Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
17. června 2021

Na roli lídra jsem připravený a těším se na to, hlásí Petr Kafka

Do tohoto týdne trénoval individuálně, teď už se ale Petr Kafka připravuje společně s týmem. Jednatřicetiletý útočník podepsal ve Slavii novou smlouvu a těší se na příští sezonu. „Myslím si, že jsem připravený být lídrem, jsem na to zvyklý,“ hlásí.

Petře, v pondělí vám odstartovala týmová příprava na ledě. Jaký byl její začátek?
Taková klasika. Hodně jsme bruslili a dělali cviky se skills koučem. Na konci byla i nějaká kondiční cvičení.

Ty jsi doteď trénoval individuálně. Jsi rád, že trénuješ zase s týmem?
Je super přijít zase do šatny a vidět kluky. Vždycky je lepší být součástí kádru než pořád trénovat sám, i když já jsem na to zvyklý a nedělá mi to problém.

V čem je pro tebe individuální příprava výhodnější?
Se svým trenérem spolupracuju už přes 12 let a zatím můžu říct, že jsem neměl žádné extra zdravotní problémy. Právě když jsem s ním netrénoval, tak jsem něco měl, třeba se zády. Teď se cítím dobře.

Zaměřoval ses při individuálních trénincích na něco konkrétního?
Mám to při nich trochu jiné než u klasické týmové přípravy. Zaměřuju se hodně na skoky a zpevnění středu těla. Chci, aby se mi vyhýbala zranění a byl v dobré kondici. Trenér se mi věnuje individuálně, což je pro mě lepší, ve skupině by takhle musel trvat trénink trval několik hodin, pokud by se měl trenér věnovat každému zvlášť.

„Vždycky je lepší být součástí kádru než pořád trénovat sám, i když já jsem na to zvyklý a nedělá mi to problém.“
Petr Kafka po zapojení do týmové přípravy

Co tě přesvědčilo zůstat ve Slavii a podepsat novou smlouvu?
Jsem tu spokojený. Podepsal jsem jako jeden z prvních hráčů, i když se to pak nezveřejňovalo kvůli mým osobním důvodům. Měl bych tu být lídr, což od sebe vždycky vyžaduju.

V týmu skončili někteří produktivní hráči jako Filip Kuťák či Jaroslav Bednář. Očekáváš, že dostaneš v příští sezoně ještě větší roli?
To záleží na trenérovi, ale myslím si, že budu mít stejnou roli. Možná v kabině budu mít větší roli, což už jsem ale měl ke konci sezony měl. Snažil jsem se říkat něco pozitivního, povzbuzovat kluky, hlavně mladé.

Vnímal jsi, že se tvoje role v týmu během sezony vyvíjela?
Určitě, samozřejmě tam nemůžu přijít na začátku jako nový hráč a diktovat, co se bude dít. Od toho tam byli starší hráči, kteří mají daleko víc zkušeností. Ale pak to tak nějak vyplynulo a přidával jsem se, většinou kvůli uvolnění atmosféry nebo namotivování týmu.

Snad se neurazíš, ale teď mezi ty starší hráči budeš patřit ty. Jsi na to připravený?
Určitě! Nechci tu machrovat, ale jsem na tu roli zvyklý. Už jako mladý hráč jsem patři mezi lídry. Ono to totiž není jen o tom být starší hráč, člověk musí něco ukázat i na ledě. Takže si myslím, že jsem na to připravený, a docela se na to těším.

Hrozba sestupu přidá na kvalitě, míní Kafka

Myslíš už teď na sezonu, nebo se snažíš soustředit hlavně na přípravu?
Určitě mě to napadne, koukám, jak posilují ostatní týmy. Bude těžké zabojovat o postup do extraligy a zároveň lehké spadnout do dolních pater tabulky. Namočit se tam může až pět týmů, což je hodně. Na druhou stranu by sezona mohla být kvalitnější, protože se bude hrát od začátku o všechno. Loni už některé týmy v půlce roku věděly, že do play-off nepostoupí a akorát ztrácely body a hrály na náhodu. To se teď změní a každý zápas bude důležitý.

Zmínil jsi, že týmy posilují, stejně to dělá i Slavia. Do útoku přišli Patrik Machač a teď naposledy Tomáš Knotek. Znáš se s kluky?
Patrika moc neznám, ale s Knoťasem jsem hrál v 9. třídě na Spartě, v nároďácích a v jedné lajně na Kladně. Takže se známe dobře, taky se nám dobře hrálo. On je totiž tvořivý a přemýšlivý, podobný typ jako já.

Takže na dvojici Kafka-Knotek se už teď můžeme těšit?
Doufám, že si spolu zahrajeme. Sezona je ale dlouhá a sestavy se mění.

„Sezona by mohla být kvalitnější, protože se bude hrát od začátku o všechno.“
Petr Kafka odhaduje průběh příští sezony

Úvodní přípravný zápas vás čeká proti Spartě. Vzpomeneš si, kdy jsi naposledy hrál proti klubu, který tě odchoval?
Asi ve Vítkovicích, je to už dlouho (sezona 2015/16). Po pravdě je pro mě příprava vždycky nejtěžší, hraje se úplně jiný hokej. Většinou se sebou nejsem spokojený. I kdybychom první zápas hráli proti Kobře, tak pro mě bude těžký. Takže je mi to v podstatě jedno, s kým hrajeme. Kdyby to byl nějaký turnaj, tak by to bylo určitě něco jiného, ale bůhví jakou budou mít sestavu. Pro fanoušky, jestli tu budou moct být, to ale bude zajímavé a zápas bude mít náboj.

Přesto: může vám pomoct, že si celkem zahrajete proti třem extraligovým klubům (Sparta, Kladno a Plzeň)?
Bude to pro nás dobré srovnání. Poslední zápas hrajeme s Plzní, takže si aspoň navykneme na rychlejší tempo, což nám může jedině pomoct. Určitě je to lepší než hrát zápasy s týmy ze slabších lig a pak koukat, že ten hokej je v sezoně rychlejší.

Na závěr bych se zeptal na dva odlišné sporty. Začnu in-line hokejem, který taky hraješ. Chystáš se v létě na nějaký turnaj?
In-line hokejová sezona je bohužel celá zrušená. Možná bude mistrovství světa v srpnu, ale to bude pro profíky. Nám se celý ročník zrušil, kluby ani nepostavily plochy.

Ovlivní to i tvoji přípravu? V jednom rozhovoru jsi říkal, že ti in-line hokej pomáhá s přípravou na sezonu.
Určitě, mrzí mě to. Člověk nemusel dělat tolik kondici a šel si zahrát na trénink, který měl tempo a byla to zábava. Na druhou stranu tady chodím na led, takže se to vykompenzuje. Děláme tu techniku bruslení i s hokejkou, což nám může jedině pomoct a třeba díky tomu budeme o kousíček napřed.

Druhým sportem mám samozřejmě na mysli beach volejbal, jelikož se příští týden uskuteční pátý ročník turnaje hráčů a fanoušků. Budeš chtít navázat na druhé místo z posledního roku?
Tak nevím, s kým budu hrát, ale myslím si, že beachvolejbal je zrovna docela můj sport. Hraju ho od malička, moje teta byla extraligová hráčka, takže jsem trénoval s jejími dcerami. Trošku do toho praštit umím (usmívá se). Určitě se na to těším a jsem zvědavý, kolik přijde lidí.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více