Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
OHLASY
30. srpna 2007

Oslabená Slavia neoslnila, ale ani nezklamala

P r a h a - V úterý 28. srpna večer se ve vysočanské Sazka Areně hrálo zajímavé utkání. K přátelskému zápasu před zcela prázdným hledištěm tady proti sobě nastoupily týmy Slavie a Havlíčkova Brodu. Přinášíme ohlédnutí za zápasem a komentáře trenérů obou stran.

Slavia postrádala čtyři hráče základního kádru - reprezentanty Tomáše Žižku, Romana Červenku a Jakuba Sklenáře, pro zranění nenastoupil ani obránce Jiří Vašíček. Proto si Slavia k přátelskému zápasu se svým farmářským týmem z Havlíčkova Brodu stáhla obránce Ondřeje Staňka.

Slavia v úvodu zápasu s Havlíčkovým Brodem bojovala v podstatě sama se sebou, a také s užším hřištěm. Vladimír Růžička nechal před sezonou upravit rozměry ledu v Sazka Areně na šířku 26 metrů a délku 60 metrů. "Chtěli jsme tím v Sazka Areně vytvořit lepší domácí prostředí," řekl Vladimír Růžička před zápasem. Jenže zúžené hřiště více svědčilo hostům, ti se po ledě pohybovali doslova jako ryba ve vodě. Svoji aktivitu korunovali hned ve 14 vteřině zápasu vedoucím gólem.

Pak už domácí zpozorněli a pochopili, že utkání nebude tak tréninkové, jak si asi představovali. Šlo minimálně o prestiž. Na jedné straně stála zkušenost a síla, na straně druhé snaha předvést se kouči Slavie. Přece jenom, hráči z farmářského klubu se chtěli před očima trenéra Růžičky vytáhnout. Slavia už ale hostům z Havlíčkova Brodu více nepovolila, byť první třetinu sehrála opravdu prachbídně. "My jsme tu první třetinu neodehráli vůbec dobře, možná i pod dojmem toho, že přijel slabší soupeř," zlobil se po utkání asistent Jiří Kalous. Slavia nedokázala využít ani přesilovou hru při vyloučení hostujícího Aleše Kreuzera na dvě minuty za hákování.

Ve druhé třetině už byla Slavia lepším týmem, za havlíčkobrodským brankářem Stanislavem Nerudou zazvonila po střele Davida Hrušky, ale tato i další příležitosti zůstaly nevyužity. Stejně tak selhali střelci Rebelů, kteří nedokázali potrestat vyloučení dvou hráčů Slavie: Karola Slobody (podražení), respektive Pavla Kolaříka (držení protihráče). To hosté seděli na trestné lavici hned třikrát. Mimo jiné slávistům nabídli i 81 vteřin trvající přesilovou hru pět na tři. Tu sice domácí neproměnili, ale pouhé dvě vteřiny po návratu vyloučeného Miloslava Čermáka zásluhou Vladimíra Růžičky juniora v početní výhodě pět na čtyři alespoň vyrovnali.

Nejatraktivnější byla nakonec třetí třetina, závěr dokonce přinesl drama v podobě Tomicovy vyrovnávací branky pouhých 39 sekund před koncem základní hrací doby. Pokud by v hale byli diváci, určitě by je závěr zápasu musel zvedat ze sedadel, tak napínavé to nakonec bylo. Shrňme tedy třetí třetinu z pohledu statistik.

Shrnutí třetí třetiny

43.51 Jaroslav Borůvka, 2 minuty držení protihráče, Slavia nepotrestala

47.12 Jaroslav Borůvka přihrává Ladislavu Kubešovi na druhý gól Rebelů a ti se podruhé v zápase ujímají vedení - 1:2.

48.15 Igor Rataj putuje na trestnou lavici za faul kolenem na Lukáše Endala. Také hosté nabídnutou přesilovou hru nedokáží využít.

51.17 Ale sám postižený Lukáš Endál (po návratu Igora Rataje z trestné lavice) překonává Vitali Taskinena v brance Slavie podruhé a hosté už vedou rozdílem dvou gólů - 1:3

53.10 Na trestnou lavici putuje Roman Němeček (držení protihráče), Slavia sedm minut před koncem třetí třetiny prohrává rozdílem dvou gólů a ještě hraje v oslabení (!), ale hosté ani tuto početní výhodu nevyužijí.

57.33 Naopak skórují domácí. Necelé dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny Slavia zásluhou Marka Tomici snižuje na rozdíl jednoho gólu - 2:3. Slavia cítí příležitost a vrhá se do mocného finiše.

58.58 Pomůže jí k tomu i útočný faul Ladislava Kubeše, který dostává 2 minuty za vražení (Michala Supa) hráče na hrazení.

59.21 Slavia stahuje brankáře a v následné power play vyrovnává - Hlavačka přihrává a Marek Tomica podruhé v zápase, pouhých 39 vteřin před koncem třetí třetiny, skóruje. Zápas v základní hrací době končí 3:3 a prodlužuje se.

Prodloužení

60.12 Hned v úvodu prodloužení (každé mužstvo nasazuje čtyři hráče) fauluje Hlavačka Kubeše a Slavia jde do tří.

61.26 Taskinen zachránil Slavii, když skvěle vychytal Tibora Vargu.

62.12 Přesilovka hostů končí, Slavia zvyšuje obrátky.

63.44 Zápas končí: Igor Rataj usměrní Hlavačkovu přihrávku za Suchanova záda a Slavia tak po necelých 64 minutách hry vítězí.

Tréninkové samostatné nájezdy

Trenéři obou týmů se poté ještě domluvili na samostatných nájezdech po pěti hráčích na každé straně.

Jako první jel Jaroslav Bednář a svůj nájezd zakončil chytrou střelou k tyči - 1:0

Za Havlíčkův Brod jako první jel Jan Dušátko a také on, střelou mezi betony, svoji šanci proměnil - 1:1

Marek Tomica se pokoušel o hattrick (Marek byl autorem dvou gólů v základní hrací době), ale klička do bekhendu mu nesedla - 1:1

Rovněž Martin Ondráček svůj pokus o blafák nedotáhl do konce - 1:1,

Jako třetí jel za domácí Roman Němeček a střelou po ledě překonal Suchana podruhé - 2:1

Za hosty se pokusil poté vyrovnat Ladislav Kubeš, ale na Taskinena nevyzrál - 2:1

Stejně tak jako Michal Sup na Jaroslava Suchana - 2:1,

Naopak Aleš Kreuzer se nemýlil a srovnal na 2:2

K puku se jako poslední slávista postavil Igor Rataj, který střelou mezi betony opět Slavii vrátil vedení - 3:2

Za hosty měl vše v rukách Lukáš Sobotka, puk z jeho nakonec hokejky uvízl "neviditelně" v Taskinenovi výstroji, takže hlavnímu rozhodčímu chvíli trvalo, než jej objevil a rozpažil. Stav skóre se už neměnil, Slavia i na samostatné nájezdy zvítězila těsně poměrem 3:2.

Ohlasy po zápase

Jiří Kalous (HC Slavia Praha): "Na hře bylo znát, že se hrálo na užším hřišti. Na vše bylo méně času, proto bylo na ledě i hodně osobních soubojů. Samozřejmě, že je obtížnější se na tomto hřišti prosadit. Zabere nám nějaký čas, než si na to zvykneme."

Luboš Sláma (Havlíčkův Brod): "Myslím si, že jsme odehráli výborný zápas, že ti kluci dodržovali ty pokyny, které jsme si řekli. Ale na konci zápasu jsme udělali chybu v podobě útočného faulu a pustili jsme Slavii zbytečně do přesilovky, kterou ona dokázala využít."

Kalous: Ze zápasu jsme si odnesli velmi cenné poznatky

Mně tak trochu připadalo, že hráči Havlíčkova Brodu se v úvodu zápasu na ledě pohybovali jako doma, na rozdíl od domácí Slavie, která už více než týden v Sazka Areně trénuje?
"Měl jsem ten samý dojem. První třetinu jsme neodehráli vůbec dobře, možná pod dojmem toho, že přijel slabší soupeř. Hráči to asi malinko podcenili, ale na to se nemůžeme v žádném případě vymlouvat. První třetina skutečně z naší strany nebyla dobrá, ale pak jsme se zvedli. Jak říkám, hra je jiná a právě z toho důvodu hrajeme ty přípravné zápasy tady."

Ovlivnilo vaši hru a průběh zápasu to, že tady nebyli diváci?
"Ne, to si nemyslím. Bylo to pouze tréninkové utkání a z tohoto pohledu to svůj účel splnilo."

Přesto, ještě tři minuty před koncem třetí třetiny jste prohrávali 1:3. Neříkali jste si, kde se stala chyba? Nebo to bylo pouze v přístupu hráčů, kteří "zabrali" až v závěru zápasu?
"To si v žádném případě nemyslím, to nebylo o tom, že by hráči nechtěli, ale proto, že jsme v poslední třetině udělali dvě hrubé chyby. Prostě i to se někdy stane a od toho tady jsou právě ty přípravné zápasy. Takže přestože to bylo pouze tréninkové utkání, svůj význam mělo, odnesli jsme si z něj velmi cenné poznatky a i sami hráči si vyzkoušeli, jaké to je hrát na užším hřišti. A o to nám především šlo."

Sláma: Užší hřiště? Myslím si, že to je dobrý tah pro zatraktivnění hokeje

Ještě tři minuty před koncem třetí třetiny jste vedli o dva góly, proč jste zápas nedotáhli do vítězného konce?
"Jak už jsem řekl, srazil nás zbytečný útočný faul a na druhou stranu jsme začali hrát pasivně. Je to i tak trochu o koncentrovanosti hráčů ke konci zápasu a také o tom, že jsme se začali bát o výsledek."

Co říkáte rozměrům hřiště?
"Určitě je to znát, je tam málo místa u branky, dá se rychle vyjet před bránu. Když hráči udělají chybu, tak ta může být strašně rychle potrestána. Myslím si, že to je dobrý tah pro zatraktivnění hokeje. Určitě bude padat více branek. Hráči mají na všechno strašně málo času, musí dávat puk rychleji od sebe a ta hra je pak rychlejší a padá více gólů. To, si myslím, že bude pro diváky atraktivnější."


Foto: Michael Mareš

Posunuté mantinely
Posunuté mantinely

Střídačka
Střídačka Slavie

Vyloučený Slávista Sloboda
Karol Sloboda na trestné lavici

Autor Michael Mareš
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více