Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
A-TÝM
19. června 2018

Příběhy cizinců: Severská stopa v zadních řadách

Třetí vzpomínka na bývalé slávisty, kteří prošli Edenem během putování po Evropě, nás tentokrát zavede krátce před zisk titulu v sezoně 2007/08. Tehdy červenobílý dres oblékali mimo jiné také dva hokejisté ze severu Evropy, konkrétně urostlý Lotyš Maris Jass a Fin Vitali Taskinen.

Seriál Příběhy cizinců

Že to nejsou příliš povědomá jména? Není divu. Oba hráči ve Slavii nijak výraznou stopu nezanechali. První jmenovaný v sezoně 2006/07 nastoupil k 39 utkáním, ve kterých ani jednou nebodoval, talentovaný finský gólman Taskinen se pak představil pouze třikrát. Zajímavostí jistě je, že zmíněná tři soutěžní utkání dokázal rozložit do dvou sezon.

Jass – rodák z lotyšského Daugavpilsu – se v žádném ze svých působišť příliš dlouho neohřál a nejinak tomu bylo i v mužstvu Vladimíra Růžičky. Sešívaným se v úvodu sezony vůbec nedařilo a respektovaný kouč musel sáhnout ke změnám. Tou první byl příchod útočníka Rataje, kterého záhy následoval právě Maris Jass. Šikovný obránce se zkušenostmi ze světového šampionátu v Rize ale očekávání nenaplnil.

Maris Jass si v červenobílém dresu nepřipsal ani bod, zářezy sbíral především v osobních soubojích...

Ve 33 zápasech, které Jass odehrál, si nepřipsal ani bod. Nula ve statistickém okénku mu ale rozhodně nezůstala, neb si v uvedeném období dokázal nastřádat celkem 59 trestných minut. Tvrdá hra jej neomrzela ani v následném play-off, tam už však šlo jen o jeden nižší trest v šesti zápasech. V neoblíbené tabulce +/- Jass skončil těsně pod nulovou hranicí s bilancí -2.

Sezona 2006/07 byla zároveň tou jedinou, ve které působil pod Vladimírem Růžičkou. Obě strany se dohodly na ukončení smlouvy a Maris Jass putoval o dům dál. Postupně si vyzkoušel běloruskou nejvyšší soutěž, ruskou KHL i VHL, na chvíli zakotvil i u italských břehů a nějakou dobu působil i na Slovensku.

Do české kotliny se nakonec ještě na chvíli vrátil, v barvách Chomutova působil 24 zápasů, o čtyři klání více stihl zapsat za znojemské Orly. Dnes třiatřicetiletý Lotyš ještě stále aktivně hraje na nejvyšší úrovni, v letošní sezoně válel za slovenské Nové Zámky.

Zcela odlišnou stopu zanechala druhá severská akvizice ve Slavii – mladý finský gólman Vitali Taskinen. Rodák z Kuopia valnou většinu své začínající kariéry strávil v tamním celku KalPa, kde prošel všemi juniorskými kategoriemi, do áčka se ale dostat nedokázal. Místo rodné země tak zvolil právě Slavii, kde mu Vladimír Růžička nabídl nejprve aklimatizaci v Benešově a Kobře, následně pak i místo v prvním týmu.

To nakonec bylo na pořadu dne o něco dříve, než bylo očekáváno. Slavia měla vstup do sezony 2006/07 vskutku hrůzný, z prvních deseti kol si plný počet bodů odnesla pouze dvakrát a byl nejvyšší čas na změny. Jednou z nich bylo právě stáhnutí Taskinena, který si v pouhých devatenácti letech odkroutil extraligovou premiéru na hřišti Kladna. Byla z toho sice další porážka (1:2), mladý Fin ale rozhodně nezanechal špatný dojem, dokonce byl za hosty vyhlášen nejlepším hráčem.

Vitali Taskinen především kryl záda zkušenějším, do extraligy nakoukl jen třikrát...

Další zlom přišel s příchodem zkušeného Adama Svobody. Z Taskinena se stala plnohodnotná dvojka, která právě Svobodovi kryla záda. Šancí ale i přesto moc nedostával, svůj druhý start v sešívaném áčku si připsal až téměř o rok později v Plzni (3:4pp). Navíc se na jeho pozici z juniorů začal tlačit slávistický odchovanec Dominik Furch, a tak v lednu 2008 po vzájemné dohodě s vedením pražského celku ukončil se Slavií smlouvu.

Taskinenovy další kroky mířily zpět do Finska, kde se usadil ve třetí nejvyšší soutěži (Suomi-sarja). Postupně zde během dvou sezon vystřídal dresy LeKi-75, HCK a LLujy, než v roce 2010 v pouhých 24 letech ukončil profesionální kariéru.

U hokeje však tichý blonďák vydržel až dodnes, v současné době působí ve slavném Jokeritu Helsinki, kde zastupuje pozici trenéra gólmanů u juniorského týmu, od nadcházející sezony pak navíc převezme post týmového manažera.

Autor Tomáš Pauček
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 22.4.2024

Někdy si připadám jako komparz, směje se svému rodičovství Hrdinka

Nebyla to pro obránce Františka Hrdinku klasická sezóna, velkou její část odehrál kvůli zranění s mřížkou na obličeji. Typicky to u něj nevypadá ani teď, krátce po začátku volna se stal totiž poprvé ...

Číst více
MLÁDEŽ 23.4.2024

Seriál příběhů Za postupem přiblíží úspěšný boj juniorů o extraligu

Junioři zvládli splnit hlavní cíl sezony a po bezchybné jízdě postoupili do nejvyšší soutěže. Každý takový úspěch stojí na silných příbězích, bez kterých by se to mnohdy ani nemuselo podařit. A my se ...

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.

Číst více
FANOUŠCI 22.4.2024

Zahrajte si proti slávistům na florbalovém turnaji Prague Clash

HC Slavia Praha vás zve na open air florbalový turnaj Prague Clash 2024, který se uskuteční od 10. do 12. května na Tatranu Střešovice. Turnaje pro mužské i ženské týmy ve formátu 3+1 se uskuteční i ...

Číst více