Permanentky Dárkové poukazy Informace o vstupenkách Vstupenky online
ROZHOVORY
5. září 2019

Rád bych pomohl týmu i gólově, hodně na tom pracuju, hlásí Filip Kuťák

Třiadvacetiletý útočník Filip Kuťák se stal poslední posilou Slavie před startem nové sezony Chance ligy. Rodák z Hradce Králové platil v posledních letech především za defenzivního hráče, letos by rád přispěl týmu i svojí produktivitou.

Svým jménem se podepsal pod historicky nejlepší výsledek české osmnáctky na mistrovství světa, má zlato ze světového šampionátu v inline hokeji, o úspěch touží zabojovat také ve Slavii. "Rozhodně chceme do play-off. Kdybychom neměli minimálně takové cíle, tak bychom nemuseli do sezony vůbec chodit," hlásí týden před startem soutěže.

Filipe, před letošní sezonou jsi byl na try-outu v Pardubicích, nakonec jsi ale zakotvil ve Slavii. Jaké bylo tvoje léto z hlediska výběru nového angažmá?
Po skončení minulé sezony jsem neměl úplně jasno a čekal jsem, jak se situace vyvine. Věděl jsem, že byla ve hře možnost try-outu v Pardubicích, a ke konci června se mi z klubu ozvali, že se mám na konci července hlásit. V podstatě celou letní přípravu jsem si dělal sám a potom jsem nastoupil do Pardubic, kde jsem byl tři týdny, ale nakonec to nevyšlo. Pak se mi hned ozvali ze Slavie, že by o mě měli zájem, abych se přijel ukázat a já jsem rád, že jsme se domluvili.

Svými výkony se ti povedlo v poměrně krátkém čase přesvědčit trenéry a vybojovat si angažmá…
Je to fajn, cítím zájem a důvěru. Dostal jsem ve dvou zápasech docela velký prostor, a to já potřebuju, abych se vyhrál. Jsem rád, že jsem v Praze, ať už kvůli kvalitě života nebo díky super zázemí, které tady v Edenu je. Je tu výborná parta a myslím si, že máme před sebou úspěšnou sezonu.

Jaké si tedy kladeš do nového ročníku Chance ligy cíle?
Rozhodně play-off. Kdybychom neměli minimálně takové cíle, tak bychom nemuseli do sezony vůbec chodit, uděláme pro to jako tým všechno. Z mého pohledu doufám, že se mi bude dařit i střelecky a pro tým budu přínosný nejen černou prací, ale i bodově. Také samozřejmě doufám, že se mi budou vyhýbat zranění.

Co se ti vybaví, když se řekne Slavia?
Vždycky to byl kvalitní soupeř, obzvlášť tady v Edenu. Upřímně si teď nevzpomínám, že jsem tady někdy vyhrál. Slavia je velký pojem jak v Česku, tak v Evropě a já jsem rád, že jsem tady.

Kdyby ses měl fanouškům představit, jaký typ hráče jsi? Co od tebe můžeme očekávat?
Moje role byla vždycky defenzivnější, ať už v mládežnických reprezentacích, nebo v Benátkách a ve Frýdku. Černá práce, oslabení, to jsou moje silné stránky, ale vím, že taky umím dávat góly, najít spoluhráče a připravit gólovou situaci. Věřím, že to půjde v nové sezoně spíš tímhle směrem, rád bych týmu pomohl gólově, protože o tom hokej je. Hodně na tom pracuju a doufám, že se to letos projeví.

Jak už jsi zmínil, v přípravných zápasech jsi dostal dost prostoru a nastupoval jsi i v přesilovkách. Tohle by ti sedělo?
To je cíl asi každého hráče, všichni chtějí hrát hodně. Nejlepší obrana je útok, takže bych samozřejmě rád hrál přesilovky a měl i ofenzivní roli. Přechod z juniorského do chlapského hokeje jsem už snad nějak překonal, i když to byla docela dlouhá cesta, a věřím, že budu platný.

Stříbro s osmnátckou byl můj největší hokejový úspěch

Ty jsi nastupoval pravidelně v mládežnických reprezentacích a v roce 2014 jsi byl členem osmnáctky, která vybojovala stříbrné medaile na mistrovství světa, což je historicky největší český úspěch v této kategorii. Jak na tenhle turnaj vzpomínáš?
Byl to hodně silný ročník. Pastrňák, Vrána, Zacha, Mašín, Pyrochta, Chlapík, Špaček, Vaněček, sešli se tam opravdu skvělí hráči, z nichž většina je teď někde ve světě. Nedávno jsem na to zrovna vzpomínal, šli jsme tomu naproti, ale měli jsme i trochu štěstíčka, když jsme čtvrtfinále i semifinále vyhráli v prodloužení. Vzpomínám na to rád, byl to můj největší hokejový úspěch a velká zkušenost.

Kromě hokeje se v letních měsících intenzivně věnuješ také inline hokeji. Co pro tebe tenhle sport znamená?
Beru to jako super doplňkový sport. Vzhledem k tomu, že je v uvozovkách bezkontaktní, tak má člověk víc prostoru a získává hodně sebevědomí na puku, v tomhle směru mi to pomáhá. Jinak to hraju hlavně kvůli partě, v Česku to není profesionální sport a hráči za to nejsou placení. V Hradci máme dlouhodobě stejný kádr, jsou to kamarádi, se kterými jsem vyrůstal a baví nás to.

V inline hokeji ses dostal i do seniorské reprezentace a máš dokonce titul mistra světa. To musí být také super pocit…
Reprezentace je taková třešnička na dortu. Když jsme loni vyhráli zlato, tak to bylo parádní, navíc v krásném prostředí v Itálii v horách. Letos jsme zas byli v Barceloně a znovu to byla super akce, skončili jsme nakonec druzí za Spojenými státy. Vždycky je to velká událost, jen škoda, že v Česku není tak sledovaná. Shodou okolností je hlavním trenérem reprezentace v inline hokeji pan Mecera, který na Slavii trénuje mládež a už jsme tady měli spolu moznost o tom mluvit. Doufám, že další úspěchy budou následovat.

Autor Jakub Mezlík
Nepřehlédněte
ROZHOVORY 18.4.2024

Havrdovo volno? Užil si lyžovačku v Itálii, chystá se i do exotiky

Ve Slavii hraje odmalička a v červenobílém dresu si postupně plní hokejové sny. Letos přidal v Edenu další sezónu za A-tým a klub si jeho služby pojistil i pro příští ročník. Jak dvaadvacetiletý ...

Číst více
A-TÝM 15.4.2024

Lukáš Strnad podepsal novou smlouvu se Slavií!

Lukáš Strnad bude i nadále oblékat slávistický dres. Devatenáctiletý útočník má za sebou druhou sezonu v A-týmu, letos navíc pomohl juniorce v play-off k postupu do extraligy. Se Slavií se naopak ...

Číst více
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Napřed dřina, pak šampus. Makali jsme na to jedenáct měsíců, říká Luboš Jenáček

Před sezonou přišel Luboš Jenáček do Slavie, aby dovedl juniorku do extraligy, a svůj cíl splnil na sto procent. Sešívaní byli pod jeho vedením dominantní po celou sezonu a teď si užívají oslavy. ...

Přehrát video
OHLASY - MLÁDEŽ 12.4.2024

Z naší strany to byla hodně dominantní sezona, pochvaluje si brankář Jiří Tesař

Po celou sezonu byl Jiří Tesař oporou v zádech pro slávistické juniory a nic se na tom nezměnilo ani v play-off. Ve čtvrtfinále a semifinále si rozdělil práci s Tomášem Voleveckým, ve finále zvládl ...

Přehrát video