Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
4. září 2017

Soupeři pro příští sezonu (3): Prostějov a Přerov

Představovačka slávistických soupeřů pro příští sezonu pokračuje. Ve třetím díle přicházejí na řadu dva moravské celky – Prostějov a Přerov. Jestřáby i Zubry dělí od Prahy zhruba stejná vzdálenost, oba týmy se navíc vyznačují podobným charakterem – velkou nevyzpytatelností, houževnatostí a několika osobnostmi v kádru, které dokážou zatápět každému protivníkovi. Jak Moravané přes léto posílili nebo oslabili a pro koho vypovídá vzájemná bilance?

LHK Jestřábi Prostějov

Za dvě sezony ve WSM lize odehráli sešívaní s Prostějovem hned dvanáct duelů. Kromě osmi zápasů v základní části totiž ještě přibyla čtvrtfinálová série z ročníku 2015/2016. A kromě ní byla vzájemná střetnutí hodně vyrovnaná. Zatímco v uplynulém roce červenobílí nasbírali tři vítězství a jednu prohru, sezonu předtím s Jestřáby naopak třikrát prohráli a triumf vybojovali jen jednou.

Významný příklon k pozitivní bilanci však mělo předloňské play-off, které Slavia opanovala 4:0 na zápasy. V jednotlivých mačích vyhrála 6:2, 1:0,3:1 a 5:1. Proti jednomu z moravských soupeřů se tak může v celkovém měřítku pyšnit veskrze kladnými výsledky.

Jediný horší direkt červenobílí zaznamenali jen loni na podzim, když Jestřábům podlehli 0:13. To však bylo za zcela výjimečné situace. Po problémech uvnitř klubu se hráči rozhodli zůstat doma a k utkání WSM ligy na Moravu neodjet. Místo nich tam proto nastoupili junioři, kteří už ten den měli v nohách jeden duel. I přes prohru si pak díky vlastní statečnosti vydobyli potlesk,obdiv a skandování tribun.

Řada opor odešla, zkušené stálice zůstávají

Stejně jako v minulých letech by měly být vzájemné souboje v následujícím ročníku jednou z lahůdek ligy. Přestože Jestřábi nepatří k největším favoritům, dokážou silné celky hodně potrápit. Prostějovskou letku sice v létě opustila velká persona Martin Novák, na Moravě však mají za druhého nejproduktivnějšího hráče soutěže poměrně slušnou náhradu. I za další hráče, již se rozhodli oblékat jiný dres.

Série představení soupeřů

Prostějov musel kromě Nováka, který se rozhodl zkusit štěstí v Motoru, nebo Žálčíka, jenž odešel do Jihlavy, oželet třeba i Lukáše Krejčíka nebo Šlahaře. Pro novou slávistickou posilu Krejčíka tak budou mít vzájemné zápasy speciální příchuť. Na druhou stranu Jestřábi mohou spoléhat na Tomáše Nouzu, produktivního beka Aleše Holíka či Matouše Venkrbce a zkušeného Jana Rudovského.

Prostějovská příprava byla podobná jako aprílové počasí. Střídavě slunečno a zataženo. V šesti dosavadních zápasech Jestřábi třikrát vyhráli a museli kousat i stejný počet proher. Získali třeba cenný skalp Pardubic nebo Havířova. Nedokázali si poradit s Frýdkem-Místkem a Třebíči.

V loňské sezoně ve vzájemných zápasech dominovali slávisté – třikrát vyhráli a jen jednou schytali porážku.

Klíčové postavy Prostějova

Tomáš Nouza

Pětatřicetiletý matador odehrál uplynulé tři sezony v dresu českobudějovického Motoru, kde patřil mezi nejlepší hráče. Nouza se navíc může pochlubit i zkušenostmi z Mladé Boleslavi, Znojma nebo Jihlavy. V loňském ročníku nasbíral dohromady 44 kanadských bodů za 22 branek a stejný počet asistencí. Do Prostějova přišla velká persona, která jistě půjde ostatním příkladem a bude chtít pomoci jak v ofenzivě, tak v předávání hokejového know-how.

Aleš Holík

Pokud se může Prostějov na někoho spolehnout v defenzivě, je to Aleš Holík. Další velezkušený Jestřáb patří mezi ofenzivní typy a ukázal to i loni, když na své konto ve statistikách WSM ligy připsal 13 branek a 15 asistencí. V devětatřiceti letech má mužstvu stále co nabídnout a je to právě on, na koho se bude moci trenérský štáb v čele s koučem Vykoukalem opřít.

Matouš Venkrbec

Čtyři roky. Tak dlouho se po ledě prohání v prostějovském trikotu Matouš Venkrbec. Jestřábí stálice je odchovancem Olomouce a za hanáckou metropoli odehrál desítky zápasů v mládežnických soutěžích. V jedné sezoně si odskočil i do Přerova a ve dvou zápasech proháněl soupeře jako člen sestavy pardubického Dynama. A jeho největší schopnosti? Umění nezdolně deptat obranu soupeře a v důležitých momentech strhnout vítězství na stranu svého celku.

HC ZUBR Přerov

Dalo by se říct, že je to pro Slavii oblíbený soupeř. Hrdí Zubři totiž na sešívané příliš neumí. Vzájemná bilance je toho jasným důkazem. Ještě předloni dokázal Přerov červenobílému souboru alespoň jednou úspěšně vzdorovat, když v jednom ze zápasů základní části zvítězil 5:2. Ve zbylých duelech už to bylo horší.

I když byly výsledky hodně těsné, z triumfu se vždycky radovali svěřenci trenéra Razýma. Celkový účet slávisticko-zubřích střetnutí? Osm zápasů, sedm sešívaných výher, jedna prohra, celkové skóre 24:20 ve prospěch Pražanů.

Turnajové překvapení a skalpy těžkých soupeřů. Zubři v přípravě válí

Při červenobílém výjezdu na letní přerovský ZUBR Cup se tak počítalo s tím, že v konkurenci extraligisty ze Zlína a účastníka EBEL ligy Znojma budou Zubři pro Slavii nejjednodušší kořist. Očekávaný scénář se ale nakonec sehrál jinak. Přerov totiž překvapil a na pražského soka si slušně vyšlápl. Po gólové přestřelce nakonec vyhrál 7:5. Sešívaným nepomohl ani hattrick Václava Jankovského.

A rozhodně to nebyl jediný dobrý výsledek v zubří přípravě. Přerovští dokázali srazit extraligový Zlín nebo Havířov, neporadili si jen se Vsetínem a Znojmem. Mužstvo trenéra Přecechtěla těží hlavně z toho, že kádr zůstal takřka stejný. S klubem se sice rozloučil třeba Marek Sikora, jenž by mohl být citelnou ztrátou, tým byl ale vhodně doplněn jinými zajímavými tvářemi.

Soupiska se rozrostla třeba o gólmana Juraje Šimbocha, který by měl společně s Lukášem Klimešem vytvořit jednu z nejstabilnějších brankářských dvojic ligy. Z Prostějova přišel zkusit štěstí o pár desítek kilometrů dál Jakub Šlahař.

Sázka na soudržnost a sehranost se Přerovu zatím vyplácí. Přenese si dobrou formu i do soutěžního ročníku?

Obranu Zubrů v loňské sezoně hodně provětral třeba David Šafránek, jeden z nejproduktivnějších slávistů.

Klíčové postavy Přerova

Juraj Šimboch

Kvalitní brankář se vrací do známého prostředí. Loni sice působil ve Frýdku-Místku, v sezoně 2015/2016 však kromě kabiny třineckých Ocelářů nahlédl i do sestavy Přerova, v níž tehdy odehrál 35 zápasů. Zbytek ročníku a ten následující pak věnoval barvách Frýdku. Společně s Lukášem Klimešem by měli v brance rotovat a vytvořit pro útočníky soupeře neprostupnou zeď.

Roman Pšurný

Když chytí slinu, je schopný nasázet spoustu branek a přidat kupu asistencí. Jednatřicetiletý odchovanec Zlína má mezi Zubry už druhou sezonu pevné místo a důvěru ve své schopnosti náležitě splácí. Jeho spoluhráči si mohou pochvalovat výborného centra s čichem na góly.

Jiří Goiš

Další hráč ze zlínské líhně byl po většinu kariéry věrný ševcům, nebo právě Zubrům. Za oba celky odehrál množství zápasů a v osmadvaceti letech patří mezi zkušené opory. S Přerovem se navíc prokousal z druhé ligy a snad nikdo jiný tak dobře nezná místní prostředí. Uplynulá sezona se mu z pohledu bodů sice moc nepovedla. Zubři v něm ale určitě mají velkou zbraň, která může kdykoliv udeřit.

Autor Martina Kramerová
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více