Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
12. července 2020

Být mezi nejlepšími? To jsem nečekal, říká brankář dorostu Volevecký

S hokejem začínal v České Lípě a do branky se dostal vlastně náhodou. Patnáctiletý gólman Tomáš Volevecký má za sebou první sezónu ve Slavii, která se mu nesmírně vydařila. V dorostenecké extralize patřil k úplně nejlepším brankářům, dokonce má za sebou i první juniorskou zkušenost. Čtyřikrát během sezony se blýskl čistým kontem.

Jak jsi spokojený s uplynulou sezonou?
Mrzí mě, že jsme neodehráli play-off, protože si myslím, že jsme měli na velký úspěch. Ale i přes to jsem se sezónou spokojený. Jak s mým výkonem, tak jak jsem to se spoluhráči zvládli. Na začátku byl hlavní cíl se zachránit a nakonec jsme to dotáhli až na 3. místo ve skupině.

Tomáš Volevecký

  • brankář
  • 15 let
  • Statistiky

  • Zápasy: 20
  • Průměr gólů: 2,19 (4.)
  • Úspěšnost: 92,61 (3.)
  • Čistá konta: 4 (2.)
  • V závorce je uvedeno umístění
    v dané statistice mezi všemi brankáři
    dorostenecké extraligy.

V úvodu dostal přednost starší Pittr, na tebe se dostalo až později. Jak jsi tu situaci vnímal?
Věděl jsem, že ze začátku rozhodně chytat nebudu, jelikož jsem byl naprostý nováček v soutěži. Měl jsem se toho ještě hodně co učit, abych se mohl postavit do brankoviště.

Který ze zápasů byl pro tebe nejpovedenější?
Určitě to byl můj druhý zápas s Hradcem Králové v Edenu, který jsme vyhráli 6:0. Byla to moje první nula, navíc jsme porazili první tým v tabulce. V tu dobu jsem si nemohl nic víc přát a byly to nepopsatelné pocity.

A na který bys nejradši zapomněl?
Tak tady mám taky jasno, nejradši bych zapomněl na zápas ve Zlíně. Tam jsem dal dokonce první gól, bohužel ale do vlastní brány. (směje se)

Nakonec jsi patřil k nejlepším gólmanům celé soutěže, čekal jsi, že se ti může tak dařit?
Byl to raketový start a vůbec jsem to nečekal. Kdyby mi někdo řekl, že se mi bude takhle dařit, tak bych se mu akorát vysmál a považoval ho za blázna.

V dorostu jste byli čtyři gólmani, jak těžké bylo se prosadit?
Těžké to samozřejmě bylo, jelikož kluci už měli dost odchytáno a byli více zkušení. Myslím ale, že se mi podařilo rychle se jim vyrovnat.

Jednou ses taky dostal do branky v juniorce…
Byla to dobrá zkušenost, ale vím, že je ještě velký prostor se zlepšovat. Musím dál makat, abych za juniorku mohl taky jednou nastupovat pravidelně a ukázat, co ve mně je.

Toužil jsem po větším klubu, Slavii odmítnout nešlo

Pro tebe to byla první sezóna ve Slavii, co to pro tebe znamená?
Znamená to pro mě hodně. Zjistil jsem, že můžu chytat i na takovéto vysoké úrovni. Zároveň jsem si uvědomil, že je stále hodně prostoru, kam se posouvat. Můžu být lepší, než jsem si vůbec myslel.

Do Slavie jsi přišel z České Lípy. Jak se vůbec zrodil tvůj přesun?
Začalo to tím, že jsem se s rodiči začal čím dál tím víc bavit o mé budoucnosti v hokeji i ve škole. Přemýšleli jsme, jak bych se mohl dostat do většího klubu. Nakonec nás napadlo zkusit nějaký brankářský kemp, kde by si mě mohl někdo všimnout. Dostal jsem se na Goalie Service, kde působí i pan Dohnal s panem Málkem (trenéři brankářů ve Slavii). Hned na prvním kempu jsem zaujal pana Dohnala a později i pana Málka. Po druhém kempu přišel pan Dohnal s nabídkou do Slavie a tu jsem nemohl odmítnout.

Přemýšlel jsi o přesunu do většího klubu dlouhodoběji, nebo tě to napadlo až v dorosteneckém věku?
Nad touto otázkou jsem přemýšlel delší dobu, ale na opuštění domova jsem ještě nebyl připraven a bál jsem se, že to na intru sám nebudu zvládat.

Pomohlo ti při adaptaci ve Slavii, že jsi na začátku sezóny mohl chytat na střídavé starty i doma v České Lípě?
Bylo super, že když jsem nechytal na Slavii, tak jsem si mohl zachytat v Lípě a vidět se s kamarády a rodinou.

Kdy ses rozhodl, že bys chtěl hrát hokej?
Když mi bylo šest, tak k nám přišli do školky ukázat hokejové věci a řekli nám, že je v Lípě nábor hokejistů. Hned, když jsem to viděl, jsem měl jasno. Budu hokejistou!

Bylo od začátku jasné, že budeš brankářem?
Vůbec ne. První rok jsem byl jako hráč a pokračoval jsem tak i ve druhém. Ale v půlce sezony jsme v Boleslavi neměli gólmana, tak se na mě trenér otočil a řekl, ať to zkusím, Tak jsem si poprvé stoupl do branky a už jsem tam zůstal, za což jsem rád.

V hlavě mám i reprezentaci, hlavní je ale úspěch ve Slavii

Máš za sebou letní přípravu, jak náročná byla?
Byla to první suchá příprava na Slavii. Byla to velká změna, ale i velká dřina.

Kromě týmových tréninků s dorostem jsi měl i brankářské. Na co se tam soustředíte?
Brankářské tréninky nejsou tolik o posilovaní a o hráčské vytrvalosti. Spíše se zaměřujeme na reakci, postřeh, hbitost, rychlé rozlišení situací a posílení dolní části těla s vlastní vahou.

Tomáš Volevecký (vlevo) se svým
parťákem z dorostu Michalem Pittrem.

Jednou týdně jsi měl také možnost se připravovat s juniorskými brankáři, o kolik těžší to bylo?
Rozdíl je tam velký. Tréninky jsou těžší a v některých cvičeních se už ty tréninky vyrovnávají těm v áčku. Všechno se to musí dělat naplno, takže jsem potom občas ani nemohl chodit. Naštěstí jsme si s kluky z juniorky sedli, trénink je potom příjemnější.

Do dorostu se v nové sezoně přesunou noví hráči z kategorie starších žáků. Co od toho očekáváš?
Očekávám spoustu nových zkušeností, nových kamarádů a doufám, že i výher. Určitě bychom chtěli v první řadě udržet extraligu a pak udělat i dobrý výsledek v play-off. Osobně bych si přál nakouknout do reprezentace.

A to nemusí být tak nereálné. Loni jsi patřil ve svém ročníku k nejlepším brankářům v Česku…
V hlavě to samozřejmě mám a rád bych se do ní dostal, ale pořád mám za sebou oproti ostatním jen jednu sezonu a nemám tolik odchytáno.

Po konci letní přípravy máš necelý měsíc volno, jak ho budeš trávit?
Samozřejmě si doma zaházím s tenisáky, zacvičím si, proběhnu se, abych si udržel fyzičku. A zbytek strávím u bazénu, na kole, na výletech a na všelijakých akcích, co se doma vymyslí.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více