Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
10. července 2021

Chtěli mě i v extralize, ale na Slavii mi nic nechybí. Jsem tu spokojený, říká Slavíček

Před pár dny podepsal novou smlouvu, čímž minimálně pro následující sezonu potvrdil Šimon Slavíček setrvání ve Slavii. Velký talent českého hokeje má za sebou první zápasy v áčku, probojoval se na světový šampionát osmnáctiletých a uspěl i na draftu do juniorské CHL. Přečtěte si rozhovor s mladým útočníkem.

Přes nabídky ze zahraničí zůstáváš po podpisu smlouvy pro další sezonu na Slavii. Jak těžké bylo se rozhodnout?
Bylo to náročné rozhodování. Bavil jsem se s několika staršími hráči, kteří už v Kanadě byli, a všichni mi říkali, že by vůbec neváhali a hned šli, než aby zůstávali v Česku. Každopádně já jsem se rozhodl zůstat na Slavii. Nikdo dopředu neví, jaká cesta je pro něj ta správná, a já doufám, že se nakonec ukáže, že jsem udělal dobře.

Nad kterou nabídkou si nejvíc přemýšlel?
Kromě zahraničních nabídek jsem měl i nabídky z extraligy. To mě popravdě hodně zajímalo, protože bych měl možnost si zahrát nejvyšší soutěž, kde jsou hráči mnohem víc vidět. Ale už několikrát jsem slyšel, že ty kluby něco naslibovaly, aby toho hráče získaly, a pak to většinou nesplnily.

Co nakonec rozhodlo, že budeš nadále hrát za Slavii?
Mně tady nic nechybí. Na Slavii jsou lidi, které znám už několik let, mám tady i spoustu kamarádů. Kdybych odešel, tak bych si musel zvykat na nové prostředí, nové spoluhráče a nikoho bych tam vlastně neznal. A taky bych tam nemusel zapadnout, což by mě mohlo hodně zbrzdit.

Jakou roli v tom sehrál nový trenér áčka pan Veber, se kterým ses už potkal v mládeži?
Určitě velkou. Už se známe několik let, pan Veber mě trénoval v dorostu i juniorce a máme mezi sebou větší důvěru než ostatní trenéři a hráči. Už to není jen o roli hráč a trenér, ale chce mi pomoct, abych se zlepšoval a v hokeji něco dokázal.

Už máš představu jakou pozici bys chtěl mít v následující sezoně?
Slavia hodně stála o to, abych tady zůstal, takže věřím, že dostanu slušnou šanci ukázat, co ve mně je. Rád bych si zahrál i přesilovky nebo oslabení, ve kterých jsem se v reprezentaci hodně zlepšil. Pokud tu šanci dostanu, tak budu dělat všechno pro to, abych týmu co nejvíce pomohl.

Kromě áčka můžeš stále nastupovat i za juniorku…
To byl taky jeden z faktorů, který jsem zvažoval. Spousta týmů bude kvůli obavám ze sestupu dávat do juniorky ty nejlepší hráče a už je tolik nebude posílat na hostování do jiných dospělých týmů. Doufám, že primárně budu v áčku, ale když bude prostor, tak bych rád pomohl i juniorce, aby se v náročné sezoně udržela v nejvyšší soutěži.

Poprvé v áčku, pak nominace na MS do 18 let

Máš za sebou průlomovou sezonu. Jak ji hodnotíš?
Sezona mohla být lepší. Vždycky to může být lepší. Možná jsem mohl dostat víc zápasů, po změně trenéra jsem už v áčku šanci nedostal. V reprezentaci se mi dařilo, díky čemuž se o mě začaly zajímat i týmy ze zahraničí.

Slavíček nakoukl do áčka v šestnácti
letech, v příští sezoně by chtěl získat
důležitější roli.

Byla uplynulá sezona pro tebe osobně náročnější, když jsi měl často mezi zápasy třeba i čtrnáct dní pauzy?
To jsem vůbec nevnímal. Snažil jsem se udržovat připravený, abych mohl kdykoliv a za jakýkoliv tým naskočit. Mimo klasické týmové tréninky jsem se hodně připravoval i sám, hlavně doma v garáži jsem dělal spoustu věcí navíc.



Za áčko sis zahrál už v přípravě. Byl jsi hodně překvapený, když ses poprvé dostal do sestavy?
Tu sezonu před tím jsem se zrovna bavil s jedním mým spoluhráčem z dorostu, který mi říkal, že si určitě v áčku zahraju a já mu nevěřil. Přišlo mi to strašně daleko, ale nakonec se to stalo poměrně rychle. Jsem rád, že si mě tehdy vytáhli. Je to ale úplně jiný hokej, hlavně v přístupu k zápasům. V dospělém hokeji se hraje už jen na výsledky a na ničem jiném už nezáleží.

Co ti dělalo v áčku největší problémy?
Ze začátku jsem se hodně bál té tvrdosti, abych se v nějakém souboji třeba nezranil. A taky jsem několik pěkných ran dostal a přišlo mi, že když viděli kluka v mřížce, tak naopak ještě přidali a okamžitě do mě šli. Kolikrát se mi i stalo, že mě v soubojích protihráči třeba i zatáhli za mřížku, aby nade mnou získali výhodu.

Myslíš, že ti 7 odehraných zápasů za áčko pomohlo i k nominaci na mistrovství?
Určitě to k tomu hodně přispělo, ale trochu mě mrzí, že jsem těch zápasů v áčku neměl víc. Na druhou stranu jsme pak ke konci sezony měli hodně reprezentačních kempů, takže to už moc nešlo, abych si zahrál i za Slavii. Každopádně jsem rád, že jsem v tom áčku mohl být, byla tam velká sranda.

Na MS jako jeden ze čtyř mladších hráčů

Jak jsi byl spokojený se svými výkony v osmnáctce?
Myslím si, že se mi to moc nepovedlo. Měl jsem tam několik šancí, které jsem ale neproměnil a to mě hrozně mrzí. Byla to pro mě první zkušenost s takovým turnajem a věřím, že na dalším mistrovství už to bude jen lepší.

Celý turnaj jsi odehrál ve čtvrté formaci. Bral jsi to tak, že hlavně sbíráš zkušenosti?

Šimon Slavíček v dresu národního týmu.
Přestože jsme byli s klukama ve čtvrté lajně, tak si myslím, že jsme si dokázali vytvořit zajímavé šance. Škoda, že jsme jich neproměnili víc. Moje role byla spíš bránící, dostal jsem velký prostor na oslabení, která mi ale nikdy pořádně nešla. To mě trochu překvapilo, že jsem dostal důvěru. Zároveň to pro mě byl i velký přínos, když dostanete možnost bránit přesilovky Ruska nebo Kanady. Myslím, že jsme i několika gólům soupeře zabránili.

Do konečné nominace na mistrovství ses dostal jako jeden ze čtyř mladších hráčů. Věřil sis od začátku, že se ti to povede?
Až do poslední chvíle jsem měl obavy, že bych se do konečné nominace nemusel dostat. Věděl jsem, že v týmu je hodně dobrých hráčů, ale věřil jsem si, že přes některé bych se až na to mistrovství mohl prokousat.

Co ti celé mistrovství ukázalo?
Hlavně ty poslední dva zápasy proti Rusku a Kanadě mi ukázaly, že jsme ještě pořád hodně daleko. Osobně mi to otevřelo oči. Je potřeba ještě pořádně máknout, abych se rychle zlepšoval a co nejvíc to půjde se k jejich hráčům přiblížil.

Náročnou letní přípravu zmírnily tréninky na ledě

Máš za sebou letní přípravu, během které jsi chodil s áčkem i juniorkou…
Kvůli škole jsem začal trénovat s juniorkou, protože áčko má tréninky hlavně v dopoledních hodinách. Pokud to šlo, tak jsem se snažil chodit i s áčkem. Docela mě potěšilo, že ve fyzických testech jsem byl z juniorů nejlepší. Ukázalo se, že jdu správnou cestou a budu v tom pokračovat.

Letos poprvé zůstal na Slavii led i přes léto. Byla díky tomu příprava snesitelnější?
Určitě je to pro hokejistu vždycky lepší, když aspoň občas může i v létě na led. Na druhou stranu mě to ale i trochu štvalo, přece jen ty podmínky nejsou tak dobré jako v zimních měsících, kdy se nedělá nad ledem mlha a led je mnohem pevnější.

Co na letní přípravě máš nejméně rád?
Určitě je to jako u většiny hokejistů běhání a pak basketbal. To je asi jediný kolektivní sport, který opravdu nemám rád.

„Chtěl bych poděkovat mámě, která se veškerou látku učila se mnou. Bez ní bych školu takhle v klidu nezvládal.“
Šimon Slavíček o zvládání hokeje a školy

Kromě hokeje máš ještě i školní povinnosti. Jak se to vůbec dá zvládnout s tak náročným programem?
Já bych se chtěl maximálně věnovat hokeji a školu tolik neřešit, ale doma mi to nepovolí. (směje se) Jsme s Hrdličkou na opravdu dobré škole, kterou zvládáme bez větších problémů. Snažím se mít dobré známky, abych si zbytečně nedělal ve škole problémy, ale je za tím docela dřina. Jak jsem byl přes měsíc úplně mimo kvůli reprezentaci, tak jsem se pak musel hodně učit, abych zvládl všechny testy. Mnohdy to byly hodiny učení až do noci.

Kdo ti nejvíc pomáhá s učením?
Chtěl bych poděkovat mámě, která se to prakticky celé učila se mnou, i když nemusela. To mi hodně pomohlo. Hodně mi v tom pomohla i ta covidová situace, kdy po většinu času, co jsem byl pryč, byly stejně školy zavřeně a i ostatní se učili z domova. Oproti nim jsem toho nakonec zase tolik nezameškal.

Draftem do CHL všechno teprve začíná...

V draftu do CHL si tě vybral tým Flint Firebirds. Očekával jsi, že tě nějaký celek draftuje?
Já jsem to vlastně ani moc nesledoval a byl jsem docela překvapený, když mi lidi gratulovali a já pořádně nevěděl k čemu. Většinou to funguje tak, že ty týmy se předem domlouvají s hráči a je to vlastně už předem dané, koho budou draftovat.

Jak se tedy stalo, že ses nakonec přece jen objevil mezi draftovanými hráči?
Už dřív jsem mluvil s několika týmy, ale ty jsem odmítl kvůli Slavii. Den před draftem mi nakonec volali z tohoto týmu, že o mě mají velký zájem a hlavně jsou ochotni počkat i na další sezonu, čímž mi vlastně oznámili, že si mě v tom draftu vyberou. Přestože to bylo trochu nečekaný a narychlo, tak je to vlastně pro mě určitá jistota. Kdyby se mi Slavii třeba nedařilo, tak vím, že mám kam jít.

Už sis stihl o tom klubu zjistit podrobnější informace?
Zatím jsem toho moc nestihl, ale našel jsem si to na mapě, už jsem viděl i logo. Dostal jsem taky dobrou recenzi od pana trenéra Macka, který ve stejném městě taky byl a říkal, že je to tam fajn.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více