Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ZÁPASY
1.3.2024

Slavia si po výhře v Kolíně zahraje předkolo, čeká ji Jihlava

52. kolo, pátek 1.3.2024, Kolín - Slavia
Kolín
2:5
1:1, 0:3, 1:1
Slavia

Branky

Kolín

4. Moravec (Síla, Sýkora), 53. Chalupa (Piegl, Mucha)

Slavia

4. Beran, 24. Beran (Guman, Holý), 28. Havrda (Brož), 37. Žovinec (Polák, Kajínek), 60. Kulda (Brož, Žovinec)

Statistiky

Rozhodčí: Šudoma, Grygera – Beneš, Maňák

Střely na branku: 29:28
Diváci: 2249

Sestavy

Kolín

Soukup – Hampl, Gaspar, J. Šedivý, Kolmann, Piegl, Němec, Sýkora – Vrhel, Štohanzl, Chalupa – Mucha, Kloz, Král – Síla, Moravec, Ouřada – D. Šedivý, Skořepa, Lang.

Slavia

Hölsä – Žovinec, Klikorka, Hrdinka, Holý, Kajínek, Křepelka, Kremláček – Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Knotek, Slavík, Všetečka – Havrda, Polák, Slavíček.

Slávisté zvládli přímý souboj o předkolo play-off. V pátečním utkání v Kolíně zvítězili 5:2 a zakončili základní část na devátém místě. O výhře rozhodli ve druhé třetině, dvakrát v duelu skóroval Matěj Beran, vítěznou trefu dal Maxim Havrda. Sešívaní se v osmifinále utkají po roce znovu s Jihlavou, začínají už v pondělí na domácím ledě.

Poslední kolo základní části Chance ligy nemohlo nabídnout napínavější souboj o předkolo. Dvanáctá rezerva Pardubic na ledě Sokolova a jedenáctá Slavia proti desátému Kolínu. Do středočeského města v pátek večer dorazily asi dvě stovky slávistických fanoušků, kteří stejně jako hráči přijeli s jasnou vidinou výhry. Jenom ta – ať už v základní hrací době nebo v nastavení – totiž mohla Pražany posunout do play-off.

Červenobílí začali utkání aktivněji a diktovali tempo hry. Odměny se dočkali už ve čtvrté minutě. Nepřesnou nahrávku kolínského obránce vystihl ve středním pásmu Matěj Beran a vyrazil do přečíslení s Tomášem Gumanem. Nejlepší střelec sešívaných vzal zakončení na sebe a přesnou střelou mimo dosah Soukupa otevřel skóre.

Z vedení se ale slávisté radovali jen 27 vteřin. Hned v dalším střídání totiž Vojtěch Síla našel před brankou nehlídaného Petra Moravce, který střelou zblízka prostřelil Hölsäho. Ten jinak v úvodní periodě předvedl několik důležitých zákroků, i když více práce měl na druhé straně Soukup, jenž musel v 19. minutě likvidovat šanci Gumana.

Třígólová druhá třetina

Zatímco první část byla ještě poměrně vyrovnaná, tak druhou už svěřenci trenéra Tottera jasně řídili. Ti jako by prožili mírné déjà vu – znovu běžela čtvrtá minuta třetiny a opět to byl Matěj Beran, který v mezikruží sebral zblokovaný puk a díky Kuldově cloně před Soukupem vrátil sešívaným vedení.

Dvě minuty nato dostali slávisté přesilovku, kterou ale ani přes slibné kombinace nevyužili. Smutnit ale nemuseli, protože půl minuty po návratu vyloučeného hráče Kolína vstřelili třetí gól. Už po dlouhém střídání unavený Jaroslav Brož ve středním pásmu zachytil nahrávku soupeře, vyrazil do útoku a narazil si puk s Maximem Havrdou, který pak dorazil jeho vyraženou střelu – 3:1.

Sešívaní krátce poté hráli další početní výhodu, ani tentokrát ji předčasně neukončili. O slovo se následně přihlásili Kolínští, nechali však pouze vyniknout výborného Hölsäho. Ten se na další střely soupeře připravoval po faulu Všetečky ve 36. minutě, místo nich ale přišla čtvrtá branka sešívaných. Kajínek v obranném pásmu zachytil křižný pas a vyrazil do přečíslení, které po nahrávce s Polákem proměnil Dušan Žovinec.

Předkolo proti Jihlavě

Kozlové se ve třetí třetině snažili útočit, naráželi ovšem na kompaktní obranu sešívaných a především neustále připraveného finského gólmana. Ten si společně s defenzivou v první polovině závěrečné periody poradil s dvěma přesilovkami po vyloučeních Slavíčka a Průžka – Kolín v nich sice kombinoval v útočném pásmu, větší příležitost si ale nevypracoval.

Naopak na druhé straně mohl v 52. minutě navýšit náskok Průžek, jemuž se uvolnil prostor na levém křídle, Soukup si však proti němu povyjel a zmenšil mu střelecký úhel. Podobně – jen na pravé straně kluziště – se na útočný výlet vydal o chvíli později Vojtěch Polák, i proti němu brankář hostů zasáhl.

Kolínští dokázali v 53. minutě zásluhou Matěje Chalupy snížit, na více se už ale nezmohli. Sešívaní přečkali další oslabení i závěrečnou hru soupeře bez brankáře, při níž navíc na konečných 5:2 upravil Edgars Kulda. Díky šesté výhře v řadě si tak Slavia zajistila předkolo, do kterého postupuje z devátého místa. Střetne se v něm stejně jako loni s Jihlavou, první zápas odehraje už v pondělí večer v Edenu.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Jsem strašně rád, že jsme si vítězstvím ve Frýdku zajistili záchranu. Dneska přímým soubojem s Kolínem jsme si zajistili play-off. Vždycky je taková výhra cennější, než když vám pomůžou nějaký ostatní výsledky. A ten tým si to hraje od 13. ledna. Za to, jak se kluci semkli, si to opravdu zaslouží. Dneska nám taky strašně pomohli naši fanoušci, to bylo, jako kdybychom hráli doma na Slavii.

Petr Martínek (SC Marimex Kolín): Teďka jsme hodně zklamaní, protože jsme chtěli urvat pro diváky play-off, ale dneska to nebyl náš den. Musím zase ocenit hru Slavie, která tady podala výborný výkon. My jsme svoje šance neproměnili. Ve druhé třetině jsme hloupými chybami darovali náskok soupeři a ve třetí třetině už si to pohlídal. Jsme smutní z výsledku dnešního zápasu. Na zimáku byla skvělá návštěva a perfektní atmosféra. Všem fanouškům za podporu v celé sezoně moc děkujeme.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více