Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
15. června 2021

Poletín: Jestli jsme staří nebo mladí? To je jedno, chceme od začátku sbírat body

Slávisté vyjeli v pondělí na led a byl u toho i útočník Michal Poletín, který se doposud připravoval individuálně. Podobně jako ostatní hráči i fanoušci, také on už vyhlíží přípravné zápasy, nejvíc ten se Spartou. „Myslím, že to bude vyhecované, i když půjde jen o zápas v rámci přípravy. Derby je derby,“ říká.

Michale, ve Slavii budeš působit i v další sezóně. Zvažoval jsi, že bys po odehraném půl ročníku hrál někde jinde?
Ani jsem to nezvažoval. V podstatě už od mého návratu v průběhu sezóny jsme se bavili o tom, že bych tady pokračoval i dál. Po skončení sezóny už jsme ladili jen detaily, jak to všechno bude a spíš to bylo jen o tom, jak se dohodneme. To, že budu pokračovat ve Slavii, jsem měl na prvním místě, jinou variantu jsem vlastně ani neřešil.

Narodil jsi se a žil jsi většinu života v Praze, ve Slavii jsi nastupoval už v mládeži. Hrálo i tohle nějakou roli?
Určitě, vrátil jsem se domů. Ve Slavii jsem vyrostl, prožil jsem tady největší část kariéry, celou mládež, zahrál jsem si tady pět sezón v extralize a teď jsem asi šest let byl v jiných týmech. Slavia je pro mě ale stále srdeční záležitost a klub kde jsem vyrostl. Když se to pak všechno takhle sešlo, že jsem se mohl vrátit, tak jsem měl fakt radost.

Na co ses sem nejvíc těšil?
Je těžké něco vybrat, ale na Slavii byla vždy výborná parta. Zároveň jsem se vrátil do prostředí, které odmalička znám. I na tu atmosféru tady jsem se těšil.

„Na derby se opravdu těším. Myslím, že to bude vyhecované, i když půjde jen o zápas v rámci přípravy.“
Michal Poletín o přípravných zápasech

Už po několikáté absolvuješ před sezónou individuální přípravu, v čem vidíš její hlavní výhody?
Asi šestou letní přípravu trénuju s Michalem Hamršmídem. Hlavní výhoda je ta, že i když tam trénuje nějaká parta kluků, tak většina tréninků je po dvou, maximálně po třech. Takže pak se každému z nás trenér věnuje individuálně a my se tak můžeme zaměřit na naše věci, kde cítíme, že nás tlačí bota. Taky když někomu z nás nevyhovují nějaké cviky, tak se s tím dá lépe pracovat, než když je člověk v partě pětadvaceti kluků a jsou tam dva trenéři. Ale není to ani tak, že bychom jen cvičili, chodíme si i zahrát nějaké skupinové hry, letos třeba paddle tenis nebo volejbal. Takže to jsou asi ty největší odlišnosti a přednosti individuální přípravy.

Na co se teď zaměřuješ?
Letos jsme se o tom s trenérem hodně bavili. Hokej se vyvíjí a já jsem byl vždycky těžší, takže teď už nedělám zdaleka tolik silových věcí, jako jsem dělával dřív. Neříkám, že je nedělám vůbec, ale ubíráme váhy a dáváme toho více do dynamiky. Já se snažím i nějakým způsobem zhubnout, mám nastavený plán a podle toho se teď řídím.

Probíhá tvoje příprava každý rok stejně, nebo se snažíš cvičení obměňovat?
Stejná nikdy nebyla, vždy se ty plány upravují. Samozřejmě to gró je vždy podobné, ale jsou tam nějaké úseky a fáze podle zaměření. Taky je to i každý rok jiné v tom, že když je sezóna náročná a delší, člověk si po ní dopřeje tři nebo čtyři týdny volna. Pak už je samozřejmě doba na přípravu kratší… Paradoxně, když předloni končila sezóna i kvůli koronaviru dřív, bylo to samozřejmě všechno omezené, ale člověk měl najednou na přípravu asi čtyři měsíce. Přípravy se tak liší i tím, jak dlouho na ní je čas a kolik času tomu věnuješ. Bez ní by to v sezóně nešlo hrát, ale nejde jen o ní, pak je také důležité se udržovat i v sezóně. V sezóně nejde jenom o tom, jak hraješ na ledě, jde i o to držet se nějakých sad cvičení v průběhu sezóny. Hodně se to obměňuje, i třeba když má člověk v sezóně nějaké problémy, zranění. Pak je to zaměření samozřejmě trochu jiné…

Součástí přípravy jsou i přípravné zápasy, na který se těšíš nejvíc?
Tak hlavní bude derby, to je vždy zajímavý zápas. Na tenhle zápas se opravdu těším. Myslím, že to bude vyhecované, i když půjde jen o zápas v rámci přípravy. To pak člověk ani nemusí studovat s kým jsou ty další přípravné zápasy, derby je derby.

„Strašák sestupu bude rozhodně silnější než jakoukoliv sezónu, co jsem hrál. Věřím ale, že budeme hrát tak, že tímhle se vůbec nebudeme zaobírat.“
Michal Poletín o tom, v čem bude příští sezóna jiná

Ze Slavie odešlo po minulém ročníku několik starších hráčů, změní se pro tebe v příští sezóně role v týmu?
Skončili zkušení kluci, Jarda Bednář, Marek Tomica a další. Všichni byli zkušení hráči, kteří toho hodně odehráli i v zahraničí. Ten tým bude letos mladší, já budu vlastně najednou v týmu skoro nejstarší. Budeme pracovat na tom, aby se tam udělala skvělá parta a je před námi brutálně těžká sezóna. Sestupuje až pět týmů a tímhle my se nechceme vůbec zaobírat. Důležitý tak bude každý bod, od začátku sezóny půjde o hodně. Ale věřím, že tým je dobře poskládaný, rychle si to sedne a my budeme mít dobrou sezónu. Když bude potřeba tak s ostatními staršími ty mladší hráče nějak budu usměrňovat, ale je to hlavně o tom, aby ten tým dohromady fungoval. Je jedno, jestli jsme staří nebo mladí. Chceme být v rozumných patrech tabulky a od začátku sbírat body.

Příští ročník bude tvůj sedmý v áčku Slavie. V čem by mohla být příští sezóna jiná oproti těm, co už si odehrál?
Jak jsem říkal, tahle sezóna bude jiná v tom, že bude potřeba sbírat body od samého začátku, protože každý bod může být rozdílový. Strašák sestupu tak bude rozhodně silnější než jakoukoliv sezónu, co jsem dřív hrál. Věřím ale, že my budeme hrát tak, že tímhle se vůbec nebudeme zaobírat. Respekt k tomu ale budeme mít a musíme s tím tak vstoupit do sezóny.

Co od příští sezóny očekáváš? Jaké jsou týmové a tvé osobní cíle?
Tohle se před sezónou vždycky strašně těžko říká. Ale rozhodně naším cílem bude pohybovat se ve vyšších příčkách tabulky a abychom se vyhnuli tomu spodku tabulky, protože sestupové boje jsou vždy nesmírně těžké. Já věřím, že budu týmu prospěšný, že dokážu bodovat a že dokážeme ten tým tak seskupit, postavit a poskládat, že nakonec budeme úspěšní. Nedovedu si představit, že člověk jde do zápasu a do sezóny s něčím jiným než s tím, že bude úspěšný a že budeme vyhrávat. Hlavní je zabrat už od začátku, aby se sezóna vyvíjela od začátku dobře. V té pokročilejší fázi roku už se může stát cokoliv a vyhrát může kdokoliv, to je ale ještě spoustu zápasů před námi, nebudu předbíhat.

Autor Michael Schuster
Nepřehlédněte
A-TÝM 18.3.2024

Aleš Totter povede Slavii i v nadcházející sezoně

Hlavním trenérem slávistického A-týmu bude i v příští sezoně Aleš Totter. Dvaapadesátiletý kouč přebíral Slavii v listopadu loňského roku na 13. místě a tým nakonec dovedl do předkola Chance ligy.

Číst více
OHLASY - VIDEO 18.3.2024

Jsme v půlce, chceme do Poruby s dvěma výhrami, hlásí Jokl

Jako hotovou polovinu úkolu hodnotí Tomáš Jokl první výhru juniorů ve čtvrtfinále s Porubou. Kapitán Slavie k ní přispěl přesnou trefou v 15. minutě první třetiny, v níž sešívaní o vítězství ...

Přehrát video
ZÁPASY - MLÁDEŽ 18.3.2024

Junioři jdou v úvodu čtvrtfinále do vedení

Sešívaní junioři se v prvním zápase čtvrtfinále ujali vedení v sérii. V domácím utkání s Porubou zvítězili 5:1. Roli favorita potvrdili třemi brankami v úvodní třetině, vítězství pak potvrdili gólem ...

Číst více
ROZHOVORY 18.3.2024

Nejnáročnější sezona. Parta v kabině byla ale neuvěřitelná, říká Klikorka

Po těžkém začátku sezóny na Kladně se v říjnu vrátil na Slavii, aby pomohl trápícímu se týmu. „Záleželo nám především na záchraně a předkolo play-off už bylo jen bonus i pro fanoušky za jejich ...

Číst více