Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
13. července 2019

Změny u juniorů: končí povinná nadstavba a hráči na výjimku

Celou řadu změn uvidíme v blížící se sezóně v nejvyšší juniorské soutěži, DHL Juniorské lize akademií, v níž nastupují i slávističtí mladíci. Co konkrétně se změní?

Nejvyšší mládežnickou soutěží bude v nadcházejícím ročníku DHL Juniorská liga akademií. V ní se potká 19 týmů - 17 týmů se statusem Akademie Českého hokeje, Olomouc a rakouská akademie Red Bull Salzburk.

V původním herním programu se počítalo jako s hracími dny především se čtvrtky a sobotami, vše se ale nakonec změnilo. Účastníky čeká méně cestování – vytvořili územní dvojíce a každý absolvuje o herním víkendu domácí dvojutkání, nebo naopak trip ke dvěma zápasům na led soupeřů.

Devatenáct týmů nebude rozdělených do skupin ani se v polovině nerozpůlí na silnější a slabší část. Střetnou se všechny mezi sebou dvoukolově každý s každým, jednou doma a jednou venku. To znamená 36 utkání.

Mezi opory juniorů v sezóně 2018/19 patřil Jaroslav Brož.

I poté bude mít šanci na titul šestnáct mužstev – jen nejslabší tři dohrají soutěž čtyřkolově mezi sebou, přičemž všechny získané body se jim budou započítávat.

Ostatní čekají podobně jako v uplynulé sezoně skupiny o účast v play off, ovšem dvakrát delší. Týmy na 1., 8., 9. a 16. místě utvoří skupinu A, týmy na 2., 7., 10. a 15. místě skupinu B, týmy na 3., 6., 11. a 14. místě skupinu C a týmy na 4., 5., 12. a 13. místě skupinu D.

Výsledky z první části se do „osmifinálových“ skupin nepřenášejí, ale znovu budou mít vliv na bonifikační body: Nejlépe nasazený tým v každé skupině (1.–4.) dostane k dobru šest bodů, druhý nejlépe nasazený (5.–8.) tři body. Ve skupinách se celky utkají čtyřkolově a po dvanácti zápasech postoupí nejlepší dva z každé skupiny do play off.

Zápasy bez povinné nadstavby

Ve vyřazovacích bojích přichází další změna – hned od čtvrtfinále se bude hrát pouze na dvě vítězná utkání. Nasazení do play off bude určeno stejně jako letos, podle bodů se seřadí týmy z prvních příček a za nimi týmy z druhých příček. Následně utvoří dvojice 1–8, 2–7, 3–6 a 4–5.

Ve čtvrtfinále a semifinále se první utkání bude hrát na ledě hůře postaveného týmu, druhé a případné třetí pak na ledě lépe postaveného. Ve finále ovšem přijde změna, první a případné třetí utkání hostí lépe umístěný a druhé utkání hůře umístěný.

Základní část DHL Juniorské ligy akademií vypukne v pátek 6. září. Titul obhajují hráči Třince, slávisté se na úvod střetnou doma s Chomutovem.

Slávističtí junioři skončili v uplynulém ročníku ve čtvrtfinále proti Chomutovu.

Dlouhodobá fáze ligy vyvrcholí 25. ledna, následující týden odstartují osmifinálové skupiny (tam už se bude hrát povětšinou čtvrtek – sobota) a také skupina o umístění (pátek – neděle). Play off startuje 17. března, mistra poznáme 31. března či 2. dubna.

K několika změnám dochází v rámci samotných utkání. Zápasy rozhodnuté po šedesáti minutách už nebudou mít dodatečnou nadstavbu o čtvrtý bod. Pokud duel skončí remízou, následovat bude pětiminutové prodloužení tři na tři, případně nájezdy s pěti exekutory na každé straně.

Prodloužení v zápasech play off může trvat až deset minut, týmy nastoupí se čtyřmi hráči. Bitvy o titul mistra republiky začnou 17. března a vyvrcholí 31. března, nebo 2. dubna.

Poslední změnou je konec hráčů „na výjimku“, nastupovat tedy mohou pouze hokejisté ročníku 2000 a mladší. Do každého utkání pak smí tým nasadit maximálně jednoho cizince, na rozdíl od loňských dvou. Cizincem nesmí být brankář.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více