Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
6. května 2008

Adam Svoboda: Kryl jsem se před Rusáky

Q u e b e c - Je to jeho čtvrté mistrovství světa v řadě. Takovou sérií se nikdo druhý v týmu, který letos reprezentuje Českou republiku, pochlubit nemůže. "Vidíte, to ani nevím," směje se Adam Svoboda. Slávistický gólman zažil bouřlivé oslavy titulu a pak už zase musel s plnou polní do boje. Kouč Hadamczik jej povolal do kádru pro světový šampionát. V nedělním duelu s Itálií bude z pozice trojky krýt záda Marku Pincovi. Milan Hnilička dostal volno.

Jak si užíváte pobyt v Kanadě?
Stejně jako mistrovství před tím. Určitě ve mě převažuje optimismus, že jsem se sem dostal. Navíc je to letos v Kanadě a to se člověku nepoštěstí každý den, být na takové akci.

V pozici třetího gólmana je to tedy pro vás spíše příjemná dovolená, ne?
To zase ne. Každý den jsou tréninky a člověk se musí udržovat v kondici. Hlavně se snažím dělat to, co vždycky. To znamená pohodu a srandu.

Máte za sebou tři účasti na světovém šampionátu, ale ani jednou jste nebyl jednička. Vedete si v tomto ohledu nějaké statistiky?
To ne. Jednou jsem byl druhý brankář, jinak vždycky třetí. Co nám ale říkal trenér, tak proti Itálii by měl chytat Marek Pinc a já bych měl být pro tenhle zápas dvojka.

Existuje tedy možnost, že byste mohl zasáhnout do hry...
To ano, ale zatím nemá cenu to řešit. Kdyby to náhodou nastalo, tak pak o tom teprve můžeme mluvit.

Ještě v polovině května jste bouřlivě oslavoval se spoluhráči zisk titulu. Je těžké přepnout zase zpátky na tvrdý režim, když člověk ví, že ho čeká mistrovství světa?
Není. Titul a oslavy byly parádní. Všechno bylo hektické, úžasné, prostě impozantní. Samozřejmě jsme slavili, ale také jsme jen lidi a nikoliv stroje, takže to nešlo donekonečna. Pak mi zavolal trenér, jestli bych nepřijel, což mě potěšilo. Mezi tím jsem vlastně nebyl čtyři dni na ledě a to není taková doba, aby se nedalo rychle navyknout zpátky.

Ze Slavie jsou na světovém šampionátu dva hráči. Vy a útočník Jakub Klepiš. Není to trochu málo, na to že jste vyhráli titul?
Kdyby se Bedýnka (Jaroslav Bednář) dohodl s trenérem na pozici v týmu, tak by tu určitě byl. Měl ale také naplánovanou operaci ramene, takže se nakonec rozhodl mistrovství nezúčastnit. Tomáš Žižka měl zlomený prst, což je další kluk, který by tu mohl být. Nakonec jsme tady aspoň my dva.

Vy jste se zúčastnil šampionátu ve Vídni, Rize a Moskvě. Dá se mistrovství konané v Kanadě s těmi předchozími srovnat?
Když jsme byli v Montrealu, tak to na člověka dýchne. Je to hokejové město. Co se týče celkové atmosféry, tak ta je ale všude stejná.

První dvě utkání jste sledoval z tribuny stařičké haly Colisée Pepsi. Nebolely vás z dřevěných sedaček záda?
(smích) Záda ani ne, ale minulý zápas jsme byli v sektoru, kde byli samí Rusáci. Tak jsme si zakrývali vlaječku na bundě, abychom nedostali po hubě. (smích)

Autor Tomáš Zetek
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více