Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
18. října 2022

Musíme zapracovat hlavně na speciálních týmech, říká nový trenér Slavie Tvrzník

Sešívaní mají od pondělí nového trenéra. Daniel Tvrzník má za sebou první tréninky a ve středu ho čeká v Edenu premiéra na střídačce Slavie proti Jihlavě. „Není pochyb, že máme kvalitní hráče, a věřím, že se zvedneme. Mám představu o tom, co je potřeba změnit a na čem musíme zapracovat,” říká v rozhovoru.

Můžete přiblížit, jak se vaše angažmá ve Slavii urodilo?
V pátek se mi ozval Jarda Bednář, jestli by mě zajímala práce pro Slavii, a musím říct, že to pro mě bylo celkem rychlé rozhodování. V Litoměřicích jsem byl dlouho a už nějakou dobu jsem měl v hlavě, že potřebuju impuls a změnu. Odvedli jsme tam s klukama dost práce, ale jsem tam od roku 2006 a to už je strašně dlouhá doba. Slavia mi dávala smysl, protože tu znám hodně lidí, kterým věřím, i ze spousty dalších důvodů. Ty mi říkaly, že Slavia by mohlo být to pravé. Jsem rád, že jsme se pak v neděli znovu spojili a dohodli jsme se.

Jak těžké bylo odejít z Litoměřic v průběhu rozehrané sezony?
S panem Sadilem se znám dlouhé roky, a když mě v roce 2006 oslovil, abych se s ním podílel na restartu klubu, tak jsme si nastavili nějaká pravidla, a byl jsem přesvědčený o tom, že když mu řeknu svoje důvody, tak to pochopí. A přesně to se stalo. Věřil jsem, že za ty dlouhé roky a odvedenou práci problémy nebudou a musím všem ve vedení Litoměřic poděkovat, že mi vyšli vstříc.

Se Slavií jste se často potkával jako soupeř, letos už dokonce třikrát (dvakrát v přípravě a následně ve 4. kole Chance ligy). Jak vnímáte její hru a pozici v tabulce?
Musím říct, že Slavii jsem sledoval poslední roky celkem podrobně právě i díky tomu, že tu spoustu lidí znám, a mimo jiné tu trénoval Miloš Říha, se kterým jsem byl tři sezony v Litoměřicích. Ze současného postavení bych nedělal úplně paniku, je začátek soutěže, rozdíly v tabulce nejsou velké a není pochyb o tom, že má Slavia kvalitní hráče. Viděl jsem poslední zápasy s Prostějovem a se Vsetínem, takže mám zhruba představu o tom, co je potřeba změnit. Každý, kdo se podívá na statistiky, tak vidí, kde nás tlačí bota – na speciálních týmech musíme zapracovat především. Některé věci musíme poupravit, některé učesat a věřím, že to bude fungovat.

Asi to bude hodně i o komunikaci s hráči, aby se tým povedlo zvednout…
Určitě. Viděl jsem zápas ve Vsetíně a oproti předchozím utkáním tam bylo vidět větší nasazení a bojovnost, Slavia vypadala víc jako tým a na to chceme navázat. Situace není příjemná, ale neviděl jsem na tréninku, že by měli kluci hlavy dole, naopak vnímali, ptali se, chtěli znát nové věci a pracovali. Mám z toho dobrý pocit a věřím, že půjdeme nahoru, kluci jsou nastavení tak, že chtějí. Samozřejmě chci mluvit s každým osobně a slyšet názor, protože komunikace je strašně důležitá. Já jsem komunikativní trenér a každý má u mě dveře otevřené.

Vnímáte, že má Slavia letos hodně mladý tým?
Nesouhlasím s tím, že je úplně mladý. Samozřejmě jsou tu mladí hráči, ale jádro je zkušené. Není potřeba říkat jména, všichni víme, o koho jde. Teď musíme dát dohromady kabinu, aby každý měl svoji roli. Nejsem zastánce překotných změn a nechci překovat všechno, když přijdu, chci hráče nejdřív pořádně poznat, ale je pro mě důležité, aby každý přijal svoji roli, kterou po určité době ode mě uslyší. A pokud by s ní někdo nebyl spokojený, tak pak by se to muselo samozřejmě řešit.

Jakým se budete chtít prezentovat stylem? Litoměřice hrály pod vaším vedením hodně ofenzivně…
Samozřejmě chci navázat na práci v Litoměřicích, jsem trenér, který chce hrát ofenzivně, ale na tuhle otázku vám řekne skoro každý trenér, že chce v pěti útočit, v pěti bránit, hrát agresivně a pro diváky. Věřím, že je za mnou vidět nějaká práce, a proto si mě vedení Slavie vybralo a já chci do hokeje tady dostat věci, které uznávám a preferuji. I když je potřeba říct, že Slavia má typologicky trochu jiný tým než Litoměřice.

Na střídačce budete spolupracovat společně s Pavlem Kolaříkem (asistent trenéra) a Romanem Málkem (trenér brankářů). Jak dobře se s nimi znáte?
Máliče znám delší dobu, protože mám syna, který chytá a potkávali jsme se na různých akcích, Roman jako trenér a syn jako brankář. S Pavlem jsem se potkával dva roky jako soupeř a vždycky na mě působil velice seriózně, rád jsem se s ním pozdravil a pobavil. Má za sebou skvělou kariéru a spoustu zkušeností jako hráč a já si myslím, že se můžeme skvěle doplnit a spoustu věcí si předat. Na střídačce jsem trochu déle než on, ale nepotřebuju tam někoho, kdo mi všechno odkýve nebo bude posouvat puky na ledě. Budu chtít slyšet Pavlův názor a věřím, že budeme naprosto bez problémů spolupracovat.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více