Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. ledna 2004

Kučera už je zpátky na ledě se Slavií

P r a h a - Od Nového roku už si zase užívá slastného pocitu být s mužstvem při společné přípravě na ledě. V letošní sezóně stihl František Kučera sehrát jen čtyři zápasy, ten poslední 12.října s Pardubicemi navíc nedohrál. V běžném souboji u mantinelu si obnovil zranění levého ramene, ortel byl jasný – nevyhnutelná operace. Takřka dva měsíce nemohl vůbec nic dělat. Postupem času se začal zapojovat do přípravy týmu a nyní už zas dokazuje na ledě, že hokej hrát nezapomněl. Zatím však jen na trénincích a bez osobních kontaktů. “Když se nestane nic špatného, tak bych mohl po reprezentační pauze v únoru zase nastoupit,“ věří František Kučera, toužebně očekávaná posila zadních řad Slavie.

Nejzkušenější obránce mužstva musel sledovat závěr mistrovské jízdy Slavie v loňské sezóně jen z tribuny. O to větší měl motivaci a chuť do nové sezóny a možná také jedné z posledních, i když na konec kariéry ještě nepomýšlí. Stopku mu však znovu vystavilo zranění, nastoupil jen ke třem utkáním proti Třinci, v Liberci a ve Zlíně. Zprvu se zdálo, že jeho absence by nemusela být delšího rázu. Nakonec se bez extraligových bojů obešel sedm zápasů. Návrat na led ohlásil ve finálové repríze s Pardubicemi, vydržel však jen do sedmé minuty. Pak si v běžném souboji u mantinelu obnovil zranění a pozápasová diagnóza zněla hrozivě – operace je nevyhnutelná. “Poradíme se s lékaři, ale u Franty to nebude jednoduché, protože je to samozřejmě hráč, který toho má už hodně za sebou a to jeho tělo a ramena jsou opotřebovaná, což chápu. Bude těžké, aby se letos vrátil ještě na led. Nedá se nic dělat, nicméně vypadá to špatně, co jsem se dozvěděl od doktora, tak bude asi muset na operaci. To prakticky znamená, že začne zase hrát až někdy v únoru, březnu. Bude to mít hodně těžké, ale takový už bohužel je hokej,” nebyl bezprostředně po utkání s Pardubicemi přílišným optimistou “šéf“ slávistické střídačky, Vladimír Růžička. Následující vyšetření v Motolské nemocnici to jen potvrdilo.

Nejdříve se František Kučera vzdal možnosti, že by jeho potíže vyřešila konzervativní léčba a dal na radu odborníků, aby problémy už s několikrát poraněným ramenem vyřešil chirurgickým zákrokem. "Vypadá to na devadesát procent, že se to bude muset řešit skalpelem. Je to sice z časového hlediska léčby delší, ale na druhou stranu by se problém mohl vyřešit jednou provždy,“ uvažoval bývalý obránce Sparty předtím, než skončil pod skalpelem. Operaci podstoupil v nemocnici Na Malvazinkách a lékařské odhady na dobu rekonvalescence byly zhruba tři měsíce. Celou oblast ramenního kloubu měl Kučera zpočátku zafixovanou, což trvalo několik týdnů. Po rehabilitaci přišla na řadu posilovna a rotoped. Časem se i sklouzl sám na ledě a od Nového roku se zapojil do společné přípravy s mužstvem.

Zatím si rameno zvyká na zátěž, říká František Kučera

Jak proběhla operace? Obešla se bez komplikací a je vše už v pořádku?
Tak proběhlo to bez komplikací, samozřejmě teď aby jen člověk odhadnul ten správný čas, kdy se vrátit na led, aby rameno vydrželo všechnu tu zátěž, která je úplně jiná v zápase než při tréninku. Já jsem na ledě už nějakou dobu, asi čtrnáct dní, je to samozřejmě zatím bez kontaktu, ale člověk už může i střílet golfem, občas je tam i menší kontakt, tím pádem si to rameno víc a víc zvyká na zátěž. Zatím to vypadá dobře.

Jak dlouho trvala doba klidu po operaci, kdy jste nemohl nic dělat?
Tak to už si ani nevzpomenu, ale myslím že to byly až dva měsíce. Dva měsíce člověk nic nedělal, pak začalo kolo a podobné věci, pak i led.

Jak tedy vypadala vaše příprava, asi jste měl svůj vlastní program?
Na Slavii to bylo kolo a posilovna, pak když jsem se začal vracet na ten led, tak jsem vyloženě jezdil sám a dělal si různé věci. Po tréninku se mnou ještě zůstával asistent trenéra Jirka Kalous. Postupně už jsem začal trénovat i s mužstvem a dělal s nimi různá cvičení.

Během doby rekonvalescence jste moc na zápasech Slavie vidět nebyl, bylo to tak, že jste neměl příliš chuť jít se podívat, když spoluhráčům nemůžete nijak pomoct?
Určitě ten pocit není moc příjemný, a když, tak se člověk ukázal třeba ke konci utkání a potom zašel do kabiny. Bohužel ten člověk už je frustrovaný tím, že skoro celou sezónu vynechal.

Dokážete už zhruba odhadnout, kdy se vrátíte v dresu Slavie do extraligy?
Těžko říct, já bych samozřejmě chtěl, aby to bylo co nejdřív. Tam si myslím je na začátku února týdenní přestávka, takže by se dalo říct, že by se muselo stát něco špatného, kdyby to po té repre pauze nebylo.

Děkuji a přeji hlavně hodně zdraví.

První zápas po únorové přestávce (Švédské hokejové hry) hraje Slavia doma 13.2. s Kladnem. Zajímavostí je, že v dresu soupeře by se mohl po delší době ukázat útočník Martin Procházka. Diváci se tak v utkání možná dočkají návratu dvou olympijských šampionů po zdravotních peripetiích.

Autor Miroslav Votava
Nepřehlédněte
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video