Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
12. června 2021

Od Chance ligy čekám kvalitní hokej. Bude se to řezat už od prvního kola, myslí si Knotek

Až v příštím týdnu vyjedou slávisté v rámci přípravy na novou sezonu na led, nebude u toho chybět ani nejnovější posila Tomáš Knotek. Jedenatřicetiletý útočník si zahraje v první lize po deseti letech. „Věřím, že bude mít soutěž dobrou úroveň. Sestupuje hodně týmů, takže nikdo nebude chtít prohrávat,” říká ve svém prvním rozhovoru po podpisu smlouvy v Edenu.

Tomáši, co se ti vybaví, když se řekne Slavia?
Klub s bohatou historií. Vybaví se mi první titul, kdy dal Michal Sup jediný gól sedmého finále, a plno hokejových legend jako třeba Vláďa Růžička. A samozřejmě derby, největší v České republice. Trochu mě mrzí, že nehrajeme se Spartou soutěžní zápas, ale můžu si to vyzkoušet alespoň v přípravě.

Proč ses rozhodl pro přestup do Edenu?
Měl jsem nabídku pokračovat ve Francii, ale nedomluvili jsme se na podmínkách a rozhodl jsem se vrátit do Česka. Jednal jsem s Jirkou Veberem a Slavia se pro mě jevila jako nejlepší varianta, i vzhledem k tomu, že čekáme další přírůstek do rodiny.

Jaké bylo roční angažmá ve Francii? Tamní liga není u nás moc sledovaná, jak bys zhodnotil její úroveň?
Byl jsem mile překvapený, top týmy ve Francii si berou hráče, kteří hráli i v NHL. Je to trochu jiný hokej, víc rozlítaný než česká extraliga, ale rozhodně to svoji kvalitu mělo. Je škoda, že se odehrálo jen něco málo přes dvacet zápasů, takže to úplně dopodrobna porovnávat nechci, ale dneska není skoro nikde jednoduché se prosadit.

„Slavia je klub s bohatou historií. Vybaví se mi první titul, kdy dal Michal Sup jediný gól sedmého finále, a plno hokejových legend jako třeba Vláďa Růžička.“
Tomáš Knotek o Slavii

Podobně jako všude ve světě, také francouzskou ligu ovlivnila pandemie koronaviru. Jak sezona probíhala?
Ze začátku to byla jediná liga, která se tak nějak hrála, až jsme byli překvapení. Najednou nám to v listopadu utnuli, nehrálo se asi měsíc a půl a pak už se hrálo strašně nepravidelně. Tři týdny jsme třeba jen trénovali a pak se odehrál jeden zápas. Nakonec se rozhodlo, že se nebude hrát ani play-off.

Kromě krátkých anabází v Berouně a v Písku na začátku tvé profesionální kariéry jsi Chance ligu nehrál. Co od ní očekáváš?
Někteří kluci, co se mnou byli ve Francii, v první lize působili, takže jsem se jich na to ptal, protože už je to deset let, co jsem ji nehrál, a i tehdy to bylo jen na pár zápasů. Myslím si, že se bude hrát kvalitní hokej, protože sestupuje dost týmů a nikdo nebude chtít prohrávat. Zkrátka se to bude řezat už od prvního kola. Věřím, že bude mít liga dobrou úroveň.

Co si slibuješ přímo od angažmá ve Slavii?
Beru to jako příležitost odehrát tu nějaké slušné minuty, ale především chci být prospěšný týmu a pomoci Slavii k dobrým výsledkům. Chci splatit důvěru, kterou ve mně klub má. I když má každý tým někdy krizi, tak věřím, že nebudou během sezony žádné problémy a budeme se pohybovat v horních patrech tabulky.

Jak bys sám sebe charakterizoval jako hráče?
Po většinu kariéry jsem hrál centra, ale nemám problém být ani na křídle. Myslím si, že mám dobrou střelu a dobré vidění hokeje. Pro některé trenéry nemusím mít úplně líbivý styl, ale myslím si, že můžu být platný mužstvu především v ofenzivní fázi, v přesilovkách, ale i v oslabeních, kterých jsem odehrál dost třeba v Hradci Králové.

„Myslím si, že mám dobrou střelu a dobré vidění hokeje. Můžu být platný týmu v přesilovkách i v oslabeních.“
Tomáš Knotek o tom, co by Slavii mohl přinést

Znáš se s někým ze slávistické kabiny?
Znám se s klukama, co přišli z Kladna, s Patrikem Machačem nebo Danielem Kružíkem. I s Petrem Kafkou jsem hrál chvíli na Kladně a potkali jsme se v mládežnických reprezentacích. Ostatní znám podle jmen, protože člověk hokej samozřejmě sleduje, ale osobně zatím ne.

Slávisté budou v rámci letní přípravy už od příštího týdne každý den trénovat na ledě a připojíš se k nim už i ty. Co říkáš na to, že se jde už v polovině června na led? Je to vlastně o měsíc dříve, než bylo zvykem v minulosti…
Jsem na to sám zvědavý, určitě to není na škodu. Musím říct, že jsem měl přípravy, kdy jsme na led chodili třeba dvakrát do týdne, ale nikdy ne takhle brzy týden v kuse, takže to bude zajímavé zpestření. Ale dneska mají všechny velmoci přípravu na ledě a myslím si je dobré si už takhle brzy ukázat nějaké věci. Já jsem vlastně nebyl na ledě skoro tři měsíce, takže nějaký odpočinek jsem si od něj dal a už se těším.

Jak probíhá tvoje letní příprava?
Trénuju v Praze na fakultě u Radima Jebavého s Radkem Smoleňákem, Davidem Stielerem a dalšími kluky. Máme program, který má hlavu a patu a věřím, že budu na sezonu dobře připravený.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více