OHL v 64 zápasech 43 kanadských bodů a výrazně si řekl o místo v A-týmu loňského finalisty Východní konference. „Hrát za Tampu je můj sen. Musím makat a ukázat všem, že na to mám,“ říká odhodlaně.

Každé léto se vracíte do České republiky, jaké je propojení světů mezi Amerikou a Českem?
Je to rozdílné, mám tu v Česku hodně kamarádů, takže se sem vracím hodně rád. V Americe je toho hodně jiného. Ať už jde třeba o jídlo, nebo chování lidí. Ale vždycky se budu rád vracet sem do Česka k rodině a ke kamarádům. Když jsem v Americe, tak jsem stále v kontaktu s rodinou a přáteli z Česka a stejně i naopak.

Jaký je život v Americe pro hokejistu z Česka?
Doteď jsem žil v Peterborough, ale teď budu na farmě Tampy v Syracuse. Bydlel jsem u jedné rodiny s kamarádem, kde to bylo skvělé, protože se o mě starali a ve všem mi pomáhali. Ale když jsem přijel, tak jsem měl velké problémy s jazykem. První dva měsíce jsem tak dobře anglicky neuměl. Nejvíc mi pomohli kluci v kabině. Teď už se dá říct, že s tím nemám problém.

V roce 2014 dosáhl Dominik Mašín prozatím největšího úspěchu ve své kariéře. Byl draftován Tampou Bay Lightning jako 35. hráč NHL Entry Draftu. (foto: Jeff Vinnick)

Jaký byl přechod z juniorského hokeje v Česku do zámoří a tamního stylu hokeje?
Je to jiný hokej. Je více založený na fyzičce a také je tam menší hřiště, tudíž je na všechno méně času. Já jsem si na to zvykl docela rychle.

V čem jsou tyto dva hokejové světy podobné?
Je hodně podobných cvičení, ale hokej je to vcelku jiný. Víc se nastřelují puky a dost se napadá. Je hodně rozdílů od hokeje v Evropě a v zámoří.

Mohl byste vysvětlit, kde jste hrál tuto sezónu a jaký je rozdíl mezi AHL a OHL?
AHL je farma týmů z NHL, tudíž seniorský hokej. OHL je kanadská juniorská liga. Když je tedy hráč draftovaný a je v juniorských kategoriích, jde do OHL. Po podepsání smlouvy spadá pod tým z NHL a hraje buď tam v a-týmu, anebo na připadající farmě. Já jsem letos odehrál sezónu v OHL, kde když jsme skončili, jsem jel na pár zápasů hrát na farmu Tampy.

43
Tolik bodů nasbíral Mašín v loňské sezóně v OHL

Sledujete výsledky a zápasy Tampy Bay, do které teď jako hráč patříte?
Určitě. Tampu sleduji pořád, když jsem třeba doma a oni ještě hráli finále konference, tak to bylo těžké sledovat, protože to hrají ve 2 ráno. Ale když jsem v Americe, tak zápasy sleduji pokaždé.

Jak hodnotíte tuto odehranou sezónu?
Myslím si, že byla povedená a že se mi dařilo. Mrzí mě akorát, že jsme s reprezentací prohráli ve čtvrtfinále na mistrovství světa.

Jaké máte vyhlídky na nastávající sezónu a vaše působení v A-týmu Tampy?
Doufám, že se ukážu co nejlíp. Teď ze začátku mě ještě pošlou na farmu, kde musím co nejvíce makat, abych se dostal do áčka.

Obránce jsem si nevybral, to trenéři, směje se urostlý bek

Proč jste zrovna obránce? Nelákala vás role útočníka nebo gólmana?
Když jsem začínal s hokejem, tak jsem byl útočník. Trenéři mě pak dali na obránce, protože jsem vysoký. Nebyla to moje volba, ale prostě mě tam dali, tak jsem obránce. (smích)

Co vás nejvíc baví na vašem postu?
Baví mě úplně všechno, ale baví mě hrát tvrdě, aby útočníkům soupeře bylo hodně nepříjemné proti mně hrát.

Máte nějaký hokejový idol?
Když jsem býval menší, tak to byl bezesporu Jaromír Jágr, protože je to jednoznačně nejlepší český hokejista všech dob.

Jak trávíte čas se spoluhráči v Americe? Vídáte se i mimo tréninky a zápasy?
S jedním spoluhráčem jsem bydlel. A celkově jsme v týmu skvělá parta. Každý týden chodíme společně do kina, na týmové večeře a pořád jsme spolu, například že zajdeme na bowling. Bavíme se hodně mimo led a mimo stadion.

Jak trávíte volný čas při návratu do Česka?
Kromě tréninků většinou navštívím kamarády, se kterými jsem hrál tady na Slavii, a taky lidi co znám mimo hokej v Praze. Také se potkám s lidmi z okolí domova. Dost času se snažím trávit se svojí rodinou, protože je celý rok nevidím.

Proč jste si vybral zrovna Eden a Slavii na trénování v Česku?
Je to hlavně kvůli tomu, že jsem tu hrál. Jsem moc rád, že mi trenéři a pak Bukač dovolili tady trénovat. Chtěl jsem, abych byl na ledě, než odletím. Tréninky i příprava jsou tady výborné.

Kde jste vůbec udělal své první hokejové kroky a kdo vás k hokeji přivedl?
Úplné začátky jsem zažil v Nymburce, odkud jsem šel do Kolína a poté až sem do Prahy do Slavie. K hokeji mě přivedli rodiče. Mně se ten sport líbil a bavil mě, tak jsem u něj i zůstal.

Zvyknout si na jídlo bylo nejhorší, popisuje Mašín

Jak zvládáte odloučení od rodiny, navíc na takovou vzdálenost? Jak často jste s rodinou v kontaktu?
Občas si voláme, ale hlavně si píšeme. Já jsem bydlel už v Praze sám 4 roky na Slavii. Takže jsem to zvládnul docela v klidu. Na co jsem si zvykal nejhůř, bylo asi jídlo.

Jaký je tedy rozdíl v ohledu gastronomie? Vaříte si někdy sám?
Byl jsem zvyklý na klasickou českou kuchyni a tam je to úplně jiné. Mají tam hodně často těstoviny, které jsou bez omáček. Přijde mi to jídlo hodně suché. Sám si moc nevařím. Občas si udělám kuřecí maso, nebo vajíčka, ale že bych nějak vařil, to se říci nedá.

Dominik Mašín vedl na loňském MS juniorů národní tým jako kapitán. (foto: worldjunior2016.com)

Váš bratr Patrik hraje také hokej, ale zatím v Česku. Sledujete jeho cestu a jak to má on s vyhlídkami do dalších sezón?
To určitě. Píšeme si po každém zápasu. Ptám se ho, jak hrál, jestli dával gól a tak. Především to taky sleduji na onlajnech jestli dal branku, nebo asistenci. Často si po zápasech voláme. Stejně jako minulou sezónu hraje v Hradci Králové a se zahraničím se ještě uvidí.

Nemůžeme opomenout, že jste byl kapitánem reprezentace na juniorském MS, jaký je to pocit?
Bylo super reprezentovat Českou republiku, ještě ke všemu jako kapitán. Byl jsem kapitán už na U18, tudíž už kluci na mě byli zvyklí.

Trávíte se spoluhráči z reprezentace někdy čas mimo kempy a zápasy?
Například s Davidem Pastrňákem, Vítkem Vaněčkem a s Pavlem Zachou, kteří taky hrají v zámoří, jsme v kontaktu. S Vítkem si i často voláme, například obden, když se večer nudíme, protože všichni v Česku už spí, tak abychom si popovídali.


Dominikova nej

Největší úspěch
Stříbro na MS U18 v roce 2014
Nejhorší moment
Zranění – naražení na otevřená dvířka střídačky – zlomení klíční kosti a zranění hlavy
Největší radost
Draftování do NHL a podepsání smlouvy s Tampou
Největší strach
Z vážného zranění, které by ovlivnilo hraní hokeje
Nejlepší fanoušek
Rodiče a bratr Patrik
Nejoblíbenější klub NHL
Tampa Bay Lightning
Nejoblíbenější klub v ČR
HC Slavia Praha

foto: foxsports.com

Autor Barbora Wolfová, Michal Toman
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více