Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
25. května 2008

Bob Sweeney: Rosie předváděl v Bostonu neuvěřitelné kousky

Obrovitý útočník Bob Sweeney, který odehrál deset let v NHL a v roce 1999 reprezentoval Spojené státy, aby jim pomohl kvalifikovat se na olympijský turnaj, byl jedním z hostů IIHF na mistrovství světa. V dresu "World Stars" se v Quebeku zúčastnil exhibičního zápasu proti ruským hvězdám. Po utkání jsme si spolu s ním zavzpomínali na společné působení se současným generálním manažerem a trenérem HC Slavia Praha Vladimírem Růžičkou. Spolu váleli v barvách Bostonu Bruins ve dvou sezónách na začátku devadesátých let.

Vladimír Růžička byl draftován Torontem Maple Leafs už ve svých 19 letech v roce 1982. Poprvé však okusil NHL až po sametové revoluci v sezóně 1989/90, kdy oblékl dres Edmontonu Oilers. Dva týdny po zahájení následující sezóny byl vyměněn 22. října za Grega Hawgooda do Bostonu Bruins, kde prožil Růžička své nejlepší období za mořem a kde se také setkal s Bobem Sweeneym, který za Medvědy hrál už od roku 1986. "Pamatuji si ho jako jednoho z nejtalentovanějších hráčů, se kterým jsem kdy hrál. Byl fenomenální. Některé kousky, které předváděl při tréninku a pak i v zápase ho zdaleka pasovaly na nejšikovnějšího hráče, se kterým jsem hrál," vzpomínal Američan.

Růžička byl prvním českým hokejistou, který kdy nastoupil za Boston Bruins. Poprvé si zahrál 25. října 1990 proti Vancouveru Canucks. Kvůli problémům s levým kotníkem však vynechal většinu základní části a tak jeho hvězda mohla naplno zazářit až v play-off. 4. května 1991 v semifinále play-off nastoupili Bruins proti Pittsburghu Penguins s fenomenálním Mariem Lemieuxem v sestavě a sedmadvacetiletý Růžička přihrál na všechny čtyři góly svého týmu, aby po normální hrací době byl stav zápasu 4:4. V prodloužení pak Vladimír Růžička zápas v čase 68:14 sám rozhodl.

"Na tenhle zápas si pamatujeme všichni. Rosie, jak jsme mu říkali, udělal pět bodů v jednom zápase. Byl prostě neuvěřitelný, všichni jsme na něj koukali s otevřenou pusou," pokýval Sweeney hlavou. Medvědi se dostali v sérii do vedení 2:0, nakonec však vyhrál Pittsburgh nejen tuto sérii, ale i Stanley cup. A následující rok pak výhru v NHL obhájil.

Největší dojem na zámořské fanoušky udělal Růžička v sezóně 1991/92. "První část sezóny hrál v první řadě se Stevem Leechem a Andym Brickleym. To byla jasně nejlepší řada. Andy byl velmi chytrý hráč, který dokázal s Rosiem dobře zakombinovat a Steve byl zase střelec, který uměl dát gól. Šlo jim to spolu výborně," Sweeney uznale pokýval hlavou. Růžička nastřílel v sezóně celkem 39 branek a v 77 utkáních si připsal 75 bodů.

Ve třetí sezóně v dresu Bostonu Růžičku trápily zdravotní problémy a jeho um se tak nemohl naplno projevit. "Vladimíra sužovala trochu zranění, ale když měl puk, nedokázali jste mu ho vzít. Byl to vynikající hráč a nikdy na něj nezapomenu," složil mu Sweeney kompliment.

"Pamatuji si, že neuměl moc dobře anglicky a byla velká legrace se s ním dorozumívat. Užili jsme si přitom spoustu zábavy. Používali jsme ruce i nohy, ale nakonec jsme si vždycky porozuměli. Nikdy to nebyl problém, i když pořád říkal: "Vůbec vám nerozumím," - zasmál se.

Po odchodu z Bostonu ještě Růžička hrál za Ottawu Senators a poté po pěti letech své působení v NHL ukončil. "Vím, že se pak vrátil do České republiky a musel jsem se strašně smát, když jsem se díval v televizi na nějaký zápas olympiády v Salt Lake City a najednou byl pohled na českou střídačku. A za hráči stál Rosie a něco jim důrazně vysvětloval. Měl jsem radost, že se mu takhle povedla změna z kariéry hráče na kariéru trenéra. Byl to super hráč, se kterým byla radost hrát a přeju mu v jeho nové roli všechno nejlepší," dodal Bob Sweeney.

Vybavil si Růžičku i při vzpomínce na olympijské hry 1998, kde se poprvé na olympiádě setkali ti nejlepší hokejisté planety a Vladimír Růžička vedl český tým jako kapitán. "Olympiádu v Naganu jsem sledoval. Vzpomínám na zápas Čechů s Kanadou, který Češi vyhráli na samostatné nájezdy. Bylo to pro ně jistě hodně výjimečné. Hlavně Dominátor v brance byl fascinující, ale i Rosie jako kapitán měl ze zlata určitě velkou radost. Pro evropské země olympiáda znamená strašně moc a vím, že to pro Čechy byl obrovská věc."

Nad tím, že Růžička v osmatřiceti letech vedl český tým jako kapitán na takové akci, se nijak nepozastavil. "Podívejte se na Chrise Cheliose. Záleží hodně na tom, jak se člověk cítí. Rosie ale měl v sobě to vůdcovství, dokázal usměrnit mladší kluky a asi proto si tehdy na olympiádě zahrál. Musel to pro něj být úžasný zážitek."

Růžičku Bob Sweeney neviděl patnáct let. "Od té doby, co hrál v Bostonu, jsem Rosieho neviděl. Pokud s ním budete mluvit, tak ho pozdravujte a ať pokračuje v dobré práci," zasmál se na závěr.

Reportáž deníku New York Times po nejslavnějším zápase Vladimíra Růžičky za Boston Bruins si můžete přečíst ZDE.

Kdo je Bob Sweeney?

Bob Sweeney se narodil 25. ledna 1964. Hrál hokej na Boston College, odkud ho draftoval celek Boston Bruins, kde v sezóně 1986/87 prožil debut v NHL. V dresu Bostonu odehrál celkem šest sezón a je často označován za jednu z legend klubu. Dvakrát se s týmem probojoval do finále Stanley cupu, ale pokaždé po soubojích s Edmontonem Oilers odcházel se skloněnou hlavou. Nyní pracuje v organizaci Bruins jako ředitel rozvoje Nadace Bostonu Bruins. V NHL pak působil ještě v Buffalu a Calgary, závěr kariéry strávil v německé lize. Nastupoval tam za Oberhausen, Frankfurt a Mnichovské arony. V sezóně 1998/99 reprezentoval Spojené státy v kvalifikaci o účast na mistrovství světa.
Autor David Schlegel
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více