Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
2. května 2023

Juniorská sezona v kostce: Vysněný cíl zůstal nenaplněný

Ze slávistického pohledu už je po sezoně a v nejbližší době začne letní příprava na tu novou. Je tak ideální čas na poslední ohlédnutí, jak se mládežnickým kategoriím dařilo. První na řadě jsou junioři, kteří měli jako hlavní a vlastně i jediný úkol postup zpátky mezi juniorskou elitu. Dlouho to vypadalo nadějně, jenže v play-off slávisty totálně zradila koncovka a naděje na návrat do extraligy se rychle rozplynuly.

Nejstarší mládežnická kategorie se během letní přípravy musela vypořádat s několika hráčskými odchody, vyvážily to ale i příchody. Nově se ve slávistickém dresu objevili třeba Holaník z Vítkovic nebo Fibigr z Olomouce. Tou nejvýraznější změnou však byl nový trenér Vladimír Machulda.

V přípravě se slávisté střetli vedle ligových soupeřů, které ve většině případů porazili, i s týmy z extraligy a nevedli si vůbec špatně. Se Spartou nebo Jihlavou prohráli jen o gól, Plzeň dokázali dokonce na svém ledě porazit.

Úvod ligové sezony už ale tak povedený nebyl. Přestože v prvních dvou kolech sešívaní mladíci neinkasovali, následně ale prohráli s Chomutovem, Kladnem i Technikou Brno. Rychle se z toho ale oklepali a další zápasy už končily bohatými bodovými zisky.

Zlepšující výkony pak slávisté potvrdili na ledě Českých Budějovic, kde sice dlouho prohrávali, ve třetí třetině ale dokázali srovnat a v prodloužení dokonat obrat. Už po tomto zápase se začalo mluvit o tom, že o postupujícím by se mělo rozhodnout právě mezi Motorem a Slavií. A dlouho tomu vše nasvědčovalo.

Přetahovaná o vedoucí příčku

S Českými Budějovicemi šlo vždy
o napínavé zápasy

Základní část pomalu ale jistě pokračovala a postupně se v západní skupině odpoutala dvojice týmu. Po většinu času se na prvním místě drželi Jihočeši, chvílemi je ale dokázali slávisté vystřídat.

Není tak divu, že o vítězi základní části se rozhodovalo prakticky až do konce. V předposledním kole došlo na poslední ze čtyř soubojů s Českými Budějovicemi. Slávisté už pod vedením Daniela Tvrzníka vstoupili do zápasu aktivně a za první část získali dvoubrankový náskok.

Ve druhé třetině naopak skóroval jen Motor a dostal se do vedení. To nakonec ještě Pražané srovnali, víc než bod už ovšem z utkání nevydolovali. Tento výsledek tak určil definitivní pozici před play-off, do kterého šli slávisté z druhého místa západní skupiny a narazili tak na Vsetín, který byl třetí ve východní skupině.

Ani drtivá převaha nestačila

Slávisté do čtvrtfinálové série nevstoupili vůbec špatně. V úvodním duelu se dostali do vedení 2:0 i 3:1, jenže o svůj náskok přišli a ještě ve třetí části nakonec první zápas ztratili.

Zklamání po vyřazení bylo velké

Druhý zápas už byl o poznání klidnější a díky výhře 3:0 se stav série srovnal. Slávisté následně byli odhodláni si do Vsetína dojet pro dvě výhry a tedy i postup do dalšího kola. Plán ale dostal trhlinu už v prvním venkovním zápase.

Za nerozhodného stavu měli sešívaní řadu velkých šancí, jenže gólu se nedočkali. Utkání tak došlo až do nájezdů, ve kterých byl ovšem úspěšnější Vsetín. Čtvrtý duel Pražané vyhráli stejně jako ten domácí 3:0, a tak vrátili sérii do Edenu.

Rozhodující pátý duel se ale výsledkově nevyvíjel vůbec dobře. Vsetín se během první části dostal do dvoubrankového vedení, které ve zbytku duelu bránit ze všech sil. A dlouho mu to vycházeli. Slávisté totiž měli obrovský tlak, stříleli ze všech pozic, jenže puk do sítě dostali až necelých devět minut před koncem. A podruhé už se jim to nepovedlo, což mělo za následek konec všem postupovým nadějím.

Skvělá obrana, nejproduktivnějším hráčem dorostenec

Červenobílí se po celou sezonu mohli pyšnit skvělou obranou, jelikož v základní části inkasovali jen 84 branek. V tomto ohledu byli v celé lize nejlepší a nezměnilo se to vlastně ani v play-off. Vsetín totiž dokázal v pěti zápasech skórovat jen osmkrát, i tak mu to ale nakonec stačilo, aby Slavii vyřadil už ve čtvrtfinále.

Mezi hráči se na čelo týmového bodování vyhoupl dorostenec Maxmilian Curran, kterému k 27 (9+18) bodům stačilo jen 18 zápasů. Na úplně stejný bodový zisk dosáhl i Filip Holaník, ten ale nastoupil do dvaceti utkání navíc. Z obránců se nejvíce dařilo Jakubu Drábovi, který stihl nasbírat 21 bodů.

Nejproduktivnější hráči:
  • 1. Maxmilian Curran – 27 bodů (9+18)
  • 2. Filip Holaník – 27 bodů (9+18)
  • 3. Viktor Štípek – 26 bodů (12+14)
  • Nejlepší střelci:
  • 1. Viktor Štípek – 12 gólů
  • 2. Maxmilian Curran, Filip Holaník, Stanislav Tichý a Matěj Kvasnička – 9 gólů
  • 3. Jakub Hrdlička – 8 gólů
  • Nejproduktivnější obránci:
  • 1. Jakub Dráb – 21 bodů (6+15)
  • 2. Jakub Hrdlička – 18 bodů (8+10)
  • 3. Tomáš Kluch – 9 bodů (4+5)
  • Autor David Mencl
    Nepřehlédněte
    MLÁDEŽ 18.4.2024

    Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

    Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

    Číst více
    ROZHOVORY 18.4.2024

    Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

    Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

    Číst více
    A-TÝM 15.4.2024

    Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

    Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

    Číst více
    OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

    Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

    Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

    Přehrát video