Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
13. prosince 2019

Miloš Říha: Cílem bude vyhrát každý následující zápas

Slavia zakončila úvodní část Chance ligy na výborném pátém místě a zajistila si účast minimálně v předkole play-off. Cesta za vysněným cílem nebyla vždy jednoduchá, za odvedené výkony si ale hráči zaslouží pochvalu. Své o tom ví i hlavní trenér Miloš Říha, který v následujícím rozhovoru hodnotí první polovinu sezony a nastiňuje, co očekává od druhé části.

První část Chance ligy jsme završili na výborném pátém místě, jak hodnotíte uplynulé tři měsíce?
Všichni bereme tohle umístění jako velký úspěch. Do sezony jsme šli s mladým týmem, v letní přípravě jsme měli hodně porážek, ale pak mužstvo odvedlo kus práce. Zápasy byly často vyrovnané a rozhodovaly maličkosti, a ty narozdíl od loňské sezony mluvily v náš prospěch. Sezona samozřejmě nekončí, ale tak jak byla stanovena pravidla, tak odehraná fáze rozhodla o úspěchu a neúspěchu pro týmy, které se pohybují kolem středu tabulky, a my si vážíme toho, že jsme se dostali do první osmičky.

Kde hledat hlavní příčiny dobrých výsledků? Můžete vyzdvihnout i některé jednotlivce?
Vzhledem k tomu, že se tohle mužstvo začalo budovat už v loňské sezoně, věděli jsme, kde nás tlačí bota. Bylo to určitě na postu brankářů, kde jsme udělali velký progres, protože Márty (Martin Michajlov) i Málič (Roman Málek) ukázali v uplynulé části výbornou výkonnost a byli základním stavebním kamenem pro dobré výsledky. Jak už jsem několikrát zmiňoval, velkým přínosem pro nás je Vampy (Petr Vampola) jako osobnost, lídr, důležitý hráč do ofenzivy, na buly, pro rozhodující fáze zápasu. Udělal pro nás obrovský kus práce, pomohl klukům v útoku, v kabině, na střídačce, i mně pomohl s chodem týmu. Přínosem byl také příchod Petra Hořavy, Novka (Jan Novák) odvádí stejně dobrou práci jako v minulé sezoně. Ale nechtěl bych mluvit jen o jednotlivcích, všichni hráči se na výsledcích podíleli a pomohli k tomu, že se povedlo uhrát páté místo. Spousta mladých kluků se zase posunula o kus dál.

V poslední době se týmu ale nevyhnula zranění a kádr se musel průběžně doplňovat…
Málokdo si to uvědomuje, když se vyhrává, ale skoro každý zápas jsme museli vařit jinou sestavu, protože jsme měli nemocné či zraněné hráče. Točilo se to tady dost a jsem si vědomý, že kdyby nepřišli Páca (Dominik Pacovský), Kubi (Zdeněk Kubica), Hoťas (Michal Hotěk) a Kůča (Jiří Kučný), tak bychom to nemuseli uhrát. V posledních zápasech, kdy se rozhodovalo o osmičce, se hrálo fakt na krev a my bychom je na tři lajny neutáhli. Kdybychom hráli na tři, tak by mohlo dojít k dalším zraněním a už by se problém kumuloval. Proto jsme museli reagovat a každý den to řešit, ale zaplaťpánbůh se nám to dařilo.

Dotazy na Miloše Říhu můžete poslat i vy prostřednictvím sekce PTEJTE SE. Na všechny otázky od fanoušků zaslané v prosinci zareaguje hlavní trenér HC Slavia Praha v rozhovoru, který vyjde v průběhu ledna.

Předkolo play-off má už nyní Slavia jisté, jaký si dáte cíl do druhé části? Budete se snažit urvat šestku a tím přímý postup do čtvrtfinále?
Chci hrát co nejvýš, to už jsem říkal před sezonou, ale cílem pro nás bude vyhrát každý následující zápas. To bych chtěl, aby si hráči uvědomili a aby v sobě měli. Aby chtěli vždycky vyhrát, nepolevili a neuspokojili se, to je rozhodující. Třeba zápas v Třebíči mě naštval, protože jsme do něj vstoupili skvěle a v první třetině jsme mohli dát pět gólů, ale pak jsme najednou zvolnili a bylo to 0:4. To se nám nesmí stávat.

Jak náročné zápasy očekáváte ve druhé části, kdy se budeme měřit pouze s týmy z nejlepší osmičky?
Bude to náročnější, ale víme, že loni i letos jsme podávali lepší výkony proti silnějším týmům. Na druhou stranu budeme hrát jen s nimi a v nahuštěném programu to bude hodně náročné. Je rozdíl, když se potkáte se silnými týmy jednou za týden, za 14 dní, než když s nimi hrajete obden. Kluci se budou muset zkoncentrovat a podávat stoprocentní výkony, abychom drželi krok.

Jaký má mužstvo program na reprezentační pauzu?
Je to podobné jako v minulé pauze, máme několikafázové tréninky. Samozřejmostí je kondice, abychom měli z čeho brát, protože se bude opravdu hrát velmi často, a stále musíme pracovat na důrazu v předbrankových prostorech. Pořád si myslím, že máme zápasy, kdy s tím máme problém, ať už před naší nebo soupeřovou brankou, což se ukázalo třeba v Třebíči.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
MLÁDEŽ 25.4.2024

Startuje MS do 18 let i se slávistickou stopou

Konec dubna patří každoročně mistrovství světa hráčů do osmnácti let a i letos se na turnaji ve Finsku představí několik slávistických odchovanců. Do konečné nominace se nakonec probojovala hned ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více