Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
MLÁDEŽ
30. července 2020

Půl roku bez ostrého zápasu. Bylo to náročné, shodují se úspěšní reprezentanti

Šimon Slavíček a Jakub Hrdlička by letos měli patřit k tahounům české sedmnáctky, a potvrdilo se to hned v prvních zápasech proti Švýcarsku. Útočník Slavíček nasázel pět gólů, obránce Hrdlička nasbíral tři asistence. Oba se uvedli skvěle a není pochyb, že jejich starty v národním týmu budou přibývat.

Proti Švýcarsku museli Češi napravovat úvodní nezdar, když soupeři podlehli po prodloužení. V dalších dvou duelech už ale dominovali a projevilo se to i ve vysokých výhrách. „První zápas nebyl z naší strany vůbec dobrý. Byli jsme rozlítaní, pořádně jsme si nenahráli a většinu osobních soubojů jsme prohrávali,“ byl nespokojený Hrdlička.

„Je pravda, že začátek nebyl moc vydařený, ale celkově mám pozitivní pocit. Dvakrát se nám podařilo porazit Švýcary vysokým rozdílem, navíc se mi povedl bodový úspěch, který jsem v reprezentaci ještě neměl,“ přidává svůj pohled Slavíček.

K vítězstvím 6:0 a 7:1 ve druhém a třetím zápase došel národní tým především proto, že všichni hráči plnili pokyny od trenérů a výrazně od úvodního duelu zlepšili koncovku. „Po tom prvním zápase už to bylo výrazně lepší, dodržovali jsme, co jsme měli. To se pak projevilo ve výsledcích i v náladě týmu,“ popisuje Hrdlička.

Jeden z nejtěžších startů sezony, shodují se slávisté

První reprezentační sraz české sedmnáctky přišel v nelehké době. Po předčasně ukončené předcházející sezoně, navíc v době, kdy se teprve většina klubů teprve chystala na první tréninky na ledě. „Já jsem na bruslích strávil poslední tři měsíce, snažil jsem se chodit hned, jak se mohlo. V tomto ohledu jsem byl tedy připraven,“ říká slávistický útočník.

„Na druhou stranu to byl první reprezentační kemp téhle sezony a zápasy se Švýcary jsou někdy vyrovnané, takže to pro nás nebylo vůbec lehké,“ dodává Slavíček.

Hrdlička navíc připomíná, proč nešlo o nejlehčí start sezony: „Přestože většina z nás už nějakou dobu chodila na led, skoro půl roku jsme nehráli žádný ostrý zápas. A taková dlouhá pauza se někde projevit musela,“ myslí si.

Přesto všechno byli oba dva sešívaní mladíci klíčovými postavami všech tří zápasů. Slavíček dohromady nastřílel pět gólů a trojutkání zakončil stylově hattrickem. „Měl jsem obrovskou radost hlavně z výsledků, byla to týmová práce celé naší lajny. Po zápase jsem si to ani neuvědomoval, ale pak na cestě do Česka jsem byl rád za to, co se mi povedlo,“ pochvaluje si šestnáctiletý střelec.

To Hrdlička se zase pasoval do role nahrávače, asistenci si totiž připsal ve všech zápasech. V součtu s loňskou sezonou tak v reprezentaci má na obránce velmi dobrou bilanci – 9 bodů z 18 zápasů. „Samozřejmě jsem rád, že se mi podařilo bodovat, přesto tam ode mě byli určité nedostatky, na kterých musím neustále pracovat,“ je si vědom stabilní člen defenzivních řad.

Nejlepší okamžiky jsou spojené se Švýcarskem, vypráví Slavíček

Dát tři góly v jednom zápase není nic jednoduchého v zápasech za svůj klub, o to těžší je to předvést v dresu národního týmu v mezistátním zápase. A to se povedlo Slavíčkovi na švýcarské půdě proti domácímu výběru. Přestože tento počin řadí poměrně vysoko, nejde vyloženě o ten úplně nejlepší.

„Určitě půjde o jeden z nejlepších momentů, ale jako největší zážitek mé dosavadní kariéry počítám Zimní olympijské hry mládeže ve švýcarském Lausanne v lednu 2020.“ Tam se Slavíček účastnil turnaje 3 na 3 na malém hřišti, kde navíc v jednom týmu nastupovali hráči z různých zemí.

Proti Švýcarsku nastupoval Hrdlička v obranné dvojici s Alešem Čechem, který dříve také působil ve Slavii. Společně tak mohli čerpat ze spolupráce z sešívaného dresu. „Kromě Slavie jsem s Alešem nastupoval už i na některých předešlých akcích. Jsme sehraní, na ledě si rozumíme, takže s ním vždycky rád hraju,“ pochvaluje si spolupráci.

Během čtrnácti dnů stihl Slavíček dva reprezentační kempy ve dvou různých sportech. Na začátku července se totiž účastnil srazu juniorské reprezentace v inline hokeji, přestože tento sport začal hrát teprve v červnu letošního roku. O dva týdny později už mířil do Švýcarska.

„Inline hokej mi pomohl být tvořivější a šikovnější na kotouči. Mnohem víc se tam přihrává a zároveň je mnohem těžší se na kolečkových bruslích prosadit v situaci 1 na 1. Musíte být šikovnější s pukem a k tomu obránce překvapit nečekaným řešením,“ vypráví Slavíček.

Autor David Mencl
Nepřehlédněte
A-TÝM 27.3.2024

Defenzivní pilíř David Kajínek zůstává ve Slavii!

Slavia se dohodla na nové smlouvě s Davidem Kajínkem. Pětatřicetiletý defenzivní obránce se chystá na svoji druhou sezonu v červenobílých barvách.

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 28.3.2024

Volno navíc je naše výhoda, pochvaluje si před semifinále Vosmík

V poslední minutě třetího čtvrtfinále svým gólem využil přesilovku, čímž poslal juniory do čtvrtfinále. Útočník Adam Vosmík tak výraznou měrou přispěl k tomu, že slávisté Porubu vyřadili v ...

Číst více
MLÁDEŽ 26.3.2024

Juniorské semifinále startuje ve čtvrtek v Edenu!

Junioři se po čtvrtfinálovém vítězství nad Porubou přiblížili svému cíli, k vytouženému postupu do extraligy je ale nutné zvládnout ještě dva důležité kroky. V semifinále, které se hraje opět na tři ...

Číst více
ROZHOVORY 26.3.2024

Když se nedařilo, fanoušci nás podrželi, oceňuje kapitán Knotek

Podobně jako celý tým i kapitán Slavie Tomáš Knotek zažil turbulentní sezónu. Do přípravy se sice zapojil až na konci, na začátku ročníku ale byl mezi nejlepšími střelci ligy. „Takovou zkušenost jsem ...

Číst více