Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
16. května 2020

Drsná příprava mi vyhovuje, výhody díky tátovi nemám, říká obránce Veber

Václav Veber přišel do Edenu v průběhu loňské sezony a solidními výkony si vysloužil novou smlouvu se Slavií. Jak se mladý obránce těší na novou sezonu, jaké jsou jeho největší hokejové úspěchy a jak vnímá působení v jednom klubu společně se svým otcem? Nejen o tom se rozpovídal v rozhovoru.

Jak bys zpětně zhodnotil uplynulou sezonu a své působení ve Slavii?
Začínal jsem na Kladně, kde jsem se bohužel neprobojoval do základní sestavy, takže jsem byl poslán do Ústí, ale tam se mi nedařilo podle představ. Za nabídku Slavie, která přišla zčistajasna, jsem byl hrozně rád. Tady se mi zvedly osobní výkony a tým tu šlapal, jak měl.

Celkově bych sezonu zhodnotil kladně, jelikož jsme se dostali do předkola play-off. To bohužel skončilo dříve. Je to škoda, protože jsme všichni věřili, že bychom to proti Třebíči dokázali otočit a probojovat se do další fáze.

Václav Veber ve Slavii

  • 16 zápasů, 1+1
  • 14 střel, -5
  • 14:52 za zápas

Letní příprava je již v plném proudu, jak ji zatím zvládáš?
Zatím je velice drsná, nový trenér je zastánce spíše staré školy, což mně osobně vůbec nevadí. Nejvíce času trávíme v posilovně nebo běháním krátkých tratí. Na to, že začínáme teprve druhý týden přípravy, tak je mé tělo docela unavené, ale zatím přípravu všichni, včetně mě, zvládáme dobře.

Jak jsi prožíval období karantény?
Snažil jsem se to spíše moc nevnímat. Bydlím na vesnici u Berouna, tam taková opatření nebyla. První dva týdny jsem si dal volno, poté jsem začal sám zlehka trénovat a nyní už jsem rád, že můžu konečně trénovat s klukama na stadionu, jelikož je to úplně něco jiného než sám.

Našel sis během karantény čas i na nějaké jiné aktivity?
Sem tam jsem zašel na kolo. Udělal sem si čas a zašel se podívat za dědou.

„První dva týdny jsem si dal volno, poté jsem začal sám zlehka trénovat a nyní už jsem rád, že můžu konečně trénovat s klukama na stadionu.“
Václav Veber o době během karantény

Do nového ročníku Chance Ligy nastoupíte s novým trenérem Martinem Štrbou. Co podle tebe přinese?
Už od začátku nám vtlouká do hlav, abychom si zvykli vyhrávat, také nás připravuje na velmi útočný styl hokeje a během suché přípravy dbáme na rychlost v nohou, abychom soupeři nedali prostor na hru. Za mě mi tento styl vyhovuje a těším se na začátek sezony.

Už s vámi mluvil o jednotlivých rolích v týmu?
Během přípravy jsme rozděleni do dvou skupin – mladí a zkušení. Já bývám většinu času s tou mladší partou, takže nevím, jak u mazáků, ale nám všem řekl, že jsme na stejné lodi a že každý z nás má stejnou šanci se do základní sestavy probojovat. Je na nás, abychom se ukázali.

Jsem rád, že jsem mohl zůstat ve Slavii

Rozhodl ses podepsat ve Slavii smlouvu na další rok. Co tě tu nadchlo nejvíce?
Nadchlo mě v podstatě vše. Fungování klubu, fanoušci, a hlavně kluci v kabině. Jelikož jsme mladý tým, tak si se všemi rozumím a jsem rád, že tady můžu pokračovat. Na Kladně mi to nevyšlo, tak nebylo nad čím přemýšlet, prostě jsem tu chtěl zůstat.

Můžeš ještě krátce vzpomenout na svůj loňský příchod do Slavie?
Nastupoval jsem v Ústí a v polovině ledna mi volali ze Slavie, že by o mě měli zájem, jelikož mě pan Říha znal již z české reprezentace do 19 let. Neváhal jsem a rád jsem nabídku přijal.

„Ve Slavii mě nadchlo v podstatě vše. Fungování klubu, fanoušci, a hlavně kluci v kabině.“
Václav Veber o působení v Edenu

Před angažmá v Ústí si hrával na Kladně, ve kterém si nastupoval společně s legendami Tomášem Plekancem a Jaromírem Jágrem. Jaké to pro tebe bylo?
Určitě to patří mezi moje největší zážitky v dosavadní hokejové kariéře. Oba patří mezi legendy NHL, to se nedá popsat, jak velký je to zážitek. Pozoroval jsem je, jak pracují před zápasem a během zápasu. A pozorovat, jak si oba rozumí na ledě, je neskutečné.

Co bys označil za své zatím největší hokejové úspěchy?
Patří mezi ně určitě postup s Kladnem do extraligy. I když jsem v play-off a baráži moc nenastupoval, byl jsem rád za možnost tam s kluky být a podporovat je. Dalším úspěchem je bronzová medaile z turnaje reprezentace do 19 let, kterou jsem získal právě s panem Říhou.

Sem tam vtípek o tátovi padne, ale výhody nemám

Tvůj otec Jiří je sportovním manažerem Slavie. Jak to vnímáš, necítíš, že bys měl nějaké výhody?
Výhody určitě nemám, spíše naopak. Je na mě vyvíjený větší tlak, a to jak doma, tak tady na zimáku. Abych ale řekl pravdu, vůbec to nevnímám, jelikož se s tátou tady moc nepotkávám. Kluci si to taky nijak neberou, možná sem tam nějaký ten vtípek padne, ale je to všechno úplně v pohodě.

Je doma hokej na denním pořádku, nebo si „práci“ domů nenosíte?
Samozřejmě doma o hokeji mluvíme, ale spíše, co se týče mě a mých výkonů a tréninků. Klub jako samotný doma moc neřešíme.

Táta hrál ve Finsku, Německu a Rusku, žili jste tam s ním? A pamatuješ si něco z toho období?
Když táta hrál takhle v zahraničí, tak si z toho vůbec ale vůbec nic nepamatuji, jelikož jsem byl hrozně malý. Jediné, co vím je, že jsme bydleli s tátou v Německu, ale jinak dále opravdu nevím.

Proč jsi vůbec začínal s hokejem mimo Slavii, když byl táta trenérem sešívaných juniorů?
S hokejem jsem začínal v Berouně, kde jsem udělal své úplně první hokejové krůčky. Poté jsem přestoupil na Kladno, kam mě dal táta, jelikož tam také začínal. Bylo to tam super.

Táta hrával stejně jako ty na pozici obránce, zdědil jsi to po něm?
Ano, pozici obránce jsem po tátovi zdědil a jsem za to hrozně rád, sedne mi to více než v útoku, i když mě sem tam také trenéři využívají jako právě útočníka.

Hecuje tě táta nějakým způsobem před zápasem?
Ne ne, nijak mě nehecuje, prostě mi jen řekne, abych se na utkání dobře připravil, byl ready na zápas a poté to po zápase rozebereme.

Autor Filip Nochta
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více