Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
20. října 2020

Baví mě tvořit hru, ale tady na mě zatím vycházejí spíš góly, usmívá se Kafka

V minulém ročníku Chance ligy se Petr Kafka stal nejproduktivnějším hráčem celého ročníku soutěže, letos si zatím za pět zápasů připsal čtyři přesné zásahy. „Jsem zvyklý být produktivní, i já sám to od sebe očekávám,“ dodává slávistický forvard.

Jak bys zhodnotil vstup do sezony? Máte za sebou osm zápasů, v šesti jste vyhráli.
Úplně na začátku sezony jsem chyběl kvůli nemoci a zranění, takže jsem do toho naskočil až později. Ze začátku byly zápasy upracované, ale postupem času jsme začali nabalovat jistotu a víc jsme se sehráli. Myslím si, že poslední zápasy byly slušné a díky tomu jsme v tabulce tam, kde jsme. Mohlo by to být samozřejmě lepší, třeba o tři body, ale bereme to a chceme takhle dál pokračovat.

Co si myslíš, že Slavii táhne nahoru?
Máme v týmu zkušené hráče, a i když to nelepí, tak jsme nějakým způsobem schopní zápas uhrát. To je hrozně důležité. Když se daří, tak umí vyhrát každý, ale když hra není tak dobrá, tak se tým musí stejně naučit vyhrát. To přesně nám jde, samozřejmě nabíráme zkušenosti a směřujeme k play-off, které, doufáme, bude. Až tam musíme být v top formě, na něj musíme být připraveni tak, aby nás nic nepřekvapilo.

Do Slavie jsi přišel s nálepkou nejproduktivnějšího hráče minulého ročníku Chance ligy. Cítil jsi, že je kvůli tomu na tebe vyvíjen větší tlak?
Myslím si, že ne. Nálepku produktivního hráče jsem měl i jinde, jsem na to celkem zvyklý a vím, že se to ode mě očekává. Pro mě to víceméně žádná změna nebyla, a i já sám to od sebe očekávám, jinak by mě to nebavilo. Mám to takhle odmala nastavené a snažím se to co nejdéle držet a být co nejvíce produktivní.

Odehrál jsi pět utkání, vstřelil čtyři branky a jsi momentálně nejlepším střelcem Slavie. Máš nějaký speciální recept na góly?
Speciální recept nemám, ale myslím si, že čím jsem starší, tím pohotovější jsem v zakončení. Jsou to jen zkušenosti a žádný fígl v tom není. Mě hodně baví tvořit hru, ačkoliv jsem často brán jako zakončovatel, já si to o sobě nemyslím. Tady mi to tvoření hry zatím tolik nevychází, a naopak góly vychází na mě, což mě samozřejmě těší a budu jen rád, když to bude takhle dál pokračovat.

Že máš smysl pro tvoření hry, jsi dokázal v minulé sezoně, kdy jsi získal nejvíce bodů právě díky asistencím.
Mě to strašně baví! Vyrůstal jsem na „old-school“ hokeji, Patera, Procházka a Vejvoda, kteří si to prostě nahrávali do prázdný brány. To mě vždy na hokeji bavilo, to se mi na hokeji líbilo, a to je taky ta hokejovost. Nikdy mě nebavilo mlátit se někde v rohu. Ale neříkám, že to není někdy účinné. Mám rád hokej jako hru. I když jsem si šel někam ven zahrát, tak chtěl vždy člověk dávat góly, a ne třeba zblokovat nejvíc střel. Právě ty gólové akce, jejich tvoření, to mě na hokeji bavilo nejvíc, a i dodnes baví. Je to o tom vymyslet něco navíc, něco hezkého i pro lidi, pro které to hrajeme. Bohužel si myslím, že tohle se z hokeje vytrácí. Je to takové urputné a myslím, že i kvůli tomu celkově upadá návštěvnost. Dřív ten hokej byl podle mě hezčí, ale samozřejmě doba je jiná, hokej se někam posunul a nic se s tím nedá dělat.

Do Slavie jsi přestoupil i kvůli tomu, že jsi chtěl být zpátky doma v Praze. Jak s odstupem času přestup hodnotíš?
Jsem tady spokojený, Slavia je ambiciózní klub, máme dobrý kádr a můžeme něčeho dosáhnout. Jsem rád, že jsem doma, je to pro mě nová výzva a chodí se na mě dívat lidi, kteří mě třeba deset let neviděli. Jsem velmi rád, že jsem zrovna tady.

Slavia má tuto sezonu nabité hlavně útočné řady. Jak se ti zamlouvá dosavadní ofenzivní hra?
Poslední zápasy jsem hrál s Petrem Vampolou a Tomášem Šmerhou, byli jsme hodně na ledě a hodně vytěžovaní, což samozřejmě každému útočníkovi sedí. Jsme hodně útoční, což mi taky sedí, a myslím, že čím déle ta naše spolupráce vydrží, tím lépe pak budeme hrát. Určitě má tahle spolupráce nějaký smysl a budoucnost a já doufám, že bude úspěšná a dlouhá.

Co je momentálně tvým hokejovým cílem ve Slavii?
Těžká otázka, ale cílem každého je týmový úspěch. Já sám jsem už nějaký týmový úspěch zažil a to pak jde nějaké kanadské bodování a góly stranou. Kdybych měl bilanci 0+3 a postoupili jsme do extraligy, tak by to bylo určitě fantastické, jak pro lidi, tak i pro nás, pro mě a prostě pro všechny. Takže cílem je rozhodně nějaký dlouhodobý týmový úspěch.

Můžeme se po pauze těšit na tvé další góly nebo i asistence? Dokážeš se udržet v tempu?
Rozhodně. Kdybych v to nedoufal, tak na zimák ani nechodím. Budu se snažit být produktivní, jak se ode mě očekává a snad mi to vydrží.

Popsal bys nám, jak v téhle době přes všechna opatření probíhají vaše tréninky?
Je to celkem složité, v minulém týdnu jsme byli rozdělení na čtyři party po pěti lidech a trénovali jsme venku. Nejdřív byla rozcvička, pak většinou venkovní kruhový trénink, nebo jsme třeba měli venku rotopedy a na nich jsme jezdili intervalovky. Samozřejmě není to led, ten se nedá nahradit. Ale rozhodně nesedíme doma, snažíme se udržet v tempu, abychom do toho mohli vletět a zase vyhrávat, až se začne znovu hrát.

Autor Michael Schuster
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 19.3.2024

Cítili jsme odpovědnost za Slavii, říká Totter. Nová sezona bude výzva

„Dokázali jsme se semknout i díky tomu, jaká je Slavia značka. Nikdo nechtěl být podepsaný pod neúspěchem,” ohlíží se za uplynulou sezonou Aleš Totter, který zůstává v pozici hlavního trenéra i pro ...

Číst více
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více