Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
15. dubna 2018

POHLEDEM STATISTIK: Bilancování sezony, aneb komu se dařilo

Sešívaní hokejisté si po sezoně užívají volno a stejně tak fanoušci prvoligového hokeje. Na další soutěžní zápas WSM Ligy se ještě načekáme, a tak si pojďme zavzpomínat na uplynulou sezonu. Jak vypadaly statistiky borců v červenobílých dresech? Kdo z nich nasbíral nejvíce branek a kdo naopak nejvíce trestných minut? To vše a ještě víc najdete v článku.

Nejproduktivnějším hráčem David Šafránek

David Šafránek platí už delší dobu za jednoho z nejbodovějších útočníků Slavie a i v uplynulé sezoně potvrdil svou pověst. V základní části chyběl Šafránek na lavičce sešívaných jen dvakrát a v 50 zápasech nasbíral úctyhodných 35 kanadských bodů. Více než polovinu z toho tvořily asistence, kterých nakonec nastřádala slávistická osmaosmdesátka 25. V play-off sice přidal v osmi utkáních jen jednu gólovou nahrávku, ale přesto se udržel v čele slávistického bodování.

Šafránek byl opět nejproduktivnějším slávistou, svůj loňský bodový rekord ale nepokořil

Hned v závěsu se v týmové tabulce produktivity udrželi obránce Jiří Drtina a útočník Zdeněk Doležal. Oba hráči naskočili v základní části do 39 utkání, ve vyřazovacích bojích potom odehrál Doležal o dva duely více než Drtina, který dvakrát nenastoupil. Sešívaný obránce ale i přes nucené přestávky dokázal v sezoně posbírat 34 kanadských bodů za 10 branek a 24 asistencí. Stejný bodový přínos měl pro tým i Doležal, jenž ovšem nastřílel dvakrát více gólů než jeho starší spoluhráč.

V play-off si nejvíce vylepšil osobní statistiky forvard Martin Šagát. Ten se v osmi utkáních třikrát střelecky prosadil a celkem pětkrát připravil gólovou šanci některému ze spoluhráčů. Spolu s 25 kanadskými body ze základní části se tedy nakonec zařadil za výše jmenované souputníky a může být se svými sezonními výkony spokojen.

Zdeněk Doležal pálil v sezoně ostrými

Při pohledu na kolonku se vstřelenými góly najdeme na vrcholu tabulky osamoceného jednoho muže, a sice Zdeňka Doležala. Ten dokázal v základní části skórovat celkem osmnáctkrát a ve vyřazovacích bojích přidal ještě dva přesné zásahy. S dvaceti přesnými trefami se tak může po sezoně pyšnit titulem nejlepšího střelce červenobílých.

S pětigólovou ztrátou na svého spoluhráče doráží z druhé příčky Lukáš Krejčík. Ten naznačil už ve svém prvním soutěžním duelu v sešívaném, že bude střílet hodně branek. Snovou premiéru totiž okořenil hned čtyřmi přesnými zásahy. Pak ale jeho muška zeslábla a formu našel opět až v play-off, ve kterém se prosadil celkem třikrát a právě těmito góly odsunul spoluhráče Lukáše Nedvídka v tabulce střelců až na třetí místo.

Úspěšní střelci: Zdeněk Doležal, ale i Denis Heldák

Zdeněk Doležal potvrdil pověst nekompromisního střelce i v sešívaném dresu

Ve statistice úspěšné střelby vede překvapivě mladý Denis Heldák, kterému stačilo třikrát za sezonu vystřelit na bránu, aby vsítil svou premiérovou branku v A-týmu. Ze stabilních členů sestavy se potom dařilo Zdeňku Doležalovi. Ten vystřelil v základní části na branku celkem 102krát a jeho úspěšnost se vyšplhala na 17,65 %. Ve vyřazovacích bojích potom vyslal na soupeřovu svatyni 19 projektilů s 10,53% úspěšností.

Play-off ovšem z pohledu střelby vyšlo nejlépe Martinu Šagátovi. Plná čtvrtina z jeho 12 střeleckých pokusů, které zaznamenal ve vyřazovacích bojích, totiž skončila v síti. Vylepšil si tak statistiku ze základní části, v níž vystřelil na branku celkem 70krát s úspěšností 12,86 %.

Kasík nejlepší v pozitivní účasti na ledě

Velmi důležitá je také hodnocení toho, jak se mění skóre, když je daný hráč na hřišti. Ve statistice pozitivní a negativní účasti na ledě suverénně ovládl obránce Jaroslav Kasík. Ten byl v základní části na ledě u 36 slávistických branek a jen u 21 inkasovaných. Ve vyřazovací části už si rozdíl ve svém osobním skóre nevylepšil, ale ani nezhoršil. Celkem tedy nasbíral v sezoně bodové ohodnocení plus 15.

Za Kasíkem je potom ve stejné statistice útočník Václav Jankovský, jehož bodové ohodnocení v základní části činilo plus 12. Na ledě byl totiž u 23 vstřelených branek a jen u 11 obdržených. V play-off si však Jankovský rozdíl ve skóre snížil o čtyři a jeho sezonní ohodnocení tedy činí plus 8. A stejným číslem se může pyšnit i jeho spoluhráč z útoku Lukáš Nedvídek.

Nejdéle seděl na trestné Ryzák

666
Tolik trestných minut nasbírali slávisté za celou sezonu. Ďábelské, že?

Následuje poněkud nelichotivá položka ze statistické tabulky. Sešívaní byli v sezoně třetím nejtrestanějším týmem, o což se zasloužili zejména Marek Ryzák, Jiří Doležal a Martin Ondráček. Ti všichni obdrželi v sezoně více než čtyřicet trestných minut, první a druhý jmenovaný si dokonce na trestné lavici odseděli skoro hodinu čistého času.

Marek Ryzák nasbíral celkem 55 trestných minut a jeho kolega Jiří Doležal si během sezony vykoledoval jen o čtyři minuty méně než jeho spoluhráč. Hodně trestaný byl v sezoně i David Šafránek, který si zhoršil statistiky zejména ve vyřazovacích bojích, kdy mu rozhodčí udělili 10 trestných minut.

Slávistickou doménou byli brankáři

Dominik Frodl byl oporou Slavie i v semifinálové sérii s Karlovými Vary

A to nejlepší přichází na závěr statistického souhrnu. Každý hokejový tým potřebuje kvalitního brankáře a Pražané se mohli na ty své spolehnout. K oporám týmu patřil tradičně Dominik Frodl, který v základní části naskočil do 39 utkání, v nichž zaznamenal úctyhodnou 92,81% úspěšnost zákroků a v této statistice skončil v celé WSM Lize druhý za karlovarským brankářem Novotným. V play-off potom Frodl odchytal 5 duelů s celkovou úspěšností 92,26 %.

Na konci sezony přišla do Edenu posila David Honzík a právě on se velkou měrou zasadil o to, aby Slavia postoupila do semifinále. Ve čtvrtfinálové sérii s Přerovem totiž odchytal tři zápasy s 93,67% úspěšností zákroků, kterou si ještě vylepšil čísla ze tří startů v základní části. V té naskočil do 15 zápasů ještě Patrik Polívka a jeho procentuální úspěšnost se zastavila na čísle 88,81.

Autor Michal Toman
Nepřehlédněte
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Ukázali jsme naši sílu, deset gólů je jen bonus, ví Polák

Pěti body (3+2) se výrazně podílel na první výhře juniorů v semifinále proti Šumperku. I díky Vojtěchu Polákovi slávisté vyhráli úvodní zápas v Edenu 10:2. „Jsem rád, že jsem to konečně protrhnul a ...

Číst více
ZÁPASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Junioři ovládli první semifinále, Šumperku nastříleli deset gólů

Slávističtí junioři odstartovali v Edenu semifinálovou sérii proti Šumperku jednoznačným vítězstvím 10:2, hattricky se blýskli Vojtěch Polák a Viktor Štípek. Druhý duel je na programu v pátek od ...

Číst více
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více