Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
4. června 2019

Asie je jako zlatá klec, říká o čínské zkušenosti Viktor Martínek

O místo v kádru Slavie se uchází útočník Viktor Martínek, který si v minulé sezoně vyzkoušel angažmá v netradiční destinaci. V juniorské obdobě Kontinentální hokejové ligy MHL se snažil prosadit v čínském Kunlunu, avšak v dalším rozmachu jeho kariéry ho pozastavily zdravotní problémy. Devatenáctiletý hokejista je nyní zpátky doma na Slavii, kde se bude snažit vybojovat si své místo v kádru. „Jisté místo v A-týmu nemám, ale udělám všechno proto, abych si ho vybojoval,“ tvrdí odhodlaně mladý útočník.

Jak vznikla možnost působit v Číně?
Po sezóně 2017/2018 mě oslovili zástupci klubu s tím, že by chtěli, abych za jejich tým nastupoval. Já jsem příliš nevěděl, co se mnou bude, protože na konci předminulé sezóny mě postihlo zranění kolene, kvůli kterému jsem musel podstoupit operaci křížového vazu v koleni, takže jsem se s tím nejprve musel vyléčit. Nabídek jsem dostal několik, ale jediná tato zůstala aktuální a na konci října jsem odcestoval do Asie.

Do nového angažmá jsi odcestoval sám, jak to pro tebe bylo těžké?
Původně jsem myslel, že tam budu působit sám, ale v týmu jsem narazil na českého brankáře Filipa Krasanovského, který však měl taktéž zdravotní problémy s kolenem, takže musel brzy odcestovat zpět do Čech na operaci a vrátil se až později. Takže jsme tam působili takhle dva a ten pobyt to určitě zpříjemnilo, zároveň jsme se samozřejmě bavili i s ostatními. V týmu bylo dost Rusů, nebo také kanadských hráčů s čínskými předky.

3+3
Bodová bilance Martínka v sedmi zápasech za čínský Kunlun.

V Asii se žije oproti Evropě odlišně, bylo složité si zvykat na změnu, kterou přesun znamenal?
Je to jiný svět. Nazval bych to jako zlatou klec, protože člověk žije v blahobytu a má k dispozici ty nejlepší možné podmínky, na druhou stranu tam ale osobní život prakticky neexistuje. Každá minuta dne byla striktně naplánovaná.

O co přesně se zástupci čínského hokeje snaží?
Celý tento projekt je směřován k zimním olympijským hrám v roce 2022, které se budou konat v čínském Pekingu. Čína se totiž snaží o zkvalitnění hokeje v jejich zemi a v této ruské juniorské soutěži k tomu má báječnou příležitost.

S jakými cíli jsi do zahraničí odcházel?
Kunlun, tedy tým, ve kterém jsem působil, má své družstvo jak v mládežnické soutěžích MHL, tak i v soutěžích dospělých v KHL a druhé nejvyšší soutěži v Rusku ve VHL. Já jsem tam jel s tím, že když se mi bude dařit v juniorské MHL, tak bych se možná mohl s trochou štěstí podívat do některé ze soutěže dospělých, ale když se mi začalo dařit, tak se bohužel ozvalo operované koleno.

Co se stalo, přišlo další zranění?
Vrátil jsem se po operaci příliš brzy. Také proto jsem odehrál pouze sedm zápasů, tam se totiž s nikým moc nepářou, buď hráč může hrát a hraje, pokud to nejde, tak si balí kufry a letí domů. Já jsem si vybral tu druhou variantu, raději jsem chtěl zranění dobře vyléčit.

Jak s odstupem času tuto zkušenost hodnotíš?
Hodnotím to určitě kladně. Určitě tam byly kladné aspekty, ale i záporné. Z těch záporných se budu snažit poučit a vezmu si z nich spoustu věcí do života. Nyní vím, jak to chodí v Číně a v Rusku. Je to odlišný svět než u nás. Pro mě to byla obrovská zkušenost jak hokejově, tak do života. Naučil jsem se tam spoustu věcí, ke kterým bych se tady v Čechách třeba ani nepřiblížil.

Jaké rozdíly jsou mezi hokejem v Číně a u nás?
Tréninkové jednotky byly podstatně delší než u nás. Většinu dne jsme trávili na zimním stadiónu. Tím, že se tam tolik trénuje, tak tam trochu opomíjejí regeneraci a z toho plynou častá zranění. Za necelé tři měsíce, které jsem v Číně strávil, se v týmu prostřídalo tolik hráčů, kolik jsem snad nepotkal ani za celou kariéru zde na Slavii. Další odlišností je velké množství peněz, které má v ruské soutěži každý hráč k dispozici, takové podmínky nemá na juniorské úrovni žádný český klub. MHL, i když je juniorskou soutěží, je brána jako profesionální soutěž.

V A-mužstvu Slavie jsi ještě nepůsobil, jak bys sešívaným příznivcům sebe jako hráče charakterizoval?
Jsem silový útočník, který se snaží hodně pracovat v předbrankovém prostoru, tam jsou moje priority, ale místo v A-týmu nemám jisté, musím si ho vybojovat a udělám proto všechno. Moc rád bych se v Edenu představil.

Autor Martin Kamenik
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více