Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
31. března 2020

Pasovali nás na konec tabulky, ale my jsme všem ukázali, říká Novák

Mladý tým plný očekávání dotáhl k postupu do vyřazovacích bojů. A sám zažil sezonu plnou jubileí. Kapitán Slavie Jan Novák si odkroutil svůj třetí kompletní ročník po návratu do Edenu. Přečtěte si rozhovor s nejzkušenějším borcem v týmu.

Pojďme se ohlédnout za uplynulým ročníkem. Byli jsme svědky dlouhé série výher, pak proher a nakonec byla liga nuceně ukončena. Jak bys uplynulý ročník jako kapitán zhodnotil?

Za mě to byla rozhodně povedená sezona. Před začátkem ligy nás všichni pasovali na konec tabulky ke Kadani a k Sokolovu, ale my jsme všem vypálili rybník a sezona opravdu vyšla. Na každém mladém hráči byl znát rok hry, navíc u všech bylo vidět velké herní zlepšení, lepší psychika i větší klid. Skončili jsme na sedmém místě, beru to rozhodně jako povedený ročník, ukázali jsme se. Samozřejmě mě mrzí, že sezona byla takhle ukončená, ale jsou i přednější věci, než abychom se honili za pukem. Teď jde prostě všechno stranou. Sedmé místo je ale krásné, můžeme být se sebou spokojení, odvedli jsme dobrou práci, hráli jsme nad očekávání všech kolem.

Tým byl znovu plný mladých hráčů. Mezi tebou a tvými nejmladšími spoluhráči je rozdíl…

No to mi ani neříkej! (smích) Ani si netroufám tipovat…

Jan Novák v sezoně 2019/20

  • 60 zápasů, 6+20
  • 128 střel, +7
  • 21:56 za zápas

… je to 23 let k Mikuláši Hovorkovi. Přesto jste si na ledě všichni rozuměli.

Tak to je šílený! Ale ti mladí kluci jsou charakterově i herně dobře nastavení, ten tým šlapal. Samozřejmě někdy má nějaké výkyvy, ale mladí kluci proto udělali maximum, byli tam nějakým způsobem vedení těmi staršími hráči, ale za mě byli opravdu výborní. Hráli fakt skvěle a já věřím, že za rok na tom budou zase líp.

Jsi sice nejstarším hráčem týmu, přesto jsi byl nejproduktivnějším obráncem a v rámci ligy také druhým nejvytěžovanějším hráčem. V čem tkví tvůj recept na úspěch?

No to je těžká otázka, to bych se teď musel strašně chválit… Myslím, že můj hlavní recept na úspěch je zdraví – odehrál jsem všechny zápasy v této sezoně. K těm bodům – když jsem v přesilovce a dostanu to na modrou, tak vystřelím. Právě střelu myslím, že mám dobrou, tam nehraje roli, jestli mi je 41, nebo třeba 26. Když má člověk svoji devízu a využívá toho, tak se mu to nějakým způsobem vrátí. Já na modré stál už od dětství, protože jsem už od mala obráncem a vždy jsem těžil z toho, že umím vystřelit. Buď to tam prolítlo, nebo to tam někdo doklepl, takže jsme dávali vlastně góly z mých střel. Za to vytížení jsem rád, člověk chce hrát a myslím že můžu s čistým svědomím a bez jakéhokoliv machrování říct, že jsem důvěru klubu, kterou do mě vložil, vrátil. Myslím že to, co se ode mě očekává, splňuju.

Jan Novák v dresu Slavie

  • 803 zápasů, 77+226
  • 567 trestných minut
  • dva tituly (2003 a 2008)

V sešívaném dresu jsi letos odehrál 800. zápas a zaznamenal 300. bod. Na co vzpomínáš ze svého působení nejraději?

Rád vzpomínám na všechny zápasy. Vážím si toho, že můžu oblékat červenobílý dres, a každý zápas ve mně zanechal nějakou stopu. Tím nejvíc pro každého hokejistu jsou ale samozřejmě tituly. Jsou hokejisté, kteří hrají déle než já a tituly nemají, proto si moc vážím, že já jsem měl možnost se Slavií vyhrát dokonce dva tituly. Je to nezopakovatelný úspěch a byl bych moc rád, kdyby se to ještě zopakovalo.

Jak vzpomínáš na ty horší zážitky? Když ses po zahraničním angažmá znovu vrátil do Slavie, tým z extraligy sestoupil.

Tohle jsem samozřejmě obrečel. I tohle jsou momenty, které se zapíšou člověku do hlavy. Bohužel ta sezona byla od začátku špatná a nic se nedařilo. Nikdo to nechtěl dopustit, aby to takhle dopadlo, ale souhra náhod vždy nahrávala soupeřům, klíčové zápasy jsme prohráli. Byl to zmar, kdy nám nic nevycházelo. Vyměnili se trenéři, plno hráčů, ale největší problém byl na ledě. Nechci to na nikoho házet, hráli jsme to my a my jsme to prostě nedokázali.

Vraťme se do letošního ročníku, kvůli předčasnému ukončení ligy postoupily do extraligy České Budějovice. Je to správné řešení?

Budějovice měly tým, který ligu vyhrál o nějakých padesát bodů. Každý tým přejely o parník a nikdo s nimi, myslím, nemá kladnou bilanci. Postoupily naprosto zaslouženě. Mají arénu, peníze, chodí fajn diváci a hrají dobrý hokej. Nevidím důvod, proč by měl postoupit někdo jiný. Bojují o to už pět let a velmi jim to přeju. Je to tým, který si to zasloužil a který byl tuhle sezonu jednoznačně nejlepší.

Slavia získala v průběhu sezony nového partnera Xiaomi. Jak vnímáte vy hráči tuhle stránku?

Já musím říct, že jsme vděční za momentální finanční zabezpečení, za to, že máme všechno, co potřebujeme. Nikdo si tady za celou sezonu nemusí na nic stěžovat. Měli jsme tu vše nadstandardní a profesionální a budeme doufat, že situace se bude pomalu lepšit tak, abychom mohli bojovat o postup do extraligy. Nejtěžší je sehnat finance na hráče. Každý to chce, dělá pro to maximum, ale tohle je běh na dlouhou trať. Každopádně si myslím, že důležitost kontraktu s Xiaomi může být v návaznosti. Když budeme dobře hrát, dělat společnosti Xiaomi dobrou reklamu, tak se třeba navážou další sponzoři a pomalu se to bude nabalovat. A nakonec to finanční zabezpečení klubu bude větší.

„Myslím, že můj hlavní recept na úspěch je zdraví.“
Jan Novák

Jak se připravuješ po ukončení ligy? Jde to vůbec, když nemůžeš na led ani do posilovny?

Moc mě mrzí, že sezona už je skončená, ale když už nastala tahle situace, tak jsem si dal pauzu i pro sebe. Nevím, jak to mají jiní sportovci – hodně jich dál maká, ale hodně si jich rádo po sezoně odpočine.

Nepřemlouvá tě tvůj syn Honza, abys na něj v A-týmu Slavie počkal, než vyroste a probojuje se tam?

Honza hraje v páté třídě, hokej ho baví, hodně ho sleduje a i na něj často chodí. Určitě by byl rád, kdyby se mnou mohl hrát, ale přeci jen je to otázka ještě několika let, a to se přiznám, že si nejsem úplně jistý, že bych ještě hrál. Hokej Honzu ale vždy pohltí. Kdyby mi bylo třicet, tak o tom budu víc přemýšlet, ale takhle to není příliš reálné. Musel bych hrát ještě sedm let, což je dost ambiciózní. Každopádně myslím, že by to byl určitě skvělý zážitek pro nás oba.

Jak to vypadá s tvoji budoucností v příští sezoně?

Za mě je to jasné – rád bych hrál a pomohl Slavii – a myslím, že stále je něco, co bych klukům mohl dát. Záleží však samozřejmě na obou stranách. Teď budeme o mojí budoucnosti jednat, takže uvidíme, jak se dohodneme. Hokej mě baví, je to moje radost a náplň a mladým klukům bych měl co dát.

Autor Michael Schuster
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více