Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
31. března 2023

Play-off dalo některým víc než celá sezóna, myslí si trenér dorostu Slížek

S výkony spokojenost, výsledek je zklamání. Tak shrnuje trenér dorostenců Ladislav Slížek čtvrtfinálovou sérii s Plzní. Play-off podle něj některým hráčům dalo více než celá sezóna, v níž jeho svěřenci podávali konzistentní výkony. V rozhovoru zmiňuje i to, jak bude tým vypadat v příštím ročníku.

Jak jste byl spokojený s výkonem kluků ve čtvtfinále?
Naprosto. S Tomášem Kucharčíkem jsme samozřejmě respektovali sílu soupeře, Plzeň byla papírově i zkušenostmi určitě dál než my. Měli jen pět mladých hráčů včetně Adama Benáka, kterého za mladého ani nebereme. My jsme to měli spíše obráceně – šest starých, navíc Max Curran byl v juniorech, další hráči byli zranění. Zkrátka měli větší zkušenosti, ale my jsme to odehráli se vztyčenou hlavou.

V souboji s úřadujícím mistrem jste dvakrát vedli a Plzeň nakonec rozhodla až v úplném závěru pátého zápasu. Jak hodnotíte celou sérii?
S výkony byla spokojenost, samotný výsledek je zklamání. Největší problém jsme viděli v neproměňování šancí. V posledních dvou zápasech jsme je přestříleli, což sice není vždy ukazatel toho, kdo je lepší, ale my jsme měli i daleko více gólových tutovek. Na tom jsme vyhořeli.

Není neefektiva v zakončení širší problém Slavie? Junioři taky Vsetín ve čtvrtfinále vysoko přestříleli…
Není to problém klubů, je to problém celého českého hokeje. Všichni napříč soutěžemi kvůli tomu obdivují Švédsko, Finsko a NHL. Člověk se s tím buď musí narodit, nebo to natrénovat, nastřílet. Nevím, jestli to český národ podceňuje, ale koncovka není jen problém Slavie.

„Měli větší zkušenosti, ale my jsme to odehráli se vztyčenou hlavou.“
Ladislav Slížek o čtvrtfinále s Plzní

Více střel jste měli i v rozhodujícím pátém zápase, který Plzeň rozhodla necelé čtyři minuty před koncem. Jak jste ho viděl?
První inkasovaný gól byl laciný a smolný, nicméně kluci se s tím poprali a otočili skóre a 2:1. Pak jsme měli tutové šance na třetí gól – Matouš Kucharčík jel sám na bránu, Max Curran a Danny Chludil stříleli do prázdné brány. Nedali jsme a byli jsme vyloučení do třech, můžeme se bavit o tom, jestli oprávněně. Dostali jsme na 2:2 a pak z ničeho nic na 2:3, nicméně kluci třetí třetinu bojovali a vyrovnali jsme. Pak ale přišla laciná chyba a gól na 3:4, který nás stál zápas.

Co dalo klukům celé play-off?
Myslím si, že těch osm zápasů dalo některým klukům daleko více než celá sezóna. Viděli jsme, jak spolu kluci komunikovali a bojovali. Všechny zápasy byly dobré, vyrovnané a na krev, o něco se hrálo. Samozřejmě bychom chtěli, aby jich bylo ještě víc, ale bohužel.

Jsou někteří hráči, kteří v osmifinále a čtvrtfinále obzvlášť vyrostli?
Kluci rostli celou sezónu, ne jenom v play-off. Nechci, abych na někoho zapomněl, ale Poletín, Matějovský, Kucharčík, Filip, Pšenička nebo Lorenz všichni vyrostli. Play-off to jen umocnilo, ale všichni hráči rostli celou sezónu.

Trenéři s gólmanem Baštou po osmifinále se Zlínem.

Loni jste skončili v osmifinále, letos ve čtvrtfinále, takže příští sezónu míříte minimálně do semifinále?
Samozřejmě se to nabízí, ale my bychom rádi příští rok vyhráli, abychom na to nečekali (úsměv). Je ale otázka, jak se poskládá tým, kdo zůstane, kdo tu nebude. Máme informace, že někdo asi půjde pryč, my bychom ale tým rádi udrželi, navíc ročník 2008 vypadá taky slušně. Síla by tu měla být, na papíře určitě, ale nedokážu odpovědět, jaká bude realita.

Co se týče příchodů a odchodů, můžete zmínit konkrétní jména?
Sami ani nevíme. Samozřejmě víme, že tady krouží agenti, kteří nám chtějí hráče vyzobávat. Argumentují tím, že tu není juniorská extraliga, která nás mrzí, že nevyšla. Není to ale o tom, že by ročník 2007 měl jít pryč. Bereme to spíš tak, že když je kluk šikovný, tak proč by nedominoval v dorostenecké lize s tím, že si může zkusit juniorskou první ligu a pak se lehce adoptovat na juniorskou extraligu. Když by pak převyšoval juniorskou ligu, tak asi nemáme problém ho pustit, aby někde ochutnal extraligu, ať už na hostování nebo na přestup. A když bude tak skvělý, tak je pro něj fajn i áčko v první lize, kde je přechod snazší než do extraligy.

Důkazem je koneckonců i Maxmilian Curran, který v uplynulé sezóně odehrál dva zápasy za áčko. Může to být také lákadlo?
Samozřejmě. Max Curran udělal progres a áčko si zasloužil. Dominoval jak v dorostu, tak v juniorce. Pro kluky to může být naděje.

Ročník 2008 má kvalitu, říká Slížek

Několik dorostenců si v uplynulém ročníku zahrálo za reprezentaci, další byli náhradníci. Berete to jako ocenění práce vás trenérů?
Pro trenéra je to jediné ocenění. Jsme tu proto, že máme rádi Slavii, a proto, aby to kluci někam dotáhli. Když máme co nejvíce hráčů v reprezentaci nebo v áčku, tak je to pro nás ocenění. Když se pak někdo někam dostane a zmíní naše jméno, tak to zahřeje na srdci. To je jediné ocenění, které máme, když neberu v potaz plat.

Když se ještě ohlédnu za sezónou, tak jste nejvýš prohráli tři zápasy v řadě. Souhlasíte s tím, že jste podávali konzistentní výkony?
Souhlasím. Většinou jsme měli krizi v době, kdy už bylo o něčem rozhodnuto. Na konci základní části, kdy jsme měli jistý postup do nadstavby, a pak když jsme měli jistotu, že půjdeme do play-off. To k tomu ale patří, ztráta koncentrace nebo formy je u kluků v tomto věku běžná.

Zmínil jste ročník 2008, který teď přechází do dorostu. Jak vidíte jeho sílu?
Když se o tom bavíme s panem Kucharčíkem, který je trénuje v 9. třídě, tak si myslím, že kvalitu má. Uvidíme, jestli tu všichni zůstanou, ale někteří kluci jako Daniel Skyba nebo Tomáš Vrzal už v dorostu nějaké zápasy hráli. Hráči s potenciálem jsou, o to strach nemáme, jen aby tu zůstali.

„Když se pak někdo někam dostane a zmíní naše jméno, tak to zahřeje na srdci.“
Ladislav Slížek o ocenění trenérské práce

Kluci po sezóně dál chodí na tréninky. Do kdy?
Do konce dubna máme led, takže se tu budeme ještě potkávat. Chceme, aby se kluci hýbali, i proto, že některé čekají zápasy v národním týmu. Zhruba do 20. dubna bychom tu měli být. V květnu budeme mít asi 14 dní volno, protože se bude rušit led. Položí se plocha a pak začneme trénovat.

Jak si odpočinete vy osobně?
Většinou si moc neodpočinu, protože pauza je minimální a pak začíná příprava na další sezónu. Bude to spíš aktivní odpočinek.

Autor Šimon Rogner
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více