Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
9. června 2020

Juniorku i dorost čeká velké zúžení! Jaké jsou další novinky?

V posledních letech se pomalu stalo pravidlem, že se vždy mezi sezonami změní hrací systému jednotlivých mládežnických soutěží. Výjimkou není ani letošní rok, a tak si trenéři i hráči musí zvykat na výrazné novinky. Tou největší je fakt, že z nejvyšší juniorské soutěže sestoupí až čtyři týmy přímo a další bude svoji pozici obhajovat v baráži.

Od velké reorganizace soutěží, kdy se zrušily tři akademické kategorie a zavedly se jen dvě – dorost a junioři, uběhly už dva roky a všechny týmy se chystají už na třetí. Pokaždé se však musely připravovat na nový systém svých soutěží, což je čeká i letos.

Po brzkém konci loňské sezony byl postup do DHL juniorské ligy akademií přisouzen Havířovu, který se přidal k 19 dosavadním účastníkům. V první fázi se junioři utkají s každým soupeřem jednou doma a jednou venku, celkem tak odehrají 38 zápasů. Následně se prvních 12 celků rozdělí do tří čtyřčlenných skupin podle předem stanoveného klíče. Týmy na předních místech budou mít navíc do nadstavby určitý bodový bonus.

V každé skupině se pak celky potkají celkem čtyřikrát – 2x doma a 2x venku. Počet odehraných duelů se tak zarovná k padesáti. Následovat bude play-off, do kterého se podívají mužstva na prvních dvou místech každé skupiny a dva nejlepší celky ze 3. příček. Ve čtvrtfinále, semifinále i finále se bude hrát na dva vítězné zápasy.

Celky, které po základní části obsadí 13. až 20. pozici, čeká boj o udržení. Každý s každým se utká ještě dvakrát a až čtyři celky sestoupí. Přesný počet totiž bude záležet na umístění rakouského Salcburku. Pokud se umístí na lepší než 17. příčce, přímo sestoupí jen tři celky a čtvrtý bude bojovat v baráži.

Podle dostupných informací by pak mělo být zrušeno pravidlo, podle kterého v zápasech juniorů mohli nastoupit jen čtyři hráči dorosteneckého věku. V loňské sezoně za porušení tohoto nařízení pykal Liberec, jehož duel s Českými Budějovicemi byl nakonec kontumován ve prospěch Jihočechů. Nově bude počet neomezený.

Kompletní rozpis sešívané juniorky v základní části DHL juniorské ligy akademií najdete zde.

Dorost se vrací ke známému systému

Velká změna čeká i na dorostence. Nejde ale o úplně tak neznámou změnu. Hrací systém, který bude platit v následující sezóně, se totiž vrací po pouhém roce a nahrazuje systém s dvěma nadstavbami.

Základní část ovšem zůstává prakticky stejná. Týmy rozdělené do tří skupin po deseti se v rámci každé skupiny utkají každý s každým doma a venku, tedy celkem 18 zápasů. Jedinou změnou je drobná úprava ve složení jednotlivých skupin, kdy se prohodily dva celky ze západní a střední skupiny. Ve Středu, kam patří i slávisté, bude nově bojovat o úspěch Sparta a Kobra, naopak v Západu je vystřídaly Mladá Boleslav a Liberec.

Nově se po první fázi vytvoří hned pět nadstavbových skupin, kdy se z lepších čtyř celků z každé základní skupiny vytvoří dvě šestičlenné a tři další šestičlenné pak budou pokračovat podle toho, jak byly týmy rozřazené už na začátku. Všechny celky v tzv. lepších skupinách budou mít play-off již jisté a přidají se k nim vítězové horších skupin a nejlepší tým ze 2. míst.

Kromě účasti ve vyřazovacích bojích se ve spodních skupinách bude bojovat i o záchranu. Z každé z těchto skupin totiž přímo sestoupí dva týmy a třetí nejhorší celky si to navíc mezi sebou rozdají o to, kdo bude muset účast extralize dorostu pro další sezónu v baráži.

Drastické zúžení o šest týmů mělo proběhnout už v minulém roce, jenže kvůli předčasnému ukončení sezony se to o rok odložilo. Letos však nedojde na přímou konfrontaci nejhorších celků mezi sebou, pro některé tak půjde o mnohem náročnější boj o záchranu.

Nedojde však ani na konfrontaci všech nejlepších celků z celé republiky. Dvě lepší nadstavbové skupiny se totiž utvoří tak, že ke čtyřem týmům ze Západu se připojí dva ze Středu podle územního principu. Zbylé dva celky ze Středu se pak přidají ke čtyřem mužstvům z Východu. Nejlepší celky ze západní a východní skupiny se totiž budou moci potkat až na republikovém mistrovství, kam se navíc probojují jen čtyři týmy ze třiceti.

Kompletní rozpis sešívaného dorostu v základní části ELIOD Extraligy dorostu najdete zde.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více