Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
2. července 2019

Příprava nám ukázala pokrok oproti minulé sezoně, kvituje trenér Miloš Říha

Sešívaní mají za sebou náročnou letní přípravu, která by se měla promítnout i v nadcházející sezoně. Miloš Říha byl s prací svých svěřenců spokojený, zároveň však vnímá, že rozhodovat se bude až na ledě. Přečtěte si rozhovor s hlavním trenérem, který hovoří o suché přípravě i o programu před startem nové sezony.

Máte za sebou suchou letní přípravu, jaká byla?
Mám z ní dobrý pocit. S nasazením hráčů jsem byl maximálně spokojený, od minulé sezony je vidět určitá proměna a pokrok. Na závěr jsme měli testy, které prokázaly velké zlepšení. Jednalo se sice o běžecké testy s vytrvalostním charakterem, ale hodně jsme sledovali i sílu a tam se parametry u jednotlivých hráčů také zlepšily, takže věřím, že jsou kluci perfektně připraveni. Samozřejmě to byla suchá příprava a hraje se na ledě, a až tam se ukáže, ale myslím si, že každý udělal na sobě obrovský kus práce a bude na čem stavět.

Po loňské sezoně byli někteří hráči za svůj přístup kritizováni, dá se tedy říct, že i v tomto směru se mužstvo zlepšilo?
Za mě se určitě všichni v přístupu zlepšili a makali na sto procent, to musím pochválit. Pár hráčů ještě musí zapracovat na týmovém pojetí. Když jsme měli různé hry nebo soutěže, tak za stavu 0:0 makali všichni, ale někteří, pokud prohrávají, tak už pak nepodávají maximální výkony.

Hráči mají nyní tři týdny volno. Jaký mají na toto období program?
Mají individuální plány jako loni. První týden je volnější, aby si odpočinuli a zregenerovali a následující týdny se budou připravovat sami dle plánů. My s nimi budeme ve spojení elektronicky, a tím nad nimi budeme mít určitou kontrolu. Věřím, že to nikdo z nich nepodcení.

Program přípravných zápasů

  • 1.8. Kladno - Slavia
  • 6.8. Sparta - Slavia
  • 9.8. Slavia - Pavlodar
  • 13.8. Zlín - Slavia (turnaj)
  • 14.8. Přerov - Slavia (turnaj)
  • 15.8. Vsetín - Slavia (turnaj)
  • 22.8. Slavia - Briancon
  • 27.8. Slavia - Ústí
  • 29.8. Slavia - Chomutov

V jakém složení se budete připravovat na ledě?
Vzhledem k tomu, že jsem kluky za ten rok hodně poznal, nepůjdeme na led s tolika hráči jako v loňské sezoně. Loni jsme měli na začátku na ledě osm pětek, letos počítáme se šesti. Do nich patří všichni hráči, kteří s námi byli už na letní přípravě, pak ještě řešíme s Jirkou Veberem možné posílení a pár hráčů vezmeme do try-outu. Jména oznámíme až vyjedeme na led, protože ještě může nastat nějaká změna.

Hráče, kteří budou bojovat o místo, nečeká nic jednoduchého. Hned na začátek přípravy máme dva extraligové soupeře…
Ano, máme hodně těžké zápasy, ale o tom, kdo bude v kádru, se nebude rozhodovat jen při nich. Hráči si musí říct o místo na každém tréninku, čeká nás i modelové utkání, kdy budou hrát mezi sebou. To znamená, že prostoru na to, aby se ukázali, budou mít více. Do přípravy jsem chtěl těžší soupeře, abychom poznali jakou má mužstvo kvalitu a jak budou reagovat na silnější protivníky. Přeci jen soutěž bude těžká, většina týmů posílila.

Zápas se Spartou býval v minulých letech vrcholem přípravy, letos se hraje už na začátku (6.8.). Jak k němu budete přistupovat?
Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se takový zápas hrál na konci, ale Sparta chtěla hrát na začátku srpna a my jsme to akceptovali. Je to pro nás zajímavý zápas, prestižní, loni jsme ho odehráli fantasticky a k výhře nám chybělo možná trochu štěstí. Věřím, že letos to bude stejné, atraktivní a přestižní, a my se na to musíme dobře připravit. Na druhou stranu to nebude stěžejní zápas pro tvorbu kádru na sezonu.

Dá se už nyní odhadnout síla týmu pro příští sezonu?
Na jménech jsme trochu možná oslabili, odešli Drtina nebo Krejčík. Dá se říct, že jsme posílili brankářský post, ale jinak čerpáme z vlastních zdrojů. Bude otázka, jak se mužstvo dokáže vypořádat se zkušenějšími soupeři, přeci jen máme pořád mladé kluky.

Na druhou stranu řada z nich by měla být díky minulé sezoně vyspělejší…
V to věříme. Někteří dostali novou smlouvu, někteří začínají znovu na startovací čáře a uvidíme na ledě, jak se nám tým vyprofiluje. Dá se říct, že kádr bude obdobný jako loni a my jsme tu od toho, abychom to mužstvo připravili. Pak záleží, jak se s tím kluci poperou. I když se zrušila nutnost nasazovat juniory, chceme dát příležitost mladým. Uvidíme, jak se s tím hráči ročníku 2000 poperou, jestli se prosadí a přeskočí kluky, kteří už mají rok zkušenosti navíc. Každopádně budeme makat a věříme, že se nám bude dařit.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ZPRÁVY Z KLUBU 19.4.2024

Klapka už pálí v NHL! Stihl první trefu i bitku

Slávistický odchovanec Adam Klapka ve svém šestém zápase v dresu Calgary poprvé skóroval. V noci na pátek otevřel skóre zápasu proti San Jose a pomohl svému týmu k výhře 5:1.

Číst více
MLÁDEŽ 18.4.2024

Luboš Jenáček povede juniory i v extralize!

Luboš Jenáček dovedl v právě skončené sezoně juniory jako hlavní trenér do extraligy, teď s nimi bude pokračovat i v nejvyšší soutěži. Slavia se s ním dohodla na pokračování u nejstarší mládežnické ...

Číst více
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více