Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
18. července 2018

Boj o místo v áčku? Obrovská výzva a impuls do další práce, ví Matějka

V pondělí začne slávistům příprava na ledě, o místo v kádru bude bojovat také řada mladých hokejistů, kteří vyšli z juniorky. Jedním z nich je i útočník David Matějka. „Je to obrovská výzva dostat možnost se poprat o místo v áčku. Mám velkou motivaci se ukázat,“ hlásí mladý hokejista.

O místo v A-týmu pražské Slavie bojuje před nadcházející sezonou hodně mladých hráčů. A jedním z oněch šťastlivců je i útočník David Matějka, který v loňském roce oblékal dres sešívané juniorky.

„Je to obrovská výzva dostat možnost se poprat o místo v áčku, ještě když jde o tým jako je Slavia. Znamená to pro mě impuls k další tvrdé práci. Beru to trochu i jako ocenění mého dosavadního snažení, protože i tahle šance je pro mě hodně cenná,“ říká mladý slávista.

Za pár dnů vyjedou sešívaní po dovolené na led a Matějka tak bude mít spolu s ostatními mladými kolegy jedinečnou příležitost ukázat trenérům, že si místo v sestavě zaslouží. „Motivaci se ukázat mám velikou. Na led už se moc těším, tréninky budou příjemnější než v suché přípravě.“

Tréninky byly náročné a pestré

Na lavičce červenobílých došlo během letní přípravy ke změně na trenérském postu. Zhruba od poloviny června koučuje Pražany Miloš Říha mladší, který přišel do Slavie z Litoměřic. „Tréninky v suché přípravě byly velmi kvalitní a náročné. Tréninkový proces byl pestrý, náročný a hlavně mělo každé cvičení smysl a význam pro lední hokej,“ pochvaluje si Matějka a už vyhlíží tréninky na bruslích.

Jan Šergl a David Matějka během suché letní přípravy.

„Na ledě jsem se s panem trenérem ještě nesetkal, ale myslím si, že bude hodně náročný. Nikomu nedá nic zadarmo a bude vyžadovat po hráčích stoprocentní nasazení. Myslím, že bude chtít hrát moderní rychlý hokej, což se mi zamlouvá,“ dodává nadějný útočník.

V kabině se před nadcházející sezonou sešlo poměrně hodně hráčů z loňské juniorky a stejně jako jeho spoluhráči i Matějka si kolektiv pochvaluje. „Pro nás mladé je určitě příjemné, že je nás tu tolik a navzájem se známe. Jsme přibližně stejně staří, takže řešíme podobné věci a takové ty naše klasické pseudoproblémy,“ směje se.

A mladý tým by mohl být úspěšný i na ledě. Povede se juniorům navázat na výkony z loňské úspěšné sezony? „To se neodvažuju odhadovat, protože dospělý hokej je naprosto o něčem jiném. Myslím ale, že každý z nás má slušný potenciál něco jednou dokázat a je pouze na nás, jestli se nám to povede,“ vysvětluje mladý forvard.

Starší nám rádi poradí, líbí se mi jejich přístup

Pomoci k úspěchu by mladíkům měli i rady od starších hráčů. Novák, Drtina, Doležal, Krejčík, Šagát. To jsou hokejisté, kteří mají zkušeností na rozdávání, čehož si je vědom i Matějka. „Byl jsem až překvapený, jak vlídně nás starší hráči mezi sebe přijali. Snaží se nám předávat svoje zkušenosti a poznatky. Je jen na nás, jestli si z toho něco vezmeme. Mně se ale určitě líbí jejich přístup k trénování, do všeho jdou naplno a z toho by si každý mladý hráč měl vzít příklad.“

A právě odhodlání a nadšení pro hru mladému útočníkovi rozhodně nechybí. „Kdybych se měl fanouškům představit, tak se asi popíšu jako houževnatý praváček, který hraje srdcem a na ledě nechá pro úspěch týmu duši,“ říká a následně odpovídá na záludnou otázku, co pro něj znamená Slavia.

„Slavii jsem odmalička fandil. Navíc v ní působím od dorostu, takže k ní určitě mám osobní vztah. Klub mého srdce je sice TJ Sušice, protože v Sušici jsem s hokejem začal, ale na Slavii nedám dopustit,“ uzavírá s úsměvem.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více