Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
16. října 2004

V týmu je pohoda, ale nesmíme se tím uspokojit

P r a h a - V posledních dnech je ve Slavii nebývalá pohoda. Pod taktovkou útoku Pálffy – Stümpel – Vlasák slávisté vyhráli nad Karlovými Vary 3:0 a prodloužili tak domácí neporazitelnost v Sazka Aréně. Důvod ke spokojenosti měl i gólman Petr Franěk, který vychytal proti svému bývalému klubu první nulu sezóny. Ve svém prozatím posledním utkání za Slavii se blýskl Žigmund Pálffy, vstřelil dvě branky a na třetí přihrál Stümpelovi. Hned po utkání ale spěchal pryč, příští tři týdny bude pomáhat Skalici ve slovenské lize. ”Určitě je to škoda, ale věřím, že dokážeme vyhrávat i bez něj,” řekl na téma dočasné ztráty svého parťáka z útoku Jozef Stümpel.

Zajímavý byl páteční zápas především pro slávistického brankáře, Petra Fraňka. Po příchodu do Slavie se totiž poprvé v extralize postavil do brány proti svým bývalým spoluhráčům. ”Už jsem proti nim chytal v přípravě, ale mistrovský zápas to byl první. Vůbec na to ale nekoukám, že jsou to Vary. Chci vyhrát každý zápas a v každém zápase podat maximální výkon,” nedával znát na sobě větší emoce, ale jak už několikrát v minulosti prohlásil, na působení v západočeském klubu má pěkné vzpomínky.

V utkání si docela zachytal, vyřešil několik ošemetných situacích a shu-tout určitě nebyl z kategorie lacinných. ”Vůbec to nebylo jednoduché, Vary mají letos vynikající mužstvo, dokázaly to třeba i ve Zlíně, kde prohrály nešťastným gólem. A vyhrály např. ve Vítkovicích. Dneska předvedly dobrý výkon, nemají se za co stydět.” Určitě mu však nevadilo, že se mohl radovat z vítězství a jako bonus z vychytané nuly. První v sezóně. ”Samozřejmě každá nula těší, ale pro mě je důležité vítězství,” má jasně srovnané priority. Výhra nad bývalým klubem se neobejde bez zvláštních poplatků. ”Už jsem prémie zaplatil do kasy. Bude to snad stejné i s nulou,” usmíval se.

Už od úvodu sezóny Petr Franěk chytá ve výtečné formě, je velkou jistotou a i díky jeho výborným zákrokům si Slavia poradila s houževnatým soupeřem z lázeňského města. Dalším hrdinou utkání byl slovenský střelec Žigmund Pálffy, autor dvou branek a jedné nahrávky. Další zápasy ve Slavii však přidá až po listopadové reprezentační přestávce, na tři týdny si totiž odskočí do Skalice. ”Samozřejmě, že nám může hodně chybět, rozehrál se, dává góly a hraje výborně,” je si vědom ztráty Petr Franěk. Slavia má však i tak silný a zkušený tým, který by si s tím měl poradit. Navíc se v současné době veze na vítězné vlně, to se hned hraje lépe. ”Je to znát, že jsme ve větší pohodě než když jsme byli ze začátku kolem desátého místa. To byl na nás větší tlak a museli jsme. Teď můžeme hrát uvolněnější hokej a to nám myslím vyhovuje.”

Slavia stále stoupá tabulkou výše, po zaváhání Liberce je po 13.kole už na třetím místě. Vhod přišla i domácí série tří zápasů v řadě. Zatím jsou slávisté stoprocentní a v neděli je čeká poslední Jihlava. ”Já osobně nekoukám, kdo proti nám stojí, ale určitě je to velká šance udělat šňůru tří výher doma a odpoutat se od ostatních.” Podle předpokladů si na utkání s Karlovými Vary nenašlo cestu do Sazka Arény tolik diváků jako třeba na Znojemské Orly. I tak jsou zatím domácí návštěvy pro Petra Fraňka příjemnou zprávou: ”Je to znát, když přijde polovina než jindy, ale myslím, že byla i tak dobrá atmosféra. Když budou chodit lidé na zápasy dál, bude to dobré.”

Jozef Stümpel: Po dvou gólech jsme hráli víc na jistotu

Zápas se dobře hodnotil i v současnosti nejproduktivnějšímu hráči Slavie, Jozefu Stümpelovi. Nemohlo mu však ujít, že v zápase potkalo slávisty několik hluchých chvilek. ”Nehráli jsme až tak dobře, Vary bojovaly a nedaly nám nic zadarmo. Nevycházela nám hra tak, jak bychom si představovali.” Tradičně se Slavii povedl úvod zápasu, už ve 2.minutě vstřelil první gól Pálffy, na který navázal ještě do konce první třetiny Stümpel. Od Varů se čekala především hra na jistotu, pečlivě bránit a vyrážet do nebezpečných brejků. Od stavu 0:2 jim ale nezbývalo nic jiného než se tlačit dopředu. Naopak slávisté mohli hrát v klidu, diváky tak zápas asi příliš nenadchnul. ”Ze začátku jsme čekali, že budou víc bránit, ale snažili se nás napadat a vytvořili si pár dobrých šancí. Naštěstí se nám povedlo dát dva rychlé góly a potom jsme hráli víc na jistotu. Ale ne zas tak, abychom se museli bát o výsledek.” Až do třetího gólu ale nebylo o ničem rozhodnuto, už jednou slávisté takhle málem ztratili zápas s Třincem. Taky vedli po dvou třetinách dva nula. Nic podobného už ale Slavia nechtěla připustit. ”Ne, na to jsme vůbec nemysleli, to už bylo dávno. Mysleli jsme jen na dnešní zápas a chtěli ho dotáhnout do vítězného konce,” odmítal obavy o výsledek Jozef Stümpel.

Báječně vyšel zápas útoku “Králů”, především druhý a třetí gól byl důkazem, jak může být hokej krásný. V 16.minutě se po otočce Pálffyho a přihrávce dostal k puku Stümpel, už se zdálo, že skončí s pukem za bránou, ale rodák z Nitry předvedl, jak chytrým hráčem je a u první tyčky pokořil Zdeňka Šmída v karlovarské svatyni po efektní kličce. Šest minut před koncem pak předvedl celý útok hezkou kombinaci, na jejímž konci stačilo Pálffymu jen nastavit hůl do přihrávky Vlasáka. Diváci si v tu chvíli mohli jen postesknout, že Pálffy na čas Slavii opustí a elitní řada se rozpadne. ”Určitě je to škoda, ale věřím, že všichni zabereme a dokážeme i bez něj vyhrát co nejvíc zápasů,” nechal se slyšet dlouholetý Pálffyho parťák z útoku, Jozef Stümpel.

Pohromadě sehráli všichni tři celkem čtyři zápasy, kromě zápasu s Vary zářili ještě proti Vítkovicím. ”Dneska nám vyšel zápas, ale příště vyjde zas jiné pětce. Myslím, že pokud nám to půjde takhle dál a budeme vyhrávat, tak bude všechno fajn.” Během reprezentační pauzy v listopadu se Pálffy zas vrátí do Slavie, pokud tedy bude ještě trvat výluka v NHL, což se zdá jako více než pravděpodobné. Jak už říkal na jejich adresu Vladimír Růžička, budou ještě lepší. Podobného názoru je i vůdce útoku: ”Jde nám to dobře, ještě se sehráváme s Tomášem, ale věřím, že to půjde ještě líp.” Trenéři už mají připravené varianty, koho dát dočasně do útoku místo Pálffyho. Jednou z nich by mohl být přesun Vlasáka na pravé křídlo, na druhou stranu by se pak postavil uzdravující se Marek Tomica.

V týmu vládne po čtvrtém vítězství v řadě pohoda, se současným třetím místem v tabulce může vládnout spokojenost. ”Určitě je trošku pohoda v týmu, ale nesmíme se tím uspokojit. Musíme přistupovat ke každému zápasu stejně, naplno. Víme, že nás čeká v neděli Jihlava, což bude asi podobný soupeř jako Vary. V Jihlavě jsme zápas nezvládli, tak se to budeme snažit odčinit a zahrát co nejlépe, abychom zas vyhráli a pokračovali v získávání bodů,” láká Jozef Stümpel diváky do ochozů na zápas s Jihlavou, posledním týmem extraligy. Slávisté mají Dukle po předchozí prohře 2:6 na Horáckém stadionu hodně co vracet.

Zdeněk Šmíd o gólu Jozefa Stümpela: Spolknul jsem mu to

V karlovarské brance nastoupil Zdeněk Šmíd, muž dobře známý i slávistickým fandům. V loňské sezóně působil ve Slavii na hostování z Plzni, odkud přišel výměnou s Alešem Krátoškou za Romana Málka a nebýt zranění, možná stál v brance Slavie i v play-off na cestě do finále. Před letošní sezónou se ve Varech sešla trojice kvalitních brankářů. V obrovské konkurence zatím nejlépe obstál právě Zdeněk Šmíd a stal se jedničkou týmu. Dobrý výkon podal i v Sazka Areně, překonaly ho jen slovenské hvězdy Pálffy se Stümpelem.

Dnes jsi vlastně nastoupil proti svému bývalému klubu, vloni jsi část sezony, respektive její závěr, odchytal právě v dresu pražské Slavie. Jak se ti dnes chytalo?
Samozřejmě, že dobře se mi nechytalo, když jsme prohráli, ale jinak před zápasem jsem se na utkání těšil. Ve Slavii jsem vloni prožil čtvrt nádherného roku. Slavie je špičkový klub, určitě jsme se těšil na kluky, pozdravili jsme se. Bohužel jsme ale dnes prohráli, i když si myslím, že jsme odehráli velmi dobrý zápas. Měli jsme i šance, ale ukázalo se, že zápas rozhodují takové osobnosti, jako jsou Pálffy a Stümpel, a ty my momentálně ve Varech nemáme. Ukázalo se, že ty hvězdy nejsou hvězdami jen tak nadarmo.

Byl jsi oproti jiným zápasům tentokrát více namotivovaný? Přece jenom, hrál jsi proti svému bývalému zaměstnavateli...
Ne, to určitě ne. Já jdu do každého zápasu s cílem získat maximální počet bodů. Je mi úplně jedno, jestli se připravuji na Slavii nebo třeba na Jihlavu. Ale přiznávám, že jsem se sem tak nějak i těšil, protože tady ti lidé, co se kolem hokeje točí, jsou skvělí. Proto jsem se sem těšil.

V čem vidíš hlavní příčinu, že se vám ani jednou nepodařilo skórovat?
Nevím, myslím si, že jsme měli šance, ale nedali jsme je. Domnívám se, že jsme i měli více střel než Slavie, odehráli jsme tu sympatický zápas, ale prostě někdy už takový hokej je. Například v Jihlavě nám to tam napadalo, dneska jsme zase bohužel gól nedali. Musíme to hodit za hlavu a jet do Třince, kde bude pro nás další důležitý zápas, a pokusit se tam získat nějaký bod.

Dnešní zápas v podstatě rozhodla dvojice slovenských útočníků Žigmund Pálffy – Jozef Stümpel. Jeden z gólů byl tak trochu možná kuriózní, to byl ten druhý od Jozefa Stümpela, který tě oklamal a zasunul do prázdné branky. Jak jsi tu situaci viděl ty?
Tam Pálffy nahrával zpoza branky a já jsem chtěl povyjet, protože Stümpel to měl na střelu, ale on to udělal opravdu chytře, asi jsem možná neměl tolik vyjíždět. Spolknul jsem mu to.

Mimochodem, i přes prohru jsi asi dnes karlovarské příznivce rozhodně nezklamal, mimo jiné jsi vychytal Tomáše Vlasáka a minutu poté jsi vyrazil i Dudovu tutovku. Došlo během hry na hecování z obou stran? Stačili jste si na ledě něco s bývalými spoluhráči říct?
To ne, tam se člověk soustředí na hru, na to čas není.

Spolu s tebou se v dresu karlovarské Energie objevili i hostující ex-slávista Aleš Krátoška či Petr Míka, také bývalý kmenový hráč Slavie, hecovali jste se nějak?
Samozřejmě jsme vypsali prémie, protože každý se chce proti bývalému klubu vytáhnout. Je škoda, že se to nepodařilo. Já si myslím, že dneska jsme ale tady podali výborný výkon, hráli jsme obětavě, prostě škoda. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát.

Přestože jsi v týmu Slavie zažil konce minulé sezony i finále play off v Sazka Aréně, neokusil jsi atmosféru zápasu coby brankář. Jak se ti tady dnes chytalo? Nerozptylují tě ty všechny možné reklamy a audiovizuální efekty?
Ne, mě to nerozptyluje, prostě se člověk musí soustředit na puk. Myslím si, že pro celý hokej je to jenom dobře, když jsou takovéto haly. Samozřejmě Slavii závidíme, že má takový krásný stadion a je to super tady hrát. I pro ty diváky je tady výborné zázemí, všechno super.

Dnes tady bylo relativně málo diváků, jen něco přes pět tisíc. Někteří diváci přijeli povzbuzovat až z Varů. Stačil jsi to zaregistrovat?
Určitě, ve Varech máme výborné fanoušky, slyšeli jsme je a jsme rádi, že i v pátek vážili cestu na Slavii. Pomáhali nám, děkujeme jim za to, že nám tady vytvořili výbornou atmosféru.

V neděli jedete do Třince, myslíš si, že s podobným výkonem máte šanci tam uspět?
Slavie má dnes podle mne nejlepší tým v extralize. Pokud NHL nezačne, tak Slavia je jasný aspirant na titul. A my jsme dnes s nimi odehráli poměrně vyrovnanou partii, takže když se budeme držet této hry, tak ani v Třinci nejsme bez šancí. Musíme ale hrát stále tu naši hru, odpovědně zezadu. Je jasné, že nikdo nemohl čekat, že přijedeme na Slavii a pojedeme desetkrát za zápas nájezd na bránu. Slavia má výborný tým, ale já si myslím, že jsme na ty naše možnosti tady předvedli výborný výkon se spoustu šancí. Kdybychom možná dali rychle kontaktní gól na dva jedna, ty šance tam na to byly, tak ten zápas zase mohl vypadat trošku jinak. Ale to se v hokeji stává. Musí se to prostě hodit za hlavu. Dneska jsme možná měli smůlu, v Třinci zase můžeme naopak mít štěstí.

Stačil sis všimnout, že na druhé straně v brance stojí Petr Franěk, tvůj bývalý kolega ze Slavie a z Karlových Varů? Stáli jste už takhle někdy proti sobě?
Já jsem si proti Petrovi zachytal akorát s Plzní, když byl Petr ještě ve Varech. Ano, je to takový kuriózní případ, máme na sebe štěstí. Samozřejmě, že jsme se na ledě pozdravili.

Autor Miroslav Votava, Michael Mareš
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 11.5.2024

Návrat do Edenu? Hned mi naběhly vzpomínky, svěřuje Šťovíček

V 1. lize hrál Martin Šťovíček proti Slavii vždy jako soupeř, přesto je jeho nové angažmá v Edenu návratem do známého prostředí. „Do Slavie jsem přišel z Benátek v šesté třídě s bráchou a strávil ...

Číst více
A-TÝM 10.5.2024

Do Edenu se vrací známá tvář, obranu vyztuží Václav Veber

V letech 2020-2022 odehrál na Slavii téměř stovku zápasů, teď se po dvou sezonách vrací zpět. Obránce Václav Veber, který má za sebou svůj první kompletní extraligový ročník, se stává šestou posilou ...

Číst více
A-TÝM 9.5.2024

Perspektivní obránce Fabien Kočí další posilou Slavie

Nejmladší z předsezonních posil je jedenadvacetiletý obránce Fabien Kočí, jenž přichází do Edenu z Jihlavy, kde ukázal v posledních dvou letech svůj potenciál. Od nové sezony ho bude rozvíjet v ...

Číst více
ZPRÁVY Z KLUBU 9.5.2024

Vzniklo Sdružení prvoligových klubů, Slavia má zastoupení v představenstvu

Sdružení prvoligových klubů ledního hokeje je v činnosti od začátku května a jeho cílem je sportovní, finanční i mediální rozvoj I. ligy ČR za vzájemné spolupráce všech prvoligových klubů a Českého ...

Číst více