Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
18. února 2021

František Pomahač: Bez zvýšené aktivity trenérů a spolupráce rodičů by to nešlo

Aktuální složitá situace nedovoluje mládežníkům společně se připravovat v Edenu, proto slávisté využívají online tréninků i venkovních prostor. Zároveň všichni věří v brzké zlepšení současného stavu. „Jsme připraveni sehnat prostředky, abychom mohli přejít na celoroční provoz ledové plochy. Jakmile to situace dovolí, tak bychom chtěli, aby děti trénovaly a potkávaly se častěji,“ přibližuje sekretář klubu František Pomahač.

Vzhledem k vládním nařízením týkajících se amatérského sportu nemůže mládež trénovat v Edenu. Jak složitá pro vás je současná doba?
Situace není pro nikoho jednoduchá, připravujeme pro naše mladé hráče program, který by jim alespoň částečně mohl vynahradit absenci společného tréninku na ledě v Edenu. Snažíme se o vzájemnou souhru klub – hráč – rodič. Chceme, aby nejspokojenějším článkem tohoto trojúhelníku byl hráč a pevně věřím, že tomu tak je.

Jakou máte odezvu od rodičů?
V první řadě bych jim chtěl moc poděkovat a vyzdvihnout jejich sounáležitost s klubem. Když jsme jim v dubnu a listopadu loňského roku nabídli možnost snížení příspěvků na polovinu, 70 procent rodičů toho nevyužilo a přispěli v plném rozsahu. Tyto příspěvky jsou nedílnou součástí našeho rozpočtu. Částečně hradíme některé pronajaté sportovní plochy v rámci upraveného tréninkového procesu, na kterých se nad rámec standardních příspěvků finančně podílejí i rodiče. Rozhodli jsme se také přejít v tomto roce na celoroční provoz ledové plochy.

Z jakého důvodu jste se k tomuto kroku rozhodli?
Děti už několik měsíců nemohou trénovat a my jsme se rozhodli, že jakmile se situace ohledně pandemie zlepší a dojde k uvolnění, tak jim umožníme ihned začít s tréninkovým procesem na ledě. Chtěli bychom, aby se děti potkávaly častěji a částečně doháněly nejen sociální manko. V minulosti začínala příprava na ledě na přelomu července a srpna, nyní by se hráči měli dostat na led podstatně dříve.

Jaký to bude mít zásah do rozpočtu?
Přestože nemůžeme ledovou plochu nyní pro trénink naší mládeže využívat, jsou náklady na provoz zimního stadionu pořád stejné. S novým logem našeho klubu jsme navíc v srpnu 2020 pořídili všem kategoriím nové tréninkové a zápasové dresy. Bohužel v Praze je situace taková, že provoz sportovního zařízení platí provozovatel. Nicméně žádáme každoročně o podporu vypsaných možností u Hlavního města Prahy, Prahy 10, MŠMT – nyní NSA a dalších. Nevíme, jak se situace vyvine a kolik finančních prostředků nám bude přiděleno. Přesto jsme připraveni sehnat prostředky, aby letošní léto bylo s ledem.

Jak nyní vypadá příprava mladých slávistů?
Zhruba již rok se snažíme respektovat protiepidemická opatření, a i v těchto podmínkách rozvíjet náš klub a starat se zejména o hokejovou mládež. Loňské jaro jsme společně přečkali s vyhlídkami na lepší budoucnost v této sezoně. Od května jsme trénovali v rámci letní přípravy zejména na hřišti a v přírodě. Od července a srpna jsme trénovali na ledě za zpřísněných podmínek. V polovině října vše skončilo. V prosinci sice přišlo mírné zlepšení, ale od ledna je opět vše velmi těžké. Tato situace je nová pro všechny - pro klub, pro hráče i pro rodiče. Snažíme se v ní orientovat a pracovat tak, jak nám situace dovolí. Od začátku probíhají distanční tréninky zejména asynchronní formou, podle toho, kdy má hráč čas. Když je možné se setkávat, jsme rádi za každou příležitost a scházíme se ve skupinách většinou v přírodě, pokud to dovolí počasí. Od prosince využíváme také možnost tréninku ve skupinách na venkovních ledových plochách nejenom v Praze.

Jak vypadá v současné situaci práce trenéra?
Máme pravidelné trenérské rady, kde reagujeme na aktuální podmínky. Vytvořili jsme vnitřní směrnici na distanční trénink. Proběhlo několik školení v IT technologiích. Snažíme se sjednotit systém nejenom online tréninku v rámci všech mládežnických kategorií. Trenéři jsou velmi iniciativní v nápadech na zlepšení tréninkového procesu v současné době. Celkově se snažíme o reflexi a sebereflexi.

Jak probíhá komunikaci mezi trenéry a hráči?
Komunikace probíhá v různých úrovních. Přes Klubový informační systém, zejména ale přes mobilní telefon, kde hráči dostávají obrazový materiál a psaný text jako zadání pro domácí trénink.

Zákaz trénování ve vnitřních prostorech platí už několik měsíců. Jak to podle vás může ovlivnit sportovní vývoj hráčů?
Nejenom sportovní vývoj mládežnických hráčů velmi stagnuje. Pevně věřím, že všechny složky zdravého vývoje dítěte (fyzická i psychická stránka) se dožene. Jsem pedagog a vidím, že velkým problémem je zejména absence sociálních vazeb mezi dětmi. Vidím ale jednu skvělou věc, a to je, že kluci a děvčata se na jakékoliv setkání s vrstevníky doslova třesou a těší. Máme založeny v jednotlivých kategoriích skupiny přes mobilní aplikace, kde to jednoznačně vyplývá ze vzájemné komunikace. Zamrzly rybníky a borci si sami domlouvali setkání na ledě. Za sebe se velmi těším až se situace zlepší a budu opět s radostí korigovat a usměrňovat nejenom aktivitu chlapců a děvčat kdekoliv na hřišti.

Máte nějakou informaci o tom, jestli by se tuto sezonu mohlo ještě něco změnit, například za podmínky pravidelného testování?
Jsme v kontaktu s Českým hokejovým svazem, od kterého pravidelně čerpáme informace a komunikujeme se všemi hokejovými kluby nejenom v Praze. Věřím, že se situace brzy zlepší.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více