Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
10. června 2019

Miloš Říha: Mladí kluci mají kondiční potenciál, naši hru musíme mít založenou na pohybu

Slávisté mají za sebou více než měsíc letní přípravy, na suchu budou trénovat ještě tři týdny. A zatímco v úvodu se hodně běhalo, teď se skladba tréninků trochu mění. "Druhou fázi letní přípravy zaměřujeme více na rychlost, trénujeme také dovednosti a techniku," říká hlavní trenér Slavie Miloš Říha.

Slávisté mají za sebou první měsíc letní přípravy, co vám ukázal?
Hráči se připravovali pod dohledem Honzy Srdínka a Romana Málka a tréninky byly zaměřené především na adaptaci a objem. Je vidět, že máme mladý tým, takže se nám ukázalo, že kluci mají velký kondiční potenciál, na druhou stranu jsme se opět přesvědčili, že morální vlastnosti, které někdy rozhodují, nejsou u některých v optimálním stavu. Samozřejmě na těchto věcech s hráči pracujeme tak, aby dokázali svůj potenciál využít. Záleží na každém, jak k tomu přistoupí.

Zmínil jste, že se hráči připravovali pod vedením asistentů, zatímco vy jste pomáhal u reprezentace na mistrovství světa. Jak jste se během tohoto období podílel na tréninkovém procesu ve Slavii?
S Honzou a s Romanem jsme vše konzultovali a dopředu připravili. Ale oni jsou už zkušení trenéři, věnují se tomu tady několik let a myslím si, že v tom žádný problém nebyl. Podobné to vlastně bylo i minulý rok, kdy oba vedli přípravu před mým nástupem a vše fungovalo.

Jaká byla vaše role u národního týmu?
Pomáhal jsem tam už během sezony, měl jsem na starosti pozorování hráčů, soupeřů a podílel jsem se na tvorbě taktiky našeho mužstva. V průběhu roku to samozřejmě nebylo tak intenzivní, ale jakmile sezona skončila a nároďák začal trénovat v Edenu, tak ta moje práce byla větší. Jednak jsem byl domluvený s tátou, že mu pomůžu, jednak jsem chtěl získat zkušenosti a pomoci národnímu mužstvu, což se myslím povedlo. Herní projev týmu byl z mého pohledu výborný, měli jsme perfektní realizační tým i mužstvo.

Co vám tahle práce přinesla?
Získal jsem díky tomu další zkušenosti, viděl jsem jaký mají přístup k tréninku top hráči a ukázalo se mi, že na všech úrovních je důležitý právě přístup k tréninku, k povinnostem, a že je potřeba, aby tým byl morálně silný. Musím říct, že se poměrně dost trénovalo, což není vždy u nároďáku zvykem, ale třeba Finové na tom byli podobně a vyhráli celé mistrovství. Potvrdilo se, že jenom prací se dá někam dojít, a když budete uhýbat, tak ničeho nedosáhnete.

Ze Slavie jste navíc v realizačním týmu reprezentace nebyl jediný, jako videokouč odjel na mistrovství světa také Josef Janča…
Když začínal kemp na Slavii, tak jsme potřebovali připravit videa pro zápasy, které jsme hráli před mistrovstvím. Vzhledem k tomu, že u nároďáku působil videokouč z Pardubic, které hrály v tu dobu baráž, oslovili jsme Pepu. Připravuje mi videa na Slavii, takže jsme věděli do čeho jdeme, a i když musel pracovat v jiném programu, tak se do toho rychle dostal a nakonec už u týmu zůstal. Pro mě to byla výhoda, protože pro mě udělal spoustu práce, kterou jsem potřeboval na přípravu pro tým udělat. Fungovalo to perfektně, i trenéři byli spokojení.

Vraťme se zpět ke Slavii. Na co bude zaměřený druhý měsíc suché letní přípravy?
Teď už pomalu přecházíme do jiného modelu, jdeme z objemu víc do rychlosti, přidáváme tam nové prvky, chodíme trénovat na písek, naopak ubíráme delší běhání. Tréninky jsou zaměřeny také na dovednost a techniku.

Slavia už zná program přípravných zápasů. Jak jste spokojen se soupeři, kteří vás před začátkem ligy prověří?
Jsem spokojený, protože se povedlo sehnat kvalitní silné týmy. Ještě možná přidáme jeden zápas na začátku září, protože liga začíná až jedenáctého. Jediné, co nás trochu mrzí, je to, že zápasy s Kladnem a Spartou máme hned na začátku, ale bohužel soupeři to tak chtěli. Nebudeme ještě tak rozježdění a čekají nás hned týmy z extraligy, ale bude to asi pro oba soupeře stejné. Jsem rád, že nás pozvali na turnaj do Přerova, který bude také kvalitně obsazený. Bude to pro nás těžká zkouška, protože budeme mít mladý kádr, takže je jasné, že musíme hodně pracovat a trénovat a uvidíme, co to přinese v sezoně.

Chance liga se bude hrát letos novým systémem, jaký na něj máte názor?
Těžko se to takhle dopředu hodnotí. Co člověk, to názor, ale myslím si, že většina klubů byla pro jinou variantu. Vedení soutěže nakonec rozhodlo, že se bude hrát tímto systémem a my to budeme respektovat a budeme se snažit uhrát co nejlepší výsledek. Nebude to jednoduché, protože mužstva hodně posilují. My budeme mít hokej postavený na pohybu, aktivitě a téhle filozofii budeme věřit. Když se ještě vrátím k mistrovství světa, tak tam všichni hráli aktivní hokej, i Italové nebo Rakušáci. Některá mužstva v lize sice stále ještě hrají poziční pasivnější systém, ale my se budeme snažit prosadit aktivitou. Bude hodně záležet na tom, kdo udělá v první polovině soutěže nejlepší osmičku, a od toho se pak bude odvíjet zbytek sezony. Ze druhé osmičky bude vzhledem ke kvalitě všech mužstev pak hodně těžké postoupit.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 24.4.2024

Extraliga bude jiný level. Věřím, že se dokážeme kvalitně připravit, říká Luboš Jenáček

Na poháru pro vítěze Ligy juniorů ještě pořádně nezaschlo šampaňské, trenér Luboš Jenáček už ale musí střádat plány na příští sezonu. „Víme, že nás jako nováčka nebude čekat v extralize nic ...

Číst více
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více