Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
18. července 2003

Na stopadesát dětí prošlo letní Hokejovou školu Vladimíra Růžičky

Již pátým rokem, tradičně druhý a třetí týden v červenci, probíhá na zimním stadionu v Edenu letní Hokejová škola Vladimíra Růžičky. Vladimír Růžička - druhý nejlepší střelec naší hokejové historie a kapitán olympijských vítězů z roku 1998, propůjčil této letní hokejové škole nejen své jméno, ale každoročně jí věnuje i spoustu času. Jak taková letní Hokejová škola vlastně vypadá?

Do Edenu počátkem prázdnin tradičně míří desítky dětí ve věku žákovských kategorií, a to doslova ze všech koutů republiky. Letos jich v prvním turnusu bylo necelých čtyřicet, v druhém, který v Edenu probíhá právě nyní, pak sto pět. "Co družstvo, to kolem dvaceti dětí," dodává Vladimír Růžička. "Snažím se být s klukama na ledě co nejvíce, ale je to docela náročné," říká s tím, že absolvovat celou přípravu s dětmi nelze. "Minulý týden jsem byl sice na ledě s oběma skupinami, tento týden tu ale máme pět skupin a každá z nich chodí dvakrát denně na led. Kdybych měl opravdu absolvovat všechno, tak to je deset hodin na ledě a to se nedá vydržet."

Vladimír Růžička na to samozřejmě není sám. Pomáhá mu celý realizační tým v čele s Danou Soldánovou a Jiřím Kalousem. V týmu mimo jiné pracují i asistenti a vedoucí, kteří se o děti starají jak na ledě, tak i mimo něj. O to více času pak Vladimíru Růžičkovi zbývá na práci s dětmi. "Snažím se," říká a během rozhovoru si zavazuje brusli, aby stihl další odpolední trénink omladiny. "Sem tam si vystřelím na brankáře, ukážu nebo vysvětlím, když se mi něco nezdá. V podstatě na to jen dohlížím."

Zájem o letní hokejovou školu je značný, a to i díky internetovým stránkám, na nichž jsou veškeré informace každému volně k dispozici (www.puk.cz). Podle Vladimíra Růžičky se mnozí z těch, kteří už letní hokejovou školu jednou absolvovali, po roce zase vrací, a nejen to, přivedou s sebou i kamarády. "Pět let to provozujeme a všichni jsou s tím zatím spokojeni," říká mistr světa z roku 1985 a dodává, že podmínky ze strany organizátorů de facto žádné neexistují. Přesto je dobrým zvykem, že ti, co se do školy hlásí, umí bruslit a mají chuť hrát hokej. "To je možná tak trochu podmínka a je dobré, že sem jezdí děti, které umějí bruslit. My tady děti učíme hokej, ne bruslení."

Kompletní týdenní program zahrnuje dvakrát denně skupinový či dělený trénink na ledě a dvakrát denně trénink i mimo led. Děti se tak věnují nejen vedení kotouče či střelbě, ale také silové průpravě, strečinku či aerobiku. Cílem týdenního pobytu je tak předat dětem co nejvíce zkušeností a co nejvíce je naučit, nikoliv tedy hledat talenty. Proto je součástí kurzu i psychologická průprava. "Učíme děti hrát hokej a snažíme se jim vysvětlit, jak vylepšit techniku bruslení," dodává Vladimír Růžička.

A mladí jej rozhodně poslouchají. Přitom mnozí z nich Vladimíra Růžičku coby excelentního hokejistu neznají a ani znát nemohou. Když před třemi lety s hokejem coby hráč končil, byly mnohým z nich pouhé tři čtyři roky. "Samozřejmě, oni mě třeba neznají, ale rodiče o mně něco vědí a proto je sem i dávají. Jsou tu ale i kluci starší, ročník 1989, ti si už leccos pamatují," říká Růžička a dodává, že důležité je vždycky rozhodnutí rodičů, kteří děti na letní hokejovou školu přihlašují. "Ti ty kluky do těch škol dávají, ti nějakou představu o tom, jak by ta škola měla vypadat, kdo by ji měl vést, mají. Takovýchto škol v republice funguje mnoho a my jsme rádi, že se těm dětem u nás líbí a že se sem zase po roce rády vracejí," dodává hokejová legenda a vyjíždí předávat své zkušenosti dětem.

Fotografie

Foto: © Michael Mareš


Hemžení na ledě


Porada u mantinelu


Mladí hokejisté sledují za účasti Vladimíra Růžičky pokyny


Láďa sleduje přípravu


Hokejová škola v Edenu

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 30.4.2024

Na Slavii nám dali volnost, pochvaluje si Curran. Je to můj domov, říká Poletín

Útočníci Maxmilian Curran (vpravo) a Tomáš Poletín jsou dvěma ze čtyřmi reprezentantů na MS do 18 let, kteří mají slávistickou minulost. Curran loni dokonce nastoupil do dvou utkání A-týmu, Poletín ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.4.2024

ZA POSTUPEM: Z karavanu do extraligy

Lepší sezonu si vysnít nemohl. Po letech se napevno vrátil do Slavie a juniorům vychytal postup do extraligy. Gólman Jiří Tesař odchytal většinu zápasů a jednoznačně ovládl brankářské statistiky. ...

Číst více
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více